Rămâi conectat

Ştirea zilei

Victima unui accident mortal din Alba, vinovată în procent de 75%: Ce pedeapsă a primit șoferul vinovat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Victima unui accident mortal din Alba, vinovată în procent de 75%: Ce pedeapsă a primit șoferul vinovat

După ce a provocat un accident mortal în care un alt bărbat care se deplasa neregulamentar pe carosabil a decedat, un bărbat din Ocna Mureș, în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Victima are 75% grad de vinovăție.

Accidentul a avut loc în septembrie 2019, iar o primă decizie în instanță a fost pronunțată la Judecătoria Aiud pe data de 17 februarie 2023.

Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului rutier aparține în proporție de 75% victimei și 25% șoferului. „Pentru a ajunge la această concluzie, respectiv pentru această diferențiere a gradului de culpă, instanța reține că victima se afla în stare vădită de ebrietate, nu purta articole vestimentare reflectorizante sau care să fi permis conducătorilor auto să o repereze mai facil și, cel mai important, circula aproape de axul central al drumului, pe un sector intens circulat, chiar în condițiile în care exista trotuar lateral, care putea fi ușor utilizat”, se precizează în hotărârea instanței.

De cealaltă parte, șoferului (G. A.) i se impută că a circulat cu o viteză de deplasare superioară limitei legale, de 65 km/oră.

„Inculpatul a observat-o în zona mediană a benzii de circulaţie – la o distanţă insuficientă pentru evitarea impactului – pe persoana vătămată, aflată în stare de vădită ebrietate, pe care a lovit-o cu partea din dreapta-faţă a autoturismului pe care îl conducea și a proiectat-o proiectată pe o distanţă de aproximativ 22 de metri”, se afirmă în ancheta procurorilor.

Șoferul a recunoscut acuzațiile în cursul urmăririi penale, dar în fața instanței a încercat să acrediteze ideea că la momentul accidentului circula cu o viteză regulamentară, argumentele sale bazându-se pe faptul că ar fi rulat în viteza a 3-a.
Susținerile șoferului, neconfirmate de probe

De asemenea, a susținut că se afla în acționarea frânei în momentul imediat anterior impactului, că autoturismul pe care îl conducea funcționa cu un motor termic alimentat cu benzină și că, dacă se reține că ar fi circulat cu viteza de 65 de km/oră, trebuia ca motorul să indice 4.500 rotații/minut, ceea ce nu ar fi fost posibil.

„Contrar celor susținute de către inculpat, instanța constată că susținerile sale nu sunt confirmate de nicio probă. Relevant în problema stabilirii vitezei de rulare este raportul de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză, care s-a bazat pe elemente obiective, inclusiv pe aspectele fixate ca urmare a cercetării locului faptei, cum sunt: configurația drumului, coeficientul de aderență, caracteristicile tehnice și constructive ale autovehiculului, respectiv pozițiile în care s-au oprit autoturismul și victima, precum și pozițiile celorlalte probe materiale identificate și consemnate în procesul verbal de cercetare la fața locului”, se mai precizează în documentul citat.

Din reconstrucţia accidentului în mediul virtual şi din analiza posibilităţilor de evitare, raportul de expertiză a concluzionat că, la viteza de deplasare (65 km/oră) pe care a avut-o autoturismul la momentul apariţiei stării de pericol, șoferul nu a putut evita lovirea victimei, dar că dacă ar fi circulat cu o viteză în limita legală (50 km/oră), ar fi putut evita producerea accidentului.

Pedeapsa cu suspendarea aplicată șoferului a fost suspendată pe un termen de doi ani, perioadă în care acesta va avea obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii timp de 60 de zile. Instanța a mai acordat rudelor victimei daune morale în valoare totală de aproximativ 100.000 de lei.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

PROGRAMUL STP de ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Cum vor circula autobuzele în 30 noiembrie – 1 Decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL STP de ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Cum vor circula autobuzele în 30 noiembrie – 1 Decembrie 2023

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru intervalul 30.11.2023-01.12.2023 după cum urmează:

  • în data de 30 noiembrie 2023 (Ziua Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României) – program de duminică;
  • în data de 1 Decembrie 2023 ( Ziua Națională a României) – program de duminică.

Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud, Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra, Mesentea, Coșlariu, Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus, Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea, Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

Informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare