VIDEO ALEA Alba: Cursuri de formare destinate autorităţilor şi societăţilor comerciale cu activitate în domeniul exploatării lemnului

Directorul Agenţiei Locale a Energiei Alba, Florin Andronescu a anunţat astăzi, 25 octombrie 2012,  într-o conferinţă de presă că, în perioada următoare,  la sediul agenţiei vor avea loc  o serie de cursuri de formare destinate autorităţilor şi societăţilor comerciale cu activitate în domeniul exploatării lemnului. Este vorba despre proiectul  ”Sustainable Timber Action in Europe” co-finanţat de Uniunea Europeană, care are drept scop să ofere sprijin autorităţilor publice din Europa în vederea asigurării că lemnul sau produsele din lemn pe care le achiziţionează sunt produse şi comercializate într-un mod durabil şi echitabil. De asemenea, îşi propune să informeze autorităţile publice din Europa şi agenţii economici din domeniu, cu privire la impactul uman şi de mediu pe care comerţul cu lemn îl are, precum şi la modul în care aceste entităţi pot contribui la diminuarea impactului negativ prin comercializarea/achiziţionarea de lemn exploatat în mod durabil.

Cursurile se vor desfăşura săptămâna viitoare, la Alba Iulia, şi vor fi axate pe derularea achiziţiei/comercializării de lemn exploatat în mod durabil şi obţinut pe cale legală. Acest curs este foarte important în condiţiile în care din martie 2013 va fi interzisă pe tot teritoriul Uniunii Europene comercializarea/achiziţionarea de lemn obţinut ilegal şi a produselor derivate, conform Reglementării 995/2010.  Proiectul îşi propune să ajute societăţile comerciale care se ocupă cu comercializarea lemnului şi a produselor din lemn, precum şi achizitorii (administraţiile publice) pentru a fi pregătite în vederea respectării acestei reglementări.

În data de 31 octombrie 2012 şi în data de 1 noiembrie 2012 vor fi organizate cursuri, de 4-6 ore, pentru autorităţile publice iar în data de 02 noiembrie 2012, pentru agenţii economici.

„Acest proiect precede introducerea unor standarde de achiziţie corectă a lemnului, motiv pentru care el este foarte important. Practic, este vorba aici despre nişte recomandări pe care administraţiile publice sunt invitate să şi le asume atunci când organizează licitaţii pentru achiziţie de lemn şi produse din lemn. Drintre acestea, printre cele mai importante este principiul verificării provenienţei lemnului pe tot lanţul, de la  recoltarea lemnului până la produsul achiziţionat”, a declarat Florin Andronescu, director ALEA.

Coordonator: ICLEI European Secretariat GmbH (Local Governments for Sustainability) – Asociaţie internaţionala de administraţii locale şi organizaţii guvernamentale/regionale/locale acţionând pentru sustenabilitate.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...