Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Araucana, o găină cu ouă verzi! Un bărbat din Alba crește păsările care fac ouă fără colesterol, care costă 8 lei bucata

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din Sebeș crește găini Araucana din Chile. Ouăle sunt verzi și albastre, nu au colesterol și costă 8 lei.

Expoziția columbofilă de la Sebeș din ianuarie a reunit ca în fiecare an aproximativ 50 de crescători care și-au expus cei mai frumoși porumbei, iepuri sau găini spre bucuria pasionaților, dar mai ales a copiilor.

Așa cum ne-au obișnuit în ultimii 15 ani, organizatorii s-au întrecut pe ei și de data aceasta, iar cei care au vizitat expoziția de la Sebeș au putut admira exemplare deosebite de găini, porumbei și iepuri.

Dintre toate păsările, o rasă ne-a atras atenția în mod special. Este vorba de rasa Araucana din Chile, o găină exotică, care nu poate fi confundată cu nici o altă rasă.

Proprietarul lor, Pienariu Ioan este din Sebeș și este purtătorul de cuvânt al Asociației Mulbach 2008, dar și pasionat de o viață de creșterea găinilor și porumbeilor. Crescătorul ne-a explicat carcateristicile rasei și ce anume o face deosebită față de suratele sale.

YouTube video

Găinile Araucana sunt întâlnite într-o gamă largă de culori, dar și de forme atrăgătoare ale penajului. Rasă originară din Chile, America de Sud, a primit numele în cinstea unui trib de indieni, care locuiau pe acele meleaguri.

Gainușele au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea nu depășește 2 kg la găini și 2,5 kg la cocoși. Există 12 varietăți de culoare în standardele rasei, de la alb-crem pâna la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din 2 sau 3 culori. De la Nelu Pienariu am aflat că exemplarele albe sunt foarte rare, chiar și în Chile. Un semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap pot forma un fel de barbă, moț sau perciuni, care se pot întâlni separat la diferiți indivizi sau pot fi combinate între ele.

Însa, potrivit crescătorului, cea mai importantă caracteristică este productivitatea acestora. Găinile Araucana depun ouă de nuanțe deosebite de albastru, verde și turcuaz. Cei care le-au consumat afirmă că aceste ouă sunt mai delicoase decât cele obișnuite. Iar specialiștii menționează, că ele sunt și mai sănătoase, având un raport mai bun de lipide, mai puțin colesterol și mai mulți acizi Omega 3 și Omega 6. Având în vedere toate aceste caracteristici ale oualor prețul de valorificare este unul destul de mare, astfel că un ou din rasa Araucana se vinde începând cu 6 lei și poate ajunge pâna la 8 lei.

Araucana este o rasă precoce, iar găinile încep să depună ouă deja de la vârsta de 6 luni. Timp de un an, acestea produc pâna la 180 de ouă, cu dimensiuni medii și greutate de 55-60 g. Carnea de găină Araucana are un gust fin, suculent și se consideră dietică, dar carcasele sunt relativ mici.

Temperamentul gainușelor Araucana este calm și domol. Ele pot fi adăpostite fără probleme cu alte păsări și se adaptează ușor la diverse schimbări. În schimb, cocoșii pot fi foarte agresivi aparându-și teritoriul și nu suportă concurență în coteț.

Deși Araucana se consideră o rasă exotică, aceasta nu necesită condiții speciale de întreținere. Este o rasă nepretențioasă și rezistentă la condițiile nefavorabile de întreținere și de mediu.

Se recomanda însă creșterea separată de alte păsări din gospodărie. Asta și din cauza agresivității cocoșilor Araucani, dar și pentru a nu permite împerecherea găinilor cu cocoșii altor rase.

O problemă întâlnită la această rasă este prezența unei gene semiletale la găinile cu moț. Astfel, dacă se împerechează indivizii moțați între ei, puișorii obținuți mor în primele zile de viață. Pentru ca puii să fie viabili, se admite un singur părinte cu moț.

De asemenea, trebuie menționat că înmulțirea găinilor Araucana este cam anevoioasă, din cauza lipsei vertebrelor codale, iar în timpul împerecherii cloaca nu se deschide suficient și ouăle foarte des rămân nefecundate.

Pentru înlăturarea problemei, specialiștii recomandă tunsul regulat (aproximativ o dată la trei săptămâni) a penelor și pufului din jurul organelor genitale atât a găinilor, cât și a cocoșilor.

Sebeșanul crește această rasă pentru familie și expoziții, nu pentru activitate comercială.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea