Actualitate
VIDEO/ Al treilea urs implicat într-un accident, în aceeași noapte – a fost lovit de un TIR pe autostrada A1, la Săliște după ce a trecut pe lângă mai multe persoane
Un urs a fost filmat, joi seara, în curtea Centrului de Întreţinere şi Coordonare Sălişte (CIC), judeţul Sibiu, unde se aflau 10 persoane, apoi a ieşit pe autostradă şi a fost lovit de un TIR. Ursul nu a fost rănit şi a fugit către oraşul Sălişte.
Camionul a suferit avarii, dar ursul se pare că nu a fost rănit şi a fugit în direcţia oraşului Sălişte. În curtea CIC, unde se află şi sediul Poliţiei Autostrăzi, erau 10 persone.
https://youtu.be/jhESKXZE8PY
Reamintim că joi seara, doi urşi au fost accidentaţi pe Drumul Naţional 7 – Valea Oltului, după ce ar fi încercat să traverseze, la intrarea în localitatea Boiţa, din judeţul Sibiu. Unul dintre animale a murit.
CITEȘTE ȘI: FOTO/ Accident rutier pe DN7: Doi urși au fost loviți de mașini. Unul dintre animale a murit
“Aseară în jurul orei 21.30 am avut parte de un incident similar în Centrul de Întreţinere şi Coordonare Sălişte. Un urs de mari dimensiuni a intrat în curtea noastră, a traversat-o şi a ieşit pe autostradă, unde a fost lovit de un TIR. Camionul a suferit avarii, dar ursul se pare că nu a păţit mare lucru şi a fugit în direcţia oraşului Sălişte. Mai grav este că în curtea CIC, unde se află şi sediul Poliţiei Autostrăzi, erau în jur de 10 persone, dar din fericire cei mai mulţi nici nu au observat ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, Robert Elekes, citat de Agerpres.
Reprezentantul DRDP Braşov recunoaşte că nici gardurile electrice nu mai pot împiedica urşii să traverseze autostrada A1, în judeţul Sibiu.
“Acesta este şi apelul nostru: este clar că în judeţul Sibiu este o problemă cu animalele sălbatice, iar situaţia pare scăpată de sub control. Suntem deja în faza în care nişte garduri electrice nu rezolvă situaţia. Trebuie găsite soluţii la sursă, adică animalele trebuie ţinute în păduri de către administratorii fondurilor de vânătoare. Ursul de aseară a pătruns pe corpul autostrăzii prin nodul Sălişte, folosind bretelele de acces unde oricum nu vor exista garduri niciodată”, a mai precizat Robert Elekes.
Actualitate
Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022
Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022
Potrivit datelor provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea soarelui, cu o recoltă totală de 2,079 milioane de tone de pe un 1,082 milioane hectare.
Cu toate acestea, producţia de seminţe de floarea soarelui a fost mai mică anul trecut cu aproape 27% faţă de 2021, respectiv cu 765.000 de tone, suprafaţa cultivată înregistrând o diminuare cu 42.000 de hectare.
Producţia de soia pentru boabe recoltată anul trecut a fost mai mică cu 106.000 tone faţă de 2021, totalizând 242.000 tone, iar cea de rapiţă a fost în scădere cu 152.000 de tone până la 1,223 milioane tone. Suprafaţa cultivată cu soia s-a diminuat cu 6.000 de hectare anul trecut, până la 134.000 de hectare, în timp ce suprafaţa cu rapiţă a crescut cu 21.000 de hectare (467.000 hectare în 2022).
În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, România s-a situat, în anul 2022, pe locul şase după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.
Potrivit datelor INS, producţia de cartofi obţinută anul trecut a fost de 1,187 milioane tone de pe 75.000 de hectare, recolta fiind în scădere cu 15%, respectiv cu 211.000 tone faţă de 2021, iar suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 9.000 de hectare, respectiv 75.000 de hectare în 2022, transmite AGERPRES
Actualitate
Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară
Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară
Furtuna Mathis lovește Europa, anunță meteorologii. Statele europene vor tranzita o scurtă perioadă de instabilitate atmosferică începând de vineri, 31 martie. Temperaturile vor scădea considerabil în unele regiuni, iar în altele vor atinge valori peste media normală a începutului lui aprilie.
Furtuna Mathis loveşte Europa
Furtuna Mathis se află încă în proces de formare în Oceanul Atlantic, la momentul redactării acestui articol, potrivit anunțului făcut de specialiștii în meteorologie. Aceștia anunță că, vineri, 31 martie, fenomenul meteorologic va lovi din plin continentul european. Toate statele vor fi afectate – mai mult sau mai puțin – de eveniment.
Principalele teritorii în care furtuna Mathis se va manifesta în forță sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția și nordul Italiei. În regiunile enumerate, vântul va sufla cu putere, rafalele atingând viteze de peste 100 de kilometri pe oră.
Între timp, în Europa, vremea este foarte instabilă. În Peninsula Iberică și sudul Franței, temperaturile ating valori neobișnuită, autoritățile declanșând numeroase alerte de incendii. În Franța au fost raportate nouă stații cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și alte 28 de stații cu 29 de grade Celsius.
Șase stații din Portugalia au înregistrat valori termice de peste 30 de grade Celsius, în timp ce, în Spania, meteorologii au raportat 20 de stații cu recorduri de peste 30 de grade Celsius. Și în România, vremea se va încălzi, pe fondul evenimentelor meteorologice care au loc în Europa.
Ce schimbări vor avea loc în România
„Am putea spune că valul de aer rece deja s-a deplasat către partea de vest a Europei. La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. Încălzirea o vom resimți chiar pe parcursul zilei de astăzi (joi, 30 martie – n.r.).
Temperaturile maxime vor depăși 10 grade în mare parte din țară, ușor mai scăzute de atât doar în depresiuni. Se vor apropia de 14-15 grade în partea de vest și de sud a teritoriului. În zilele următoare va continua să se încălzească, astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade, până spre 18-19 grade, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului.
Cel mai cald va fi, probabil, sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară. Trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp”, a explicat meteorologul Alina Șerban, într-o intervenție televizată la Antena 3.
Actualitate
O familie de români a murit în timp ce încerca să intre ilegal în SUA. Printre victime se află un copil sub 3 ani
O familie de români a murit în timp ce încerca să intre ilegal în SUA. Printre victime se află un copil sub 3 ani
Șase persoane, din două familii, între care și un copil, au fost găsite decedate într-o zonă mlăștinoasă din Quebec, Canada, loc prin care încercau să intre ilegal în Statele Unite.
‘Se crede că cele şase persoane sunt din două familii, una de origine română şi cealaltă, se crede, de cetăţeni ai Indiei’, a declarat Lee-Ann O’Brien, adjuncta şefului poliţiei din Akwesasne Mohawk, într-o conferinţă de presă.
‘Poliţia crede că un copil mic al familiei române nu a fost localizat şi vom continua căutările. Se crede că toţi încercau să intre ilegal în SUA din Canada’, a adăugat O’Brien.
Cei şase decedaţi sunt cinci adulţi şi un copil sub 3 ani. Ambii copii ‘erau asociaţi cu familia română’ şi aveau paşapoarte canadiene, a precizat O’Brien.
Cadavrele, lângă o barcă răsturnată
Trupurile au fost găsite joi, în apropierea unei ambarcaţiuni răsturnate care aparţinea unui bărbat din comunitatea autohtonă Akwesasne, dat la rândul lui dispărut.
Poliţia aşteaptă rezultatele autopsiilor şi testelor toxicologice pentru a stabili cauza deceselor.
Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au convenit săptămâna trecută să-i oprească pe solicitanţii de azil care vin în Canada prin treceri de frontieră neoficiale, o decizie despre care criticii spun că i-ar putea face pe refugiaţi şi migranţi să îşi asume mai multe riscuri la traversarea graniţei.
Poliţia din Akwesasne a spus însă că acordul care a închis o trecere neoficială de frontieră numită Roxham Road, în Quebec, nu ar trebui să fi fost un factor în tragedia celor două familii, dat fiind că acestea încercau să meargă spre SUA, nu să intre în Canada.
‘La momentul actual, pot să vă spun că nu are nicio legătură cu acea închidere, pentru că se crede că acei oameni încercau să intre în Statele Unite. Este complet opus’, a afirmat O’Brien.
Teritoriul acestei comunităţi autohtone se află aproape de malurile fluviului Sfântul Laurenţiu, în provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2023: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Curier Județeanacum 17 ore
1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Obiceiuri, tradiții. Originea Zilei Păcălelilor
-
Opinii - Comentariiacum o oră
1 aprilie: Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită încă din anul 1906. Curiozităţi despre păsări
-
Sportacum 18 ore
Pe „Cetate”, turneu zonal Liga Elitelor Under 15, cu Optimum Alba Iulia, „U” Cluj, UTA Arad și Minaur Baia Mare, în perioada 7-11 aprilie!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă