Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A1 Sibiu – Pitești: CNAIR a semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5. Valoarea contractului este de 1.710.277.069,34 lei fără TVA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După tergiversări ce păreau interminabile și un proiect care tindea să devină mit, CNAIR a semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești.

Autoritățile anunță că 2020 este anul autostrăzii Pitești – Sibiu, nu pentru că ar fi gata măcar vreun tronson, ci pentru că, în sfârșit, după ani de tergiversări, se semnează contracte de proiectare și execuție. Lucrările au început la capătul dinspre Sibiu, iar astăzi, concernul italian Astaldi și-a luat angajamentul că în 5 ani vom avea alți 30 de kilometri de autostradă, între Pitești și Curtea de Argeș

Luni, 11 mai 2020, CNAIR SA a semnat contractul PROIECTARE ȘI EXECUȚIE AUTOSTRADA SIBIU – PITEȘTI, SECȚIUNEA 5, CURTEA DE ARGEȘ – PITEȘTI, KM 92+600 – KM 122+950” cu ofertantul castigator ASTALDI SpA (ITALIA).

Valoarea contractului este de 1.710.277.069,34 lei fără TVA. Traseul Secțiunii 5, este amplasat în județul Argeș și are o lungime de 30,35 km, iar sursa de finanțare sunt FONDURILE EUROPENE NERAMBURSABILE.

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, respectiv: 12 luni perioada de proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor ofertată de ASTALDI SpA este de 120 de luni (10 ani.)

Traseul acestei secțiuni începe în zona localităţii Curtea de Arges si contiuă paralel cu râul Argeș până la actuala centură a Municipiului Pitești. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar platforma autostrăzii este de 26,00 m lătime.

Principalele lucrări de artă constau în construcția a 12 poduri, 1 viaduct, 6 pasaje, 3 Noduri rutiere, 1 Spațiu de Servicii, 1 Centru de Întretinere și Coordonare, 1 Parcare de Scurtă Durată.

Reamintim că în data de 14.04.2019, CNAIR a semnat contractual de proiectare și execuție pentru secțiunea 1, Sibiu – Boița, în lungime de 13,17 km.

Pentru Secțiunea 2, Boița – Cornetu, (inclusiv Secțiunea 1, Lot 2) în lungime de 31.33 km (din care Secțiunea 2: 30,35 km și Secțiunea 1, Lot 2: 0.98 km) sunt în curs investigații geotehnice suplimentare, cu finanțare din asistența tehnică acordată de către Ministerul Fondurilor Europene, urmând ca după efectuarea acestor studii, să se finalizeze documentația tehnică și să fie demarată procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție.

Secțiunea 3, Cornetu – Tigveni, în lungime: 37,40 km, are ca termen estimat pentru lansarea procedurii de licitație a contractului de proiectare și execuție sfârșitul lunii iunie 2020.

Procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție pentru Secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș este în derulare (evaluare oferte) și se estimează finalizarea acesteia la sfârștul lunii mai 2020.

Mult de lucru

Autostrada A1 este cea care îi va duce pe români de la București către Occident. Cel mai important segment care îi lipsește este cel dintre Pitești și Sibiu, dar mai e de lucru și între Deva și Lugoj. Contractul semnat azi prevede proiectarea, timp de un an, și mai apoi execuția, în alți patru ani, a 30 de kilometri între Pitești și Curtea de Argeș. Valoarea totală a lucrării este de 350 de milioane de euro.

Speranțe de la Bode

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Astăzi am fost martori la semnarea contractului de proiectare și execuție pentru lotul 5, Curtea de Argeș Pitești. Până la sfârșitul lunii mai, acest an, vom stabili casigatorul licitației pentru proiectare și execuție lotul 4, Tigveni – Curtea de Argeș, 9,9 km, 2 miliarde de lei, 16 luni proiectare, 44 de luni execuție”. Constructorii lotului 5 spun că vor folosi 1.000 de grinzi de beton, pe cei 30 de km de autostrada, așa că vor face o fabrică specială de prefabricate de beton, iar mâna de lucru va fi din Argeș.

Orban: prea mult timp

Luca Canino, Area Manager Astaldi România: „Vă asigur că vom face imposibilul să scurtăm termenul, pentru că înțeleg și secțiunea 4 este aproape de a fi adjudecată. Sperăm să nu treacă foarte mult timp cu contestațiile, cum a trecut la noi, tot procesul a durat peste 2 ani și jumătate”. Ludovic Orban, premier: „Nu am aplaudat semnarea contractului, o să aplaud dacă acest contract va fi finalizat în cele mai bune condiții și, de preferință, înaintea termenelor care sunt prevăzute acolo. După mine, 12 luni proiectarea și 4 ani execuția mi se pare o perioada de timp mult prea lungă”.

În acest moment, în România sunt în lucru 164 de km de autostradă și drumuri expres. Dacă toate termenele vor fi respectate, în 6 ani, am putea merge între Sibiu și Pitești pe autostradă.

Sursa: capital.ro, Facebook Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea