VIDEO| Alba Iulia se va înfrăți cu un oraș din Muntenegru! Primarul Gabriel Pleșa va pleca în „excursie” în acesta, însoțit de o delegație, în următoarele zile
Alba Iulia se va înfrăți cu un oraș din Muntenegru! Primarul Gabriel Pleșa va pleca în „excursie” în acesta, însoțit de o delegație, în următoarele zile
Alba Iulia urmează să se înfrățească cu o nouă localitate europeană, de această dată din Muntenegru, iar primarul Gabriel Pleșa, împreună cu mai mulți reprezentanți ai delegației orașului nostru, se va afla într-o vizită în acesta, în următoarele zile.
„Așa cum știți, la intrarea în Primăria Alba Iulia, este o tablă care arată toate orașele înfrățite cu Alba Iulia. În cursul zilei de mâine și de poimâine vom fi într-o deplasare în Muntenegru în Cetinje, fosta capitală regală a Muntenegrului, care prin intermediul Ambasadei României, a domnului ambasador Viorel Ardeleanu, cel care a insistat ca orașul Alba Iulia să se înfrățească cu un oraș din Muntenegru, vom semna, în urma hotărârilor de Consiliu Local din ambele localități.
Ce presupune această înfrățire? În primul și primul rând, este un schimb de relații economice, culturale, sportive. Cea mai veche înfrățire a orașului Alba Iulia datează încă din vremea regimului comunist, din 1986, când culmea, Alba Iulia se înfrățește cu Arnsbergul, oraș pe atunci în Republica Federală Germană.
Ca elev, am făcut parte dintr-o a doua delegație de tineri care mergeau la schimb de experiență, în anul 1987, când eram elev la liceu.
Totodată avem o înfrățire extraordinară cu Alexandria, de fapt există piața Alexandria în Alba Iulia, cum există și piața Alba Iulia în Alexandria. Au și ei o cetate Vauban, facem schimburi culturale, sigur, aceste lucruri s-au estompat de când există această pandemie.
Ținem legătura cu Chișinăul, o altă capitală de provincie istorică, cu care suntem înfrățiți de peste 12 ani. De regulă, delegații din mai multe orașe înfrățite participă la Ziua Națională a României sau la zilele orașului, iar noi, întotdeauna, atunci când putem, mergem și participăm la evenimentele care țin de orașul înfrățit.
Există sportivi din orașul Arnsberg care vin din orașul lor și stau la noi o săptămână.
La Universitatea „1 Decembrie” există mai multe burse care se dau elevilor din Republica Moldova și astfel am reușit să avem o relație deosebită cu capitala Moldovei. Există și o bibliotecă numită „Alba Iulia”, de 10 ani înființată, la Chișinău.
Se poate pune problema unor cheltuieli bugetare. Vă spun că sunt infime. O deplasare pe an și o găzduire a unei delagații dintr-un alt oraș înfrățit sunt infime față de alte cheltuieli. În medie, avem maxim două sau trei deplasări cu consilieri locali și administrație și oameni de afaceri și găzduim în jur de 2-3 delegații”, a transmis primarul Gabriel Pleșa pentru ziarulunirea.ro, prezent la Romexpo.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii