Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România

Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a lansat în 2021 proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”. Cu această ocazie Ciugud a devenit prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban, o soluție de a recompensa copiii pentru colectarea a ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Prezent duminică la evenimentul de promovare a transportului ecologic, „Electro-șezătoarea”, Dan Lungu, purtător de cuvânt al Primăriei Ciugud, a explicat celor prezenți cum funcționează „Verzulică – roboțelul reciclator” și care sunt planurile de viitor ale Ciugudului în ceea ce priveste reciclarea.

„Acel voucher l-am facut deoarece la școală copiii noștri n-au voie cu telefonul mobil. Monedele se pot colecta și pe telefonul mobil, dar pentru că în reulamentul școlii nu au voie cu acesta atunci am făcut acel voucher. Toate monedele se colectează într-un portofel virtual și toate aceste monede adună în spate informații. Este un program prin care fiecare etichetă este citită și păstrează informațiile despre ce produs s-a consumat.

YouTube video

În viitor, la sfârșitul acestui an, vom face un studiu de consum, să vedem ce fel de produse se consumă mai mult și un studiu de reciclare, deoarece vrem să vedem care este cantitatea de ambalaje reciclabile la nivelul comunității. În plus vom mai face încă un studiu, pentru că urmărim trasabilitatea acestor materiale reciclabile, spre exemplu sticla ajunge în proporție de 95% să fie recuperată și reciclată. PET-urile colectate anul trecut au ajuns la o fabrică care l-a transformat în granule și îl duce spre industria textilă. La aluminiu este o recuperare și mai mare, aproape în întregime ajungând să fie reciclat.

Vreau să vă spun că în 3 luni, cei aproximativ 185 de copii din Ciugud au colectat circa 55.000 de monede virtuale, ceea ce a fost peste așteptările noastre. Aceste monede virtuale au fost transformate în bani reali pe care copiii îi folosesc pentru proiecte educaționale. Regula este că trebuie să facă proiectul cu toții, cu clasă și astfel am avut competiții între clase”, a spus Dan Lungu, purtător de cuvânt al Primăriei Ciugud.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.

„În viitor vom trece la etapa următoare în care ne vom adresa și adulților din comunitate, pentru că acei CIUGUbani vor putea fi folosiți pentru reduceri în magazinul sătesc lângă care este amplasat acel „Verzulică”. În viitor ne dorim să-i învățăm pe copii să-și doneze recompensele pentru o anumită cauză”, a mai spus Dan Lungu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea