Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Autonomia Ținutului Secuiesc RESPRINSĂ la Senat: S-a votat ”cu două mâini” pentru România ”indestructibilă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autonomia Ținutului Secuiesc a fost RESPRINSĂ la Senat: S-a votat ”cu două mâini” pentru România ”indestructibilă”.

Plenul Senatului a respins miercuri, în ședință extraordinară, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc. În afara voturilor UDMR pentru lege, toate celelalte voturi au fost contra. „Votez împotriva proiectului de lege. Doamne, ocrotește România!”, a spus un senator la votul final, prin telefon.

„Votăm cu două mâini” împotriva legii, a declarat alt senator. Mai mulți parlamentari au afirmat că legea este „rușinoasă și anticonstituțională”, alții că România este „indestructibilă”. Alți senatori s-au declarat nemulțumiți că nu au putut și ei să ia cuvântul la dezbateri. „Vă dau un exemplu de armonie etnică: Dobrogea”, a indicat un senator la vot. „România nu este de vânzare”, a zis un coleg de-al său. „Votem împotriva acestei aberații legislative”, a afirmat și un fost ministru.

YouTube video

Propunerea legislativă fusese adoptată tacit de Camera Deputaților și episodul a provocat acuzații politice între Klaus Iohannis și PNL pe de-o parte și PSD pe de altă parte. La votul final, prin telefon, „PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”, a acuzat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a cerut audierea conducerilor SRI și SIE pe această temă în Parlament, dar și chemarea șefului statului pentru a-și proba afirmațiile. Tăriceanu a spus că președintele Klaus Iohannis a facut cea mai grava acuzatie care s-a facut in Romania dupa decembrie 1989: a acuzat un partid parlamentar ca are o intelegere ascunsa cu o putere straina pentru a ceda o parte din teritoriul national.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a spus că și dacă „ar înnebuni” toți parlamentarii și ar vota autonomia Ținutului Secuiesc, CCR ar respinge proiectul pentru că este neconstituțional.

PSD a spus că acuzațiile șefului statului nu sunt adevărate. „Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român!”, a transmis Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD.

„Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

„În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea