Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO | Cum a fost salvată Biserica Mică de la Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO | Cum a fost salvată Biserica Mică de la Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea

La data de 8 august 2023, s-au împlinit 35 de ani de la salvarea bisericii vechi de la Mănăstirea Râmeț. Cu această ocazie, inginerul Mircea Abrudean a adus mai multe amănunte despre operațiunea de salvare a monumentului istoric.

„Cu ajutorul bunului Dumnezeu, la data de 8 august 1988, au fost încheiate cu succes lucrările de salvare a bisericii vechi de la Mănăstirea Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea.

Ceea ce s-a dorit să se salveze, în mod special, a fost pictura veche, cea executată de Mihu de la Crișu Alb și care, datorită acestei vechimi și condițiilor speciale de umiditate create în urma inundațiilor din ’90 și apoi din ’95 și anii următori, când primăvara, datorită precipitațiilor abundente biserica era afectată de umiditate”, a rezumat povestea inginerul Mircea Abrudeanu.

„Prima și cea mai veche biserică datorează ca răspuns al scrisorii solicitate de obștea cetățenilor din Ponor și Râmeț, care au cerut împăratului Austriei un loc de școală și biserică pentru că dorința lor de instruire și de închinare într-o clădire de cult era extrem de însemnată pentru locuitorii Râmeților și Ponorilor.

YouTube video

Împăratul a dat curs cererii lor și a acordat obștii din Râmeț și din Ponor terenul actualei mănăstiri de la Râmeț”, a mai explicat inginerul.

„Noi datorăm gratitudine acum, la 35 de ani de la ridicarea Bisericii Vechi cu 2,08 metri față de vechea cotă de călcare, a întregului colectiv de constructori și specialiști care au dat dovadă de vrednicie și profesionalism deosebit ducând la bun sfârșit această migăloasă și riscantă oportunitate.

Cel care a condus operația de ridicare, în urma unor calcule făcute, a fost profesorul doctor Eugeniu Iordăchescu, bineînțeles, ajutat de membrii întreprinderii județene de construcții-montaj Alba.

Un rol deosebit l-a avut șeful de șantier de acolo din zonă, inginerul Radu și bineînțeles, căruia trebuie să îi mulțumim pe această cale, mulțumim totodată și organelor de partid care, în acea vreme, s-au implicat și au dat ajutorul necesar acestei operații.

Mă gândesc aici atât la doamna inginer Domnica Maier cât și la domnul Savu, care atunci îndeplinea funcția de prim-secretar al județului”, a mai adăugat Mircea Abrudeanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Ave, Apulum! Strigătele de luptă ale Gărzii Apulum răsună din nou la Alba Iulia. Războinici, gladiatori și dansatoare, reprezentanții în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ave, Apulum! Strigătele de luptă ale Gărzii Apulum răsună din nou la Alba Iulia. Războinici, gladiatori și dansatoare, reprezentanții în Cetatea Alba Carolina Ave, Apulum! Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea