Rămâi conectat

Politică Administrație

Victor Negrescu: România ar putea pierde bani prin implementarea planului de investiții propus de Comisia Junker

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vicepreședintele PSD Alba, europarlamentarul Victor Negrescu, a declarat, în cadrul unei întâlniri a Comisiei de bugete din Parlamentului European cu Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, că România va pierde bani prin implementarea planului de investiții propus de Comisia Junker. Europarlamentarul PSD a reacționat la atitudinea vicepreședintelui Katainen față de statele mai puțin dezvoltate din UE: “Vicepreședintele Katainen a spus că nu contează dacă investițiile din planul Juncker ajung sau nu în toată Europa, ca și cum Comisia Europeană nu ar reprezenta toți cetățenii europeni din întreaga Uniune Europeană”. Victor Negrescu a indicat faptul că planul de investiții Juncker nu are reguli clare și nu este acceptabil să nu existe cote definite pentru anumite state sau regiuni sau să existe mijloace de sprijin pentru zonele mai puţin dezvoltate.

“Principiul solidarității este total ignorat de acest plan care nu are reguli clare care să permită tuturor statelor membre să se bucure de investițiile pe care ar fi putut să le obţină prin acest fond. În acest moment, nu știm exact cum se aleg persoanele care aprobă proiectele de finanțare înaintate de statele membre, nu știm exact care sunt regulile de aprobare sau respingere iar ideile iniţiale indică faptul că fondul va fi condus doar de anumite state. Dacă adăugăm și faptul că prima evaluare a eficienţei fondului se va face doar după 18 luni şi ulterior după 3 ani, ajungem la concluzia că planul este sortit eșecului, cel puțin pentru anumite state membre. Planul Juncker nu este echitabil pentru toate statele membre și nu este profitabil pentru România. Nu pot accepta ca regiunile mai puțin dezvoltate din UE să nu aibă acces la banii din acest fond de investiții şi, în acelaşi timp, toate statele membre să contribuie financiar la proiect, pentru că tocmai aceste zone au nevoie de investiții serioase în infrastructură, în educație și sănătate sau în servicii publice. Planul Juncker seamănă din ce în ce mai mult cu un fond de investiții de tip Caritas chiar dacă emite pretenția de a copia fondurile private de tip business angel folosind fonduri publice”, a subliniat Victor Negrescu.

“Principiul solidarității dispare total din ecuație când vorbim de planul Juncker. Rezultatul, pe care cel puțin eu îl prevăd, este că regiunile sărace în prezent vor deveni și mai sărace, în timp ce regiunile dezvoltate vor avea capacitatea să absoarbă mai mulți bani europeni. Mai mult decât atât, planul de investiții alocă 75 de miliarde de euro pentru IMM-uri, ceea ce la prima vedere poate părea mult, dar totuși este o sumă foarte mică în raport cu banii destinați marilor companii. Statele din Estul Europei, cum este și România, au mult mai puține companii mari și mai multe IMM-uri. În consecință, și la acest capitol România este dezavantajată”, a mai spus Victor Negrescu.

Victor Negrescu recomandă astfel autorităţilor române să vină cu propuneri ferme către Comisia Europeană de îmbunătăţire a planului de investiţii fără de care ar trebui să nu susţină implementarea proiectului. Europarlamentarul român va susţine, de altfel, crearea la nivelul Guvernului României a unei echipe specializate în implementarea Fondului UE pentru investiţii destinat să implice mediul de afaceri şi actorii instituţionali în elaborarea şi promovarea proiectelor de interes naţional ce pot fi susţinute de acest fond.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea