Curier Județean
VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii
Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii
Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.
Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.
Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.
Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.

Curier Județean
FOTO| Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Salvamontistii care sunt de serviciu la punctul Salvamont Rimetea au fost alertati în jurul orelor 17:10, despre faptul că o tânăra în vârsta de 24 de ani, din Sibiu, in timp ce parcurgea traseul CA (cruce albastra), in coborâre de pe Piatra Secuiului spre Colţeşti, nu mai poate sa meargă.
Din cauza unui cumul de factori cum sunt: ziua toridă, terminarea apei pentru băut, iminenta apropierii unei furtuni si o ușoară căzătură pe traseu, au fost elementele care au indus panica acestei fete. Panta ușor mai accentuata a acelei porțiuni de traseu a sporit sentimentul de nesiguranță.
După o hidratare corespunzătoare si câteva discuții pentru liniștire, salvatorii montani ajunşi de urgență la faţă locului, au ajutat-o să coboare întreg traseul, fără a fi nevoiţi să folosească echipamentele specifice de transport în teren accidentat.
Si astfel, chiar dacă era începătoare în ale turismului pe cărări de munte, cu câteva emoții de intensitate mare, tânăra noastră a reușit sa parcurgă toată Creasta Secuiului pe picioarele sale.
„Totul e bine, cand se termina cu bine!”
In aceasta perioada caniculară, multi turisti cauta răcoarea pe munte. Ne facem datoria să îi sfatuim pe cei care pornesc pe potecile montane sa se echipeze corespunzător, sa aibă în rucsac alimente si apă suficiente pentru toată durata parcursului, o mica trusa de prim ajutor, telefon încărcat si ascuns într-un buzunar, puţin antrenament.
Curier Județean
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
În cursul dimineții de sâmbătă, 2 iulie, începând cu orele 11:00, primăria Orașului Câmpeni a organizat, în Piața Avram Iancu, o expoziție de mașini de epoca.
Au fost prezentate mașini de epocă cu o istorie frumoasă, cea mai „tânără” fiind fabricata în 1971, iar cea mai „bătrână”, modelul FORD, fabricată în 1954.
„Am participat astăzi la o expoziție de mașini de epocă organizată în orașul nostru. Cea mai ,,tânără” bijuterie pe patru roți a fost fabricată în 1971, iar cea mai ,,bătrână”, un model Ford, în anul 1954.
Le mulțumesc organizatorilor expoziției pentru că au adus în orașul nostru aceste superbe mașini de colecție!”, a transmis primarul Cristian Pașca.
Curier Județean
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
Sâmbătă, la Ciumbrud, s-a dat startul Paradei Rozelor – În acordurile fanfarei, dansatori, zeci de biciclete, motociclete, mașini și trăsuri, purtând impresionante aranjamente florale, au pornit de de lângă Colegiul Național “Bethlen Gabor”, purtând spre Ciumbrud adieri parfumate.
Ca în fiecare an, nu vor lipsi cântecele şi dansurile populare românești și maghiare, dansurile ritmate ale majoretelor, atelierele de creație handmade cu tematică florală pentru copii, atelierele de pictură și de coafură, expozițiile de tablouri, concertul de muzică ușoară și, nu în ultimul rând, o tombolă cu premii.
Începând cu ora 20:00 vor avea loc două concerte de muzică, susținute de trupa „Transylvanium” și 3 SUD EST.
- 09.00 – Parada Rozelor – Aiud, Colegiul Național „Bethlen Gabor”- Ciumbrud Participă: Fanfara Județului Alba, majorete, dansatori, biciclete, trăsuri, motocicliști, mașini.
- 10.30 – Fanfara Județului Alba. Povești de vacanță – majorete – Clubul sportiv Gimn Star Blaj
- 10.45 – Deschiderea oficială
- 11.00 – Vizitare standuri participante
- 11.15-13.00 – ATELIERE DE LUCRU: Flower Power – atelier de creație pentru copii, Fir de trandafir în cosițe de domnițe – atelier de fire împletite, Pictură pe față, Dor de floare și culoare – atelier de pictură pentru copii
- 11.00-12.30 – PROGRAM ARTISTIC: „Șezătoare pe Tarnave” – Liceul Tehnologic Jidvei Ansamblul „Codrișorul” Stremț, Asociația Top Dance 2007, Cercul de Folk – Marius Moga, Cercul de pian al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu Aiud
- 12.30 – Standul Rozelor premierea cultivatorilor de trandafiri
- 13.30 – Trandafirul anului „Asociația Amicii Rozelor din România-Filiala Ciumbrud”
- 14.00 – Tombola Rozelor – „Asociația Alba Afroda”.
- 15.00-17.00 – Atelier de pictură pe față
- 15.00-17.30 – Program artistic muzică populară susținut de: Ansamblurile folclorice: Doina Aiudului, Cununa Fărăului, Ansamblul folcloric Pipacs Ciumbrud și Ansamblul Prof.Monica Stan din Stremț
- 20.00-20.50 – Concert trupa „Transylvanium”
- 21.00-22.00 – Concert 3Sud Est
- 22.00 – Foc de artificii
„Am vorbit astăzi cu producătorii și cultivatorii de trandafiri prezenți la ”Sărbătoarea Rozelor” despre munca și sacrificiile depuse pentru a câștiga o pâine din această activitate.
Concluzia mea este că fără pasiune față de aceste minunate flori, dar și față de această îndeletnicire, acești oameni muncitori s-ar fi îndreptat către alte activități.
Felicitări pentru munca și rezultatul vostru!
Am fost prezent la Ciumbrud alături de Călin Gheorghe Maties-senator, consilierul județean, Otoiu Marcel, consilierii locali din Aiud, Delia Angela Gheorghiță și Ursa Ionut Claudiu precum și alți colegi din echipa PSD Alba.”, a transmis subprefectul Mureșan, prezent la festivități.
Foto: Facebook – Centrul de Cultură Augustin Bena Alba
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
-
Sportacum 18 ore
Gianni Crețu, antrenorul învingător în Champions League: “Deși meriți 3 lei, în Occident ca român ești plătit cu 1,5 lei!”
-
Sportacum 18 ore
Student Sport Alba Iulia a dat nouă jucătoare și pe antrenorul Cătălin Costea, la faza națională U11 și U 13
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h
-
Actualitateacum 5 ore
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
-
Ştirea zileiacum 4 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști
-
Ştirea zileiacum 14 ore
COD PORTOCALIU de FURTUNI, în Alba: A fost activată Grupa Operativă din cadrul ISU Alba. Recomandări pentru cetățeni
-
Actualitateacum 17 ore
Manichiuristele şi profesorii care dau meditaţii, vor fi verificați de ANAF: Ce spune șeful fiscului
-
Actualitateacum 18 ore
Avertizare OMS: „Niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa
-
Actualitateacum 9 ore
Ajutoare pentru românii cu venituri mici: Când începe a doua etapă de alimentare a cardurilor sociale
-
Politică Administrațieacum 8 ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani e o măsură demnă de un guvern de doi bani
-
Ştirea zileiacum 13 ore
2 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 9 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ