VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România
VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România
Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a lansat în 2021 proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”. Cu această ocazie Ciugud a devenit prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban, o soluție de a recompensa copiii pentru colectarea a ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.
Proiectul a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.
Prezent duminică la evenimentul de promovare a transportului ecologic, „Electro-șezătoarea”, Dan Lungu, purtător de cuvânt al Primăriei Ciugud, a explicat celor prezenți cum funcționează „Verzulică – roboțelul reciclator” și care sunt planurile de viitor ale Ciugudului în ceea ce priveste reciclarea.
„Acel voucher l-am facut deoarece la școală copiii noștri n-au voie cu telefonul mobil. Monedele se pot colecta și pe telefonul mobil, dar pentru că în reulamentul școlii nu au voie cu acesta atunci am făcut acel voucher. Toate monedele se colectează într-un portofel virtual și toate aceste monede adună în spate informații. Este un program prin care fiecare etichetă este citită și păstrează informațiile despre ce produs s-a consumat.
În viitor, la sfârșitul acestui an, vom face un studiu de consum, să vedem ce fel de produse se consumă mai mult și un studiu de reciclare, deoarece vrem să vedem care este cantitatea de ambalaje reciclabile la nivelul comunității. În plus vom mai face încă un studiu, pentru că urmărim trasabilitatea acestor materiale reciclabile, spre exemplu sticla ajunge în proporție de 95% să fie recuperată și reciclată. PET-urile colectate anul trecut au ajuns la o fabrică care l-a transformat în granule și îl duce spre industria textilă. La aluminiu este o recuperare și mai mare, aproape în întregime ajungând să fie reciclat.
Vreau să vă spun că în 3 luni, cei aproximativ 185 de copii din Ciugud au colectat circa 55.000 de monede virtuale, ceea ce a fost peste așteptările noastre. Aceste monede virtuale au fost transformate în bani reali pe care copiii îi folosesc pentru proiecte educaționale. Regula este că trebuie să facă proiectul cu toții, cu clasă și astfel am avut competiții între clase”, a spus Dan Lungu, purtător de cuvânt al Primăriei Ciugud.
În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.
„În viitor vom trece la etapa următoare în care ne vom adresa și adulților din comunitate, pentru că acei CIUGUbani vor putea fi folosiți pentru reduceri în magazinul sătesc lângă care este amplasat acel „Verzulică”. În viitor ne dorim să-i învățăm pe copii să-și doneze recompensele pentru o anumită cauză”, a mai spus Dan Lungu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii