Rămâi conectat

Politică Administrație

Victorie a bebelușilor privind alăptarea! Producătorii de substituenți de lapte matern și personalul medical obligați să se conformeze noii legi

Publicat

în

Plenului Camerei Deputaților a aprobat miercuri o lege prin care se restricționează marketingul substituenților de lapte matern, în favoarea protejării, promovării și susținerii alăptării, într-o țară în care rata alăptării exclusive este de doar 12,6%, față de media europeană de 30%, iar rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (10,4%).

alaptare(6)Legea reprezintă o nouă victorie a societății civile în fața marilor companii de producție și distribuție a substituenților de lapte matern, care practică o promovare agresivă a produselor sale, oferind adesea stimulente financiare medicilor și asistenteleor pentru a promova formule de lapte praf.

Adoptarea Legii Plx 734/ 2011 privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern, care a primit 275 de voturi ‘pentru’, 0 împotrivă și 4 abțineri, are în spate 4 ani de lobby din partea Asociației Hands Across România cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a sugarului în primele 6 luni.

Principalele măsuri concrete:

Reglementează cadrul legal în care se face informarea si educarea publicului în ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici.

Interzice publicitatea și promovarea substituenților de lapte matern. Nici o formă de reclamă directă la formule de lapte nu trebuie să existe către publicul larg. Mai exact, producătorii și distribuitorii nu trebuie să furnizeze femeilor gravide, mamelor sau membrilor familiilor lor, direct sau indirect, mostre de produse la care se referă acest Plx.

Stabilește măsuri vizând sistemul de sănătate și personalul din sistemul de sănătate, măsuri prin care se limitează marketingul substituenților de lapte matern prin intermediul sistemului de sănătate, precum și măsuri prin care este protejată și promovată alăptarea.

Stabilește măsuri vizând personalul producătorilor și al distribuitorilor de substituenți de lapte matern, măsuri menite să stopeze promovarea acestor produse.

Reglementează etichetarea substituenților de lapte matern.

Instituie norme generale privind calitatea și compoziția subtituenților de lapte matern.

Potrivit proiectului, responsabilitatea educării și informarii publicului în ceea ce privește nutriția sugarilor și a copiilor mici îi revine Ministerului Sănătății. De asemenea, Ministerul Sănătății este organul de specialitate al administratței publice centrale care va asigura implementarea și monitorizarea aplicării legii.

De asemenea, hrănirea cu formulă de lapte trebuie demonstrată numai de către cadre medicale și numai mamelor sau membrilor familiilor care au nevoie să o folosească — fie pentru că mama nu poate alăpta, fie pentru că nu dorește acest lucru; informația trebuie să includă și precizări clare asupra riscurilor folosirii incorecte a produsului. Cadrele medicale trebuie să încurajeze și să protejeze alăptarea, se mai spune în document.

Pe scurt, alegerea unui produs de alimentație pentru sugar și copilul mic nu se face pe baza unei reclame la radio sau la televizor, nu se face în baza unei mostre de lapte praf primite în spital, nu se face pe baza preferințelor medicilor în funcție de sponsorizări și nici pe baza insistenței unui cadru medical sau reprezentant al unei firme producătoare, ci pe baza informațiilor clare, științifice, despre proprietățile fiecărui tip de lapte formula, în acord cu starea copilului, evaluată de neonatolog sau pediatru, în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu se dorește.

 
“Rolul important al alăptării în atingerea celui mai înalt standard posibil de sănătate devine, prin acest proiect de lege, o obigație a autorităților din România. Ea presupune că părinții și copiii să fie informați și sprijiniți pentru obținerea de cunoștințe legate de sănătatea și nutriția celor mici, inclusiv despre avantajele alăptării. Este așadar obligația autorităților și a profesioniștilor în domeniu să ofere familiilor informații corecte, complete, nepărtinitoare, în afara presiunilor comerciale. Totodată, entitățile statului au obligația să respecte deciziile familiilor și să le sprijine în aplicarea lor în interesul superior al copilului.

 

Mamele și familiile din România au dreptul să fie sprijinite să ia cea mai bună decizie cu privire la alăptarea și alimentarea copilului, iar această decizie trebuie să fie una informată

 

Principalul beneficiar al Plx, copilul, va primi, atunci când va avea nevoie, laptele cel mai apropiat de nevoile sale. Când alăptarea nu este posibilă sau nu este dorită, informațiile corecte privind înlocuitorii de lapte (comparați între ei, și nu cu laptele matern, căruia îi sunt inferioare) vor duce la alegerea celei mai potrivite formule pentru cel mic. În sprijinul beneficiarului vin de asemenea informațiile despre compoziția și modul de preparare al formulelor de lapte, clare și cuprinzând tot ce este necesar unui părinte.

 

Plx se aplică marketingului și practicilor înrudite pentru mai multe produse: înlocuitori de lapte matern, inclusiv lapte formula; alte produse de lapte, băuturi sau mâncare, inclusiv alimente complementare hrănirii cu lapte praf, atunci când sunt vândute ca fiind potrivite, cu sau fără modificări, pentru a fi folosite ca înlocuitor parțial sau total al laptelui matern; biberoane și tetine sau suzete”, explică într-un comunicat de presă Mihaela Sandu reprezentantul Asociației Hands Across România.

BP


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare