Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO. APA CTTA Alba nu respectă planul de tarifare și crește mai mult decât era prevăzut prețul la apă potabilă și canalizare. Majorările, aprobate cu votul consilierilor județeni ai PNL

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Operatorul judeţean de apă şi canalizare, Apa CTTA Alba, nu respectă strategia de tarifare și crește mai mult decât era prevăzut tariful la apă potabilă și canalizare, după ce 17 consilieri PNL din Consiliul Județean Alba au votat pentru scumpirile propuse, iar proiectul a trecut.

La începutul anului 2017, APA CTTA Alba a propus creșterea procentuală a tarifului, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă și canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor staţii de pompare, epurare şi tratare a apei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Pentru anul 2017, scumpirile prevăzute erau de 3,75%, însă în realitate ele sunt mai mari. La apa potabilă, creșterea este de peste 4%, iar la canalizare creșterea este de peste 10%.

  1. Apǎ potabilǎ – preț de livrare (preț unic pentru toate localitǎțile ȋn care SC APA CTTA SA Alba, ca operator regional, distribuie apǎ potabilǎ, prin sucursalele sale)

Preț/tarif Actual – lei/mc- 3,01 de lei;

Preț/tarif propus și acceptat – lei/mc-  3,14 de lei.

  1. Canalizare – tarif (tarif unic pentru toate localitǎțile ȋn care SC APA CTTA SA Alba, ca operator regioonal, colecteazǎ apele uzate menajere şi cele pluviale, prin sucursalele sale)

Preț/tarif Actual – lei/mc – 2,86 de lei;

Preț/tarif propus și acceptat – lei/mc – 3,18 de lei.

Tarif fără TVA

Potrivit consilierului județean al PSD, Daniel Zdrârnc, scumpirile prevăzute se vor resimți în buzunarele cetățenilor, care vor plăti la factura lunară cu 10 – 20 de lei mai mult. El a adăugat că APA CTTA, prin această majorare, nu respectă planul de tarifare.

”Nu pot să înțeleg de ce să venim cu o majorare peste noapte”, a spus Zdrârnc.

De asemenea, el s-a arătat nemulțumit și de faptul că în 2016 TVA-ul a scăzut la 9%, însă nu s-a aplicat nicio reducere în tariful pe care îl plătește populația. ”De ce nu se vede în tarif nicio scădere?”, s-a întrebat Zdrârnc.

El a adus în discuție, inclusiv în ședința Consiliului Județean Alba, că mai multe persoane au reclamat calitatea apei potabile.

Directorul general adjunct al APA CTTA Alba, Ioan Dreghiciu, a spus, fiind întrebat de ziarulunirea.ro, despre noile scumpiri, că ”unii consilieri au considerat că nu e oportună prețului și a tarifului la apă potabilă și canalizare, dar este problema dânșilor”.

”Noi avem un contract de finanțare pe care-l semnăm săptămâna aceasta și va fi semnat de către doamna ministru Rovana Plumb după care vom începe licitațiile pentru execuția lucrărilor prevăzute în acest proiect, etapa 2014 – 2020 de circa 114 milioane euro”, a spus Ioan Dreghiciu.

Întrebat dacă APA CTTA Alba nu respectă planul de tarifare, Ioan Dreghiciu a recunoscut tacit.

”Pe etapa aceasta a fost o mică majorare în plus față de strategie pentru că am mers pe ordinul 65 de avizare a tarifului urmând ca începând cu 2018 să se intre pe strategia de tarifare”, a spus acesta.

Potrivit strategiei de tarifare, prețul la apa potabilă și canalizare crește procentual, cu 3,75% în 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, şi 2021. În 2022, tariful la apa potabilă va creşte cu 7%, iar tariful la canalizare va creşte cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.

Această strategie de tarifare este una dintre condiţiile pentru accesarea fondurilor pe Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), pe structura mare apă şi canal, a declarat directorul APA CTTA Alba SA, Ştefan Bardan.

”Practic, în acest an, va fi o creştere de 0,11 lei (n.r. la apă potabilă). Strategia a fost făcută când s-a făcut documentaţia pentru accesarea acestor bani. Se vor face investiţii, este vorba de două staţii de epurare, una în oraşul Abrud şi una în oraşul Baia de Arieş. Este vorba de patru magistrale mari de apă, de la Câmpeni la Abrud, de la Câmpeni la Baia de Arieş, de la Galda la Blaj şi de la Galda la Aiud – Ocna Mureş. Acestea sunt câteva lucrări mari, de anvergură”, a declarat, la începutul lunii ianuarie 2017, Ştefan Bardan.

Acesta a adăugat că strategia de tarifare a fost stabilită astfel încât să fie suportabilă pentru populaţie. Tariful pentru un metru cub de apă uzată va creşte cu 0,10 lei în acest an, a spus, în ianuarie, Bardan, însă nu s-a întâmplat acest lucru.

Odată cu accesarea fondurilor pe POIM, vor fi construite staţii de pompare a apei, staţii de pompare a apei uzate, staţii de tratare a apei şi staţii de epurare care vor genera costuri de exploatare suplimentare.

În urma acestor investiţii va creşte gradul de conectare la servicii de apă şi apă uzată în judeţul Alba.

Operatorul de servicii de apă şi canalizare va trebui să asigure o cofinanţare prin contractarea unui împrumut pentru proiectul de investiţii de aproximativ 10,55% din valoarea totală.

Ședința din 24 august a CJ Alba:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier GRAV între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă: O persoană este încarcerată

Ziarul Unirea

Published

on

ACCIDENT rutier GRAV între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă: O persoană este încarcerată Un accident rutier grav a avut loc luni dimineața, în jurul orei 7.30, pe DJ 107H, între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă. Citește și: FOTO | Accident rutier pe DN1 în zona giratoriului de la Sântimbru: Două autoturisme implicate în […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea