Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| 200 de copii din Stremț învață ONLINE. Motivul: omul de serviciu al școlii lor se află în CONCEDIU MEDICAL. De ce nu se mai pot angaja persoane în sistemul bugetar

Publicat

în

O situație cel puțin spus aparte s-a petrecut în județul Alba, comuna Stremț, ca parte a confuziei generate de pandemia de coronavirus, care a ,,atacat” sistemul nostru de învățământ într-un mod nemilos, încă din primele zile ale noului an școlar.

Aproape 200 de copii din această localitate învață exclusiv în mediul online, nici măcar în sistem hibrid, deoarece persoana care se ocupă cu curățenia în instituția respectivă se află în concediu medical.

Cum în acest moment, datorită stării de alertă, angajările în sistemul bugetar sunt interzise prin lege, elevii Școlii Gimnaziale Stremț sunt forțați să învețe sub forma scenariului 3 de organizare a cursurilor, chiar dacă unitatea lor de învățământ a fost încadrată în scenariul al doilea, care prevede prezența 50% acasă și 50% la școală a copiilor.

Electrica Furnizare Discount

,,Sunt primarul Comunei Stremț, Popa Ioan Ștefan. Vreau să prezint ,mai pe scurt, pentru ce nu a început Școala Gimnazială Stremț în acel scenariu verde, adică cu prezența fizică a copiilor la școală. Cei doi îngrijitori ai școlii, momentan, sau înainte de începerea anului școlar, au fost în concediu medical. Doamna respectivă de acolo a avut un accident nedorit, eu îi doresc sănătate în continuare.

După cunoștiința mea, ea a depășit termenul legale pentru a se prezenta la școală și tot din auzite am înteles că efectiv își va depune cerere pentru trecerea fie pentru pensie de boală, fie în pensie la limită de vârstă. Soțul dânsei, având niște afecțiuni mai vechi, și-a luat concediu medical exact în perioada când trebuia începerea pregătirii pentru începerea noului an școlar în condiții deosebite, legate de această pandemie, care aduce un mare necaz tuturor celor de pe planeta noastră.

Vreau să fac o precizare, ambele școli gimnaziale din Stremț( cea din Geoagiu și cea din Stremț) sunt în reparații capitale pe un program european cu finanțare europeană de la ADR Centru, cu o investiție de peste 4 milioane de lei. Nu din cauza acestor lucrări, de modernizare a școlilor, școala noastră nu a început în scenariul verde. Atât constructorul cât și oficialitățile și personalul școlii și-au dat silința, într-adevăr, pentru a putea creea climatul necesar pentru începerea școlii în condiții optime cu prezența la școală, dar totul se datorează neprimirii avizului pentru a fi în prezență fizică, datorită faptului că lipsesc cei doi îngrijitori.
Fac o precizare foarte clară, cu mult timp în urmă, înaintea începerii noului an școlar, atât într-o discuție pe care am avut-o personal cu domnul Inspector General Sandu, cât și printr-o adresă trimisă din partea Primăriei Comunei Stremț, am solicitat să intervină, prin toate mijloacele posibile, pentru a fi încadrați, chiar și pe perioadă temporară la Școala Gimnazială din Stremț, cu îngrijitori necesari pentru a se putea începe școala în condiții optime în scenariul de prezență fizică la școală.

Nu am primit nici până la ora actuală răspunsul sau ce să facem, abia acum am văzut în Ziarul Unirea un anunț care spune că se aprobă un post de îngrijitor. Dar pe când procedura, care va trebui urmată cu anunț prealabil, cu licitație, vor trece încă două luni de zile, sau cel puțin o lună jumate până va veni un alt îngrujitor, pentru ca școala să se poată desfășura în condiții normale de prezență fizică. Unul dintre cei doi, mai exact soțul doamnei care este bolnavă, s-a prezentat la școală tocmai pentru a se putea desfășura acest proces intructuv cu prezență fizică la școală, dar având în vedere starea lui de sănătate, nu va fi capabil, pentru a desfășura cursurile în așa fel încât copii să fie lipsiți de orice posibilă infectare cu acest virus”, a declarat primarul Comunei Stremț, Traian Stefan Popa, despre situația nefericită în care se află elevii școlii din comuna sa.

Sandu Cornel, Inspector Școlar General al IȘJ Alba, a adus argumente care să clarifice acest coșmar birocratic, afirmând astfel că : ,,Din punct de vedere al Inspectoratului Școlar, nu avem nici o atribuție în acest moment, referitoare la angajarea personalului nedidactic. Ceea ce trebuia să facem am făcut, adică ne-am dat acordul pentru angajarea pe toate posturile vacante din județ a personalului nedidactic la toate unitățile la care au avut posturi și care au solicitat aprobare pentru organizarea concursului. Din păcate, legea privind starea de alertă interzice angajările în sistemul bugetar, deci nu numai în Învățământ, în întreg sistemul bugetar. Am înteles că acum s-a votat în Parlament și a trecut de ambele camere, fiind la promulgare, o excepție de la această regulă, care v-a permite personalului școlilor, instituțiilor de învățământ să angajeze personal.”

Publicitate

Ştirea zilei

Recompartimentarea biroului Directiei de Venituri și renovarea sediului Serviciului Administrarea Activitatilor Domeniului Public: Licitația de aproape 250.000 de lei, lansată de Primăria Alba Iulia

Publicat

în

Recompartimentarea biroului Directiei de Venituri și renovarea sediului Serviciului Administrarea Activitatilor Domeniului Public: Licitația de aproape 250.000 de lei, lansată de Primăria Alba Iulia

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat vineri, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări, în cadrul proiectelor „Recompartimentare birou Directia de Venituri” și „Reparatii interioare sediu Serviciul Administrarea Activitatilor Domeniului Public”. Valoarea totală estimată a investiției este de 246.000 lei, fără TVA.

LOTUL I
Descrierea lucrărilor:

– se vor executa lucrări de reparaţii in vederea măririi suprafeţei unu birou prin montarea unui perete structural tip cortina (aproximativ 67 mp) din profile AL cu sticla termorezistenta , cu bariera termica , inclusiv usa de acces ( 0.9 m / 2.1 m ), iar la partea superioara a peretelui cortina se vor crea 4 ochiuri de geam oscilobatante cu dimensiunea 1,14 m / 0, 5 ml , întrucât personalul acestei direcţii are contact direct cu publicul si datorita Stării de alerta instituita la nivel naţional.

Electrica Furnizare Discount
Peretele cortina va avea următoarele caracteristici:

– partea vizibila a profilului din interior : 55 mm
– rezistenta la incarcare la vânt – proiecţie incarcata + 2KN/ml
– permeabilitate la apa : 750
– permebilitate la aer : clasa 4
– izolare fonica 32 dB – 47 dB
– izolare termica : UF de la 3.7 W/mp K

LOTUL II
Descrierea lucrărilor:
Se vor executa reparaţii interioare datorita fluxului de persoane si a uzurii morale următoarele lucrări :

– înlocuire tamplarie exterioara din PVC ( ferestre – profil cu 6 camere , diametru de 76 mm , Uv = 0.73 W / (mpK) si feronerie cu minim 15 000 de cicluri)

– înlocuire tamplarie exterioara din Al (usi – diametru 73 mm , Ud = 0.86 W/mpK , feronerie cu minim 15000 de cicluri )

– înlocuire tamplarie interioara Al (usi – diametru 50 mm , feronerie cu minim 15000 de cicluri )

– finisaje (glet,zugrăveli )

– pardoseli (gresie , parchet laminat)

– instalaţii sanitare

– instalaţii electrice

Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 23-25 octombrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 23-25 octombrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 23-25 octombrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 23-25.10.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare