Victor Negrescu, bilanț la final de mandat de europarlamentar: Proiecte pilot de peste 9,3 milioane de euro
Atragerea de bani europeni pentru România, apărarea drepturilor românilor și promovarea țării noastre în Europa, lupta împotriva inegalităților, precum și reprezentarea tinerilor în Parlamentul European au fost principalele obiective ale vicepreședintelui PSD Victor Negrescu în mandatul recent încheiat de europarlamentar, ca urmare a preluării funcției de ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.
La capitolul realizări, fostul eurodeputat punctează proiectele pilot în valoare de peste 9,3 milioane de euro, dintre care 5,5 milioane de euro pentru industria și cercetarea românească, 2,8 milioane – pentru dezvoltarea sectorului IT și un milion de euro pentru creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural. Victor Negrescu a luptat în Parlamentul European pentru suplimentarea bugetului UE cu fonduri de sprijin pentru crearea de locuri de muncă destinate tinerilor, dar și pentru proiecte dedicate IMM-urilor. Antreprenorii români au avut un susținător în persoana eurodeputatului social-democrat, ca și sectorul IT din țara noastră, căruia Victor Negrescu i-a dedicat mai multe evenimente și expoziții la Bruxelles.
Negrescu este și primul român care a cucerit premiul ”europarlamentarul anului” la categoria Agenda Digitală și Internet, remarcându-se printr-o activitate foarte intensă la acest capitol, ce a inclus și zeci de conferințe și dezbateri pe această temă organizate și moderate la Bruxelles și Strasbourg.
Drepturile românilor au fost permanent o prioritate centrală în activitatea de membru al Parlamentului European, Negrescu implicându-se în campania de sprijinire a accederii României în spațiul Schengen și obținând, prin demersuri proprii, suport din partea Comisiei Europene, a președintelui Parlamentului European, precum și a mai multor state membre precum Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania, Slovacia. Ca eurodeputat, a condamnat ferm în forurile europene atacurile xenofobe și discriminarea la adresa românilor și a intervenit în dezbaterea referitoare la Brexit, susținând nevoia de protejare a drepturilor conaționalilor. Sprijinul pentru Diaspora s-a manifestat și prin susținerea, timp de trei ani la rând, a organizării festivalului Primăvara românească la Bruxelles.
Asigurarea de condiții mai bune pentru medicii și cercetătorii din România, precum și conectarea comunității academice din România cu oportunitățile de finanțare europeană au fost de asemenea preocupări cheie ale mandatului său.
Victor Negrescu a fost inițiatorul Rețelei transatlantice a politicienilor sub 40 de ani, proiect menit să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, acesta fiind în același timp și coordonatorul rețelei europarlamentarilor S&D sub 40 de ani (S&D40).
„Mi-am propus, din prima zi la Parlamentul European, să lupt pentru români și pentru România, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre țara noastră și restul UE (resimțite puternic în domenii precum sănătatea), dar și pentru susținerea unor domenii în care cred că putem atinge excelența inclusiv în plan european, precum sectorul IT. Am luptat pentru ca Uniunea Europeană să acorde mai multe șanse concrete tinerilor, o categorie care astăzi se simte exclusă și defavorizată de politicile europene. Am intervenit de fiecare dată când românii au fost atacați sau nedreptățiți în plan european. Alături de colegii mei din delegația social-democrată, am încercat să-i reprezentăm demn în forul legislativ european, iar acest efort, precum și colaborarea cu colegii europarlamentari, vor continua și din postura de ministru.
Adresez mulțumirile mele tuturor celor care m-au sprijinit în activitatea mea de europarlamentar, colegilor mei europarlamentari, prietenilor mei din echipa cabinetului și tuturor militanților PES și PSD”, precizează Victor Negrescu, la finalul mandatului de europarlamentar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]