VIDEO. APA CTTA Alba nu respectă planul de tarifare și crește mai mult decât era prevăzut prețul la apă potabilă și canalizare. Majorările, aprobate cu votul consilierilor județeni ai PNL

Operatorul judeţean de apă şi canalizare, Apa CTTA Alba, nu respectă strategia de tarifare și crește mai mult decât era prevăzut tariful la apă potabilă și canalizare, după ce 17 consilieri PNL din Consiliul Județean Alba au votat pentru scumpirile propuse, iar proiectul a trecut.

La începutul anului 2017, APA CTTA Alba a propus creșterea procentuală a tarifului, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă și canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor staţii de pompare, epurare şi tratare a apei.

Pentru anul 2017, scumpirile prevăzute erau de 3,75%, însă în realitate ele sunt mai mari. La apa potabilă, creșterea este de peste 4%, iar la canalizare creșterea este de peste 10%.

  1. Apǎ potabilǎ – preț de livrare (preț unic pentru toate localitǎțile ȋn care SC APA CTTA SA Alba, ca operator regional, distribuie apǎ potabilǎ, prin sucursalele sale)

Preț/tarif Actual – lei/mc- 3,01 de lei;

Preț/tarif propus și acceptat – lei/mc-  3,14 de lei.

  1. Canalizare – tarif (tarif unic pentru toate localitǎțile ȋn care SC APA CTTA SA Alba, ca operator regioonal, colecteazǎ apele uzate menajere şi cele pluviale, prin sucursalele sale)

Preț/tarif Actual – lei/mc – 2,86 de lei;

Preț/tarif propus și acceptat – lei/mc – 3,18 de lei.

Tarif fără TVA

Potrivit consilierului județean al PSD, Daniel Zdrârnc, scumpirile prevăzute se vor resimți în buzunarele cetățenilor, care vor plăti la factura lunară cu 10 – 20 de lei mai mult. El a adăugat că APA CTTA, prin această majorare, nu respectă planul de tarifare.

”Nu pot să înțeleg de ce să venim cu o majorare peste noapte”, a spus Zdrârnc.

De asemenea, el s-a arătat nemulțumit și de faptul că în 2016 TVA-ul a scăzut la 9%, însă nu s-a aplicat nicio reducere în tariful pe care îl plătește populația. ”De ce nu se vede în tarif nicio scădere?”, s-a întrebat Zdrârnc.

El a adus în discuție, inclusiv în ședința Consiliului Județean Alba, că mai multe persoane au reclamat calitatea apei potabile.

Directorul general adjunct al APA CTTA Alba, Ioan Dreghiciu, a spus, fiind întrebat de ziarulunirea.ro, despre noile scumpiri, că ”unii consilieri au considerat că nu e oportună prețului și a tarifului la apă potabilă și canalizare, dar este problema dânșilor”.

”Noi avem un contract de finanțare pe care-l semnăm săptămâna aceasta și va fi semnat de către doamna ministru Rovana Plumb după care vom începe licitațiile pentru execuția lucrărilor prevăzute în acest proiect, etapa 2014 – 2020 de circa 114 milioane euro”, a spus Ioan Dreghiciu.

Întrebat dacă APA CTTA Alba nu respectă planul de tarifare, Ioan Dreghiciu a recunoscut tacit.

”Pe etapa aceasta a fost o mică majorare în plus față de strategie pentru că am mers pe ordinul 65 de avizare a tarifului urmând ca începând cu 2018 să se intre pe strategia de tarifare”, a spus acesta.

Potrivit strategiei de tarifare, prețul la apa potabilă și canalizare crește procentual, cu 3,75% în 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, şi 2021. În 2022, tariful la apa potabilă va creşte cu 7%, iar tariful la canalizare va creşte cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.

Această strategie de tarifare este una dintre condiţiile pentru accesarea fondurilor pe Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), pe structura mare apă şi canal, a declarat directorul APA CTTA Alba SA, Ştefan Bardan.

”Practic, în acest an, va fi o creştere de 0,11 lei (n.r. la apă potabilă). Strategia a fost făcută când s-a făcut documentaţia pentru accesarea acestor bani. Se vor face investiţii, este vorba de două staţii de epurare, una în oraşul Abrud şi una în oraşul Baia de Arieş. Este vorba de patru magistrale mari de apă, de la Câmpeni la Abrud, de la Câmpeni la Baia de Arieş, de la Galda la Blaj şi de la Galda la Aiud – Ocna Mureş. Acestea sunt câteva lucrări mari, de anvergură”, a declarat, la începutul lunii ianuarie 2017, Ştefan Bardan.

Acesta a adăugat că strategia de tarifare a fost stabilită astfel încât să fie suportabilă pentru populaţie. Tariful pentru un metru cub de apă uzată va creşte cu 0,10 lei în acest an, a spus, în ianuarie, Bardan, însă nu s-a întâmplat acest lucru.

Odată cu accesarea fondurilor pe POIM, vor fi construite staţii de pompare a apei, staţii de pompare a apei uzate, staţii de tratare a apei şi staţii de epurare care vor genera costuri de exploatare suplimentare.

În urma acestor investiţii va creşte gradul de conectare la servicii de apă şi apă uzată în judeţul Alba.

Operatorul de servicii de apă şi canalizare va trebui să asigure o cofinanţare prin contractarea unui împrumut pentru proiectul de investiţii de aproximativ 10,55% din valoarea totală.

Ședința din 24 august a CJ Alba:

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

26 Comentarii

infogrup 24 august 2017 at 11:50

Scumpirile sa fie suportate”integral”de consilierii judeteni”PNL(PDL) care au votat…..’Niste tarani” de Dinu Sararu…….

Dobrescu Marioara 24 august 2017 at 12:07

pai… este normal….. din ce sa se dea premii si indemnizatii …. de miliarde …..

pedelistul ...liberal 24 august 2017 at 12:17

Bai fratilor, hai sa ne sapam fantani in curte ! Ca…iesim mai ieftin !!!

Tara lui Papura Voda 24 august 2017 at 13:02

Nu mai bine le-am sapa lor groapa si le-am da in cap ???

Apocalipsa lui Rika 25 august 2017 at 9:26

Mai bine mergem pe ei acasa si ii omoram pe ei si pe tot neamul lor ! eu stiu fiecare unde sta ! un aka daca imi dati ii rezolva baiatul mai ceva ca pe ceausescu !

Tara lui Papura Voda 24 august 2017 at 13:05

Foarte bine!!!

Sa va bage la taxe in carca pana nu mai puteti duce, daca nu sunteti in stare sa puneti mana pe bata !

Popor cretin…

MARIA 24 august 2017 at 13:10

Bine ca v-ati marit salariile la primarie…un muncitor 2000 lei, un inginer proaspat angajat fara experienta 3000 lei, ca sa nu mai vorbim de restul… Platiti voi apa asta jegoasa, ca numai de baut nu e buna…

Costy 24 august 2017 at 16:58

Aloooo tanti Maria, inainte sa vorbiti de salariile din primaria Alba ii sa va informati corect, SALARIILE SUNT BRUTE , SI PANA LA BANII NET SE DA LA STAT 1200 LEI, asa ca socoteste cati bani intra la cei de la primarie pe card. Si cu apa imi fac fantana si gata.

ioo 24 august 2017 at 23:22

Alo, Costy! Numai salariile celor care lucreaza la Primarie se impoziteaza? De ce esti asa de revoltat? Majoritatea celor din primarii au diplome pe bani de la ,,Spiru Haret„ sau alte facultati la fel de ,,valoroase„ si care nu le servesc decat la salarii mari, nu le ofera specializare profesionala.

Palmasu sarac 24 august 2017 at 13:25

Astia de la APA ctt Ab binenteles vor sa scumpeasca pretul la H2O,CA SA-SI POATA CUMPARA BENZINA ORI MOTORINA la auto cu cai putere ce le detin.!Sa stiti ce injuraturi si blesteme primesc cei ce ridica mana…..la vot !

Lia vasilescu 24 august 2017 at 15:18

Pai de unde salarii si prime de o suta de milioane…?? Cum au astia de la APA CTTA…. Bataie de joc…. Si asa va fi pana ia mana pd-ul vopsit in pnl de pe societatea aia. Stiti foarte bine ca acolo e doar sinecura pentru nevestele politrucilor.

organizarea 24 august 2017 at 15:48

Fraierilor, asta a-ti votat, asta sa beti ! Credeati ca astia sunt liberali ? Laa acest partid au ajuns l putere totinPDL-eii luifosti ai lui Basescu. Nu stiati ce ati votat ?

Mirciulica cu mustata sura 24 august 2017 at 16:22

O banda de mafioti

Ion 24 august 2017 at 19:01

De multe ori nu poti sa te speli cu jegul de apa ce il varsa la robinet, apoi sa il bei. Si mai vine ciumpalacul de la dsp si spune ca e potabila. Isi merita banii apa si jugurile care permi asa ceva.

Apocalipsa lui Rika 25 august 2017 at 9:20

DSP e pe mana cu APA CTTA AB (firme de bugetari care dau la buci) nu stiai ?

dolfi 24 august 2017 at 19:03

e foame de bani!
nu-i mai satura nici Satana nici D-zeu!
Salarii nesimtite, prime, toate pe spinarea fraierilor.
Canalizarea facuta de Ceausescu…
Reteaua de apa in mare parte, facuta de Ceausescu.
Sper sa se bucure de salarii cum se bucura amaratii platitori candi li se scumpeste apa!

Apocalipsa lui Rika 25 august 2017 at 9:24

Reteaua de apa in mare parte e facuta de oameni pe banii lor si predata gratis la primaria si primaria a dat la apa ctta

defapt apa ctta alba nu investeste nimica ca investeste fraierii care baga pe banii lor … si atentie apa meto e ilegala si se poate castiga in istanta la cedo ! apa meto nu poate fi contorizata si nu te poti folosi de ia casa iti aduca un beneficiu se cere ilegal si abuziv taxa pe ia , judecatori din ro is prosti la fel ca toti din conducere !

Apocalipsa lui Rika 24 august 2017 at 21:34

Iesiti in strada si cereti demisia lui Ion Dumitrel si lui Zenaida Dumitrel ! ei maresc pretul la apa si va ofera apa de proasta calitate

Oare doarme DNA ?
Cine voteaza pretul apei ? CJA ! Cine lucra la CJA si APA CTTA AB?

Director Resurse Umane la APA CTTA ALba SA – Zenaida Dumitrel
Președintele CJ Alba – Zenaida Dumitrel

Anonimul X 24 august 2017 at 22:44

Prea mulți ani de comunism au format un popor de oi, care au educat, la rândul lor, alte oi.
Acum așteptăm paștele.

roman 25 august 2017 at 9:02

De ce trebuie sa creasca intruna pretul la apa ca fat frumos din lacrima?? Pe ce baza ,pe ce criterii ca de investit , nimic ? Reteaua e aia veche ceausista. Bataie de joc ,parca ar fi pe mosia lor !

ionica 25 august 2017 at 9:07

asta ati votat dragilor. Ati votat dumitrel si PNL, iar acum platiti apa cu multi bani, pentru a-si plati Dumitrel si acolitii lui salariile babane si primele nesimtite. Rusine consilierilor judeteni ai PNL.

Cinste consilierilor PSD, PMP si ALDE pentru ca nu au votat scumpirea apei.

Apocalipsa lui Rika 25 august 2017 at 9:34

in fiecare an apa la robinet vara curge apa maro ca o diarie cristalina !

Pai pt ce tot scumpesc apa ca doar tot apa maro ofera !
Gunoaiele de directori de la apa ctt alba cu cja si primaria nu stiu numa bani sa ceara da nu ofera calitate ! demisia lor si la parnaie cu ei , mancei cancerul de hotii !

infogrup 25 august 2017 at 11:33

pd-listii conduc in Ab.Voi i-ati ales cretinilor!!!!

DUCU 25 august 2017 at 12:21

pupatilin ,,, pe HAVA

Pisti 25 august 2017 at 16:13

Problema cu Apa e nasoala!
Problema cu Gunoiul e nasoala!
Problema cu Transportul judetean de persoane e nasoala!
Problema cu drumurile judetene e nasoala!
Problema cu realegerea PDL/PNL e nasoala!

Problema e nasoala fratilor, ne meritam soarta!
Multi au ales aceeasi mafie care a distrus judetul !

Daca erau PSD-isti erau COMUNISTI, dar sunt BASISTi-PDL isti si-i realegem din 4 in 4 ani, ca au grija de ei si de familia lor, nu de noi prostimea!

milu 26 august 2017 at 23:08

voi i-ati votat nu mai pangeti ca niste copii

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...