Rămâi conectat

Actualitate

Viața Reginei-Mamă Elena a fost marcată de adevărate DRAME: Umilită și forțată să plece în exil

Publicat

în

Viața Reginei-Mamă Elena a fost marcată de adevărate DRAME: umilită și forțată să plece în exil

Istoria se întoarce acasă. La finele acestei săptămâni, la Curtea de Argeş, Regina Elena se va alătura suveranilor României moderne în incinta mănăstirii. În anii ’40, mama regelui Mihai a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice care a urmat şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. Digi24 vă spune în această săptămână povestea Elenei, regina uitată a României.

Fiica cea mare a Regelui Constantin şi a Reginei Sofia ai Greciei, prinţesa Elena s-a căsătorit cu principele moştenitor al României, viitorul rege Carol al – II-lea, la Atena, pe 10 martie 1921. Venea dintr-o ţară tulburată de mari tensiuni politice, într-o Românie victorioasă, care tocmai îşi împlinea marele proiect naţional, Unirea.

Electrica Furnizare Discount

10 martie 1921 | Nunta lui Carol și a Elenei

Căsătoriţi la Atena, Elena şi soţul ei, prinţul moştenitor Carol al României, au călătorit cu vaporul până la Constanţa, unde îi aşteptau regele, regina, nenumărate oficialităţi şi o mare mulţime.

De altfel, prinţesa îşi va exersa sistematic româna ascultând discursuri, complimente, solicitări şi eventual plângeri. Românii solicitau prezenţa unificatoare a familiei regale în toate colţurile ţării.

România unită avea nevoie de conducere puternică

Florin Muller – profesor Istorie, Universitatea București: Priorităţile ţineau în primul rând de integrarea noilor teritorii. Să nu uităm că Basarabia, Bucovina, Transilvania veneau cu structuri administrative, structuri politice, dar mai ales cu anumite configuraţii culturale şi de civilizaţie radical diferite de vechiul regat. Nu era numai vorba că ele aparţinuseră altor state, unor imperii practic, ci era vorba de o configuraţie, de un filigram diferit de cel cu care fusese obişnuit vechiul regat. Şi nu este doar vorba numai de problema minorităţilor, ci şi de amprenta pe care aceste state, Imperiul Rus şi cel Austro-Ungar le impuseseră asupra Basarabiei, respectiv Bucovinei şi Transilvaniei într-o lungă perioadă de timp.

Principesa Elena | Cultă, inteligentă, devotată

Cazaţi temporar într-un mic apartament la Cotroceni, cei doi tineri s-au mutat după câteva săptămâni la Castelul Foişor, cea mai veche clădire de pe domeniul Peleş, o aşa-zisă vilă de vânătoare folosită de Carol I ca să lucreze. Regele Independenţei nu vâna. Elena a redecorat încăperile care au devenit moderne şi confortabile. Peste un an vor primi cadou o vilă elegantă pe bulevardul Kiseleff din Bucureşti.

Diana Mandache – istoric, MNIR: Avea o cultură, o educaţie legată de artele plastice, artă în general sau literatură. Acesta a fost punctul forte care i-a format caracterul Reginei Mamă Elena, ea fiind orientată spre restaurări, acolo unde a locuit. Ea şi-a amenajat interioare, reamenajări interioare a caselor, castelelor, palatelor unde a locuit, a contribuit prin idei la renovare, mă refer la Castelul Peleş şi mai târziu la reşedinţa din Italia, din Fiesole.

25 octombrie 1921 | S-a născut Regele Mihai

La 25 octombrie 1921 a venit pe lume fiul lui Carol şi al Elenei, Mihai. Numele ales copilului spunea totul. În spiritul mitului fondator al lui Mihai Viteazul, România se străduia să asimileze Marea Unire din toate punctele de vedere. Din păcate, exact când românii pregăteau încoronarea fastuoasă de la Alba Iulia a suveranilor Unirii, în relaţia dintre părinţii lui Mihai au apărut problemele. În 1922, Principesa a petrecut luni întregi în Grecia, luând cu ea şi copilaşul. Tatăl ei era grav bolnav. Astfel de situaţii puteau fi frecvente în familiile regale, dar mariajul dintre Carol şi Elena nu a rezistat. La finele lui 1925, principele renunţă la tron şi rămâne în străinătate cu amanta, Elena Lupescu.

Elena, divorțată, se ocupă de educația lui Mihai

Prin Actul de Succesiune din ianuarie 1926, Parlamentul aprobă decizia regelui Ferdinand ca Mihai să îi urmeze la tron. În acest context, Elena de Grecia, ortodoxă practicantă şi filo-britanică, decide singură în privinţa educaţiei viitorului rege.

Diana Mandache – istoric, MNIR: Nu numai bunica rusoaică Olga, dar şi părinţii au fost un exemplu pentru Elena, ea a vizitat de asemenea în perioada copilăriei, curţile regale din Germania şi Marea Britanie. De fapt, au avut bone britanice. De fapt în casa familiei regale a Greciei se vorbea limba engleză, ei erau filo-britanici, şi nu atât filo-germani. Apropierea poate a fost, a reginei Sofia a Greciei, de mama sa, împărăteasa Frederic Victoria a Germaniei, dar care era fiica reginei Victoria. În orice caz, vorbeau acasă limba engleză. Un lucru important pentru că se va vedea această educaţie în spirit filobritanic, guvernante britanice, pe care Elena avea să o facă fiului său, Mihai. Chiar guvernanta Saint John, care a fost şi la familia regală a Greciei, avea să fie luată să fie bona principelui Mihai al României.

După moartea Regelui Unirii, la 20 iulie 1927, Mihai în vârstă de 5 ani şi 9 luni, devine rege sub o Regenţă, iar Elena poartă numele de Principesă-Mamă, dat fiind că Regina-Mamă era în continuare Regina Maria.

Elena îşi învăţa copilul cum trebuie să se comporte la ceremoniile oficiale de care un Rege nu este scutit nici măcar dacă nu merge încă la şcoală. Românii erau din ce în ce mai entuziasmaţi de imaginea acestei mame ocrotitoare şi a copilului ei atât de sobru şi cuminte… în public.

8 iunie 1930 | Carol al II-lea își începe domnia

Politic, însă, Regenţa nu făcea faţă situaţiei, ceea ce a pavat drumul revenirii la tron a lui Carol al II-lea, în iunie 1930.

Elena Tănase – jurnalist Digi24: La 8 iunie 1930, Elena a ascultat cu nelinişte discursul lui Carol al II-lea în Parlament. Peste câteva ore, l-a văzut intrând în această casă de pe şoseaua Kiseleff unde locuia împreună cu fiul ei, atunci în vârstă de 9 ani. În puţine cuvinte, Carol şi Elena au căzut de acord să fie prieteni de dragul copilului. Regele Mihai a vorbit în mai multe rânduri de această primă amintire legată de tatăl său. L-a îmbrăţişat, l-a privit îndelung, apoi l-a luat la Palatul Regal ca să îl arate mulţimii care aclama fericită Restauraţia. Elena a rămas aici, acasă, în casa de pe Kiseleff, gândindu-se tulburată ce se va întâmpla dacă Regelui îi va veni ideea să îi ia copilul de tot? Ceea ce se va întâmpla în mai puţin de trei ani.

Proclamat Rege, Carol al -II-lea şi-a încălcat ambele promisiuni făcute liderului ţărănist, ardeleanul Iuliu Maniu, anume să facă parte din Regenţă, nu să îşi detroneze fiul, şi mai ales să nu o aducă în ţară pe iubita lui, Elena Lupescu. Politicienii sperau într-o refacere a căsătoriei dintre părinţii Regelui Mihai, Elena s-a declarat de acord de dragul stabilităţii ţării, dar ideea nu a funcţionat.

1930-1932 | Elena, umilită și despărțită de fiu

Mai mult, copilul era luat din casa de pe Kiseleff dis-de-dimineaţă, adus mamei abia seara, apoi mutat definitiv la Palatul Regal şi adus în vizită, inclusiv la ore când Elena nu era acasă. La 9 ani, copilul, avea voie să înjure şi chiar să fumeze, după cum se arăta scandalizată Regina Maria. În plus, apropiaţii care o vizitau pe Elena cădeau în dizgraţia Regelui şi aveau de suferit. Principesa-mamă era umilită în fiecare zi. Până şi decretul semnat de Carol al II-lea care o numea Majestate, cuprindea o ofensă: fostul soţ îi interzicea titlul de Regină. Până la urmă, Elena a fost silită să plece în exil la Florenţa. Seara târziu, a fost condusă la gară de şeful Poliţiei, Nicolescu, un om de modă veche, stânjenit că i se ordonase să o urce în tren de pe un peron cu luminile stinse, ca nu cumva românii obişnuiţi să o salute.

Diana Mandache – istoric, MNIR: Au existat dorinţe mai mult politice. Era clar că după divorţul din 1928 şi anturajul pe care îl avea acum regele Carol al II-lea alături de Elena Lupescu nu se mai puteau întoarce lucrurile înapoi. Mai ales că regele Carol al II-lea o adusese pe Elena Lupescu în ţară, acest lucru care nu fusese dorit. Deci ruptura era definitivă. S-a impus şi o perioadă în care Mihai să îşi viziteze mama în Italia, lucru care s-a văzut mai târziu l-a afectat profund pe Regele Mihai definitiv. Acea împăcare cu tatăl său în perioada exilului a fost imposibilă, imposibilă. Comportamentul lui Carol era unul autoritar nu numai în contextul politic, faţă de politicieni şi faptul că se înconjura de acea camarilă, ci şi în familie. Şi acest lucru s-a văzut şi mai târziu. Îşi dorea să deţină controlul asupra întregii familii. Iar asupra principesei Elena a fost o a doua lovitură faptul că o despărţea pentru o perioadă îndelungată de fiul său, nu era natural, nu era normal.

1932-1940 | Elena își vede fiul numai în vacanțe

Vreme de aproape 8 ani, Mihai şi-a vizitat mama în străinătate de două ori pe an câte o lună, sub supravegherea strictă a doi aghiotanţi de la Bucureşti. Respectivii primeau ordine ferme, deseori abuzive, de la Carol al II-lea, aşa încât şi principesa-mamă şi fiul ei să nu uite vreo clipă cine este şeful.

sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

Cocktailul de vitamine care ajută organismul în lupta cu COVID. Ce recomandă dr. Virgil Musta

Publicat

în

Doctorii din prima linie în lupta cu COVID-19 recomandă un cocktail de vitamine care ajută în această perioadă, mai ales că sezonul rece se apropie şi virusul gripal se poate întâlni cu coronavirusul.

După ce, în ultima săptămână, România a înregistrat zilnic peste 2.000 de cazuri noi de COVID, iar spitalele se aglomerează şi medicii sunt aproape epuizaţi, doctorii spun că acele cazuri care nu sunt grave se pot trata şi acasă.

În acest sens, medicul Virgil Musta recomandă un cocktail de trei vitamine, care ajută la întărirea întărește sistemul imunitar: vitamina C, D și zinc, potrivit doctorulzilei.ro.

Electrica Furnizare Discount

Vitamina C este “prietena” sezonului rece prin definiție, iar vitamina D începe să fie nelipsită din recomandările specialiștilor internaționali. Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19.

De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Pe lângă suplimentele alimentare care ne pot furniza aceste vitamine, surse naturale de vitamina C se găsesc în măceșe, cătină, pătrunjel, citrice, kiwi.

Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice.

De asemenea, poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar, susțin experții de la Cleveland Clinic. Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate.

Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, ciuperci shiitake, spanac, sparanghel şi caju.

sursa: ziuadevest.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creștere de 8.000 de șomeri în luna noiembrie a anului 2021, față de luna octombrie. Studiu al INS

Publicat

în

Creștere de 8.000 de șomeri în luna noiembrie a anului 2021, față de luna octombrie. Studiu al INS

În luna noiembrie a anului 2021, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, similară cu cea a lunii octombrie, arată informațiile provizorii publicate de către Institutul Național de Statistică.

Astfel, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 de ani estimat pentru luna noiembrie este de 432.000 de persoane, în creştere cu 8.000 de persoane faţă de numărul de şomeri din luna precedentă, dar în scădere faţă de luna noiembrie a anului 2020, când au fost înregistraţi 517.000 de şomeri, relevă datele publicate de INS.

Electrica Furnizare Discount

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi în noiembrie 2021 a stagnat la 5,5%, mai mare cu 0,6 puncte procentuale decât cea a femeilor (4,9%).

Rata şomajului la femei în noiembrie a fost mai mare cu 0,2% decât în luna anterioară (4,7%).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna noiembrie 2021 (4,4% în cazul bărbaţilor şi 4% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie.

Datele privind şomajul pe octombrie şi noiembrie pentru tinerii între 15-24 de ani nu sunt disponibile în documentul INS, iar în ultima lună de raportare, septembrie 2021, acest segment înregistra un şomaj de 20,3%.

INS menţionează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării, care reprezintă sursa primară a datelor din acest comunicat, a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Aceste modificări au generat un impact sesizabil asupra estimaţiilor, făcând neviabilă comparaţia directă cu datele referitoare la perioadele anterioare. În consecinţă, pentru a facilita interpretarea rezultatelor, datele din acest comunicat, referitoare la lunile până la decembrie 2020 inclusiv au fost recalculate astfel încât să reflecte definiţiile în vigoare începând cu anul 2021, iar datele pentru întreaga serie sunt acum comparabile.

Citește mai mult

Actualitate

Ultramaratonistul maghiar Polgar va alerga, sub tricolor, de la un capăt al României la altul aducând omagiu eroilor căzuți la datorie

Publicat

în

Ultramaratonistul maghiar Polgar va alerga, sub tricolor, de la un capăt al României la altul aducând omagiu eroilor căzuți la datorie

Levente Polgar Ioan este unul dintre cei mai buni alergători din județul Alba în ciuda handicapului pe care îl are. El și-a pierdut mâna dreaptă la șase ani în urma unui accident feroviar. În anul 2022 ultramaratonistul aiudean va alerga din Vama Jimbolia până în Vama Veche fluturând drapelul României, sub însemnele Invictus.

De Ziua Națională a României 2021, aiudeanul de origine maghiară, a demonstrat că este mai patriot decât mulți dintre români și a alergat de la Aiud la Alba Iulia, îmbrăcat în tricoul Invictus, în semn de prețuire și respect față de Eroii Patriei, pe o distanță de 30 de kilometri, pentru a depune o floare, cum de altfel, a devenit tradiție să o facă în fiecare an de 1 Decembrie.

Electrica Furnizare Discount

„Astăzi de dimineață INVICTUS România și ai săi eroi au pornit din Aiud înspre Alba Iulia, unde am ajuns cu brio în două ore și jumătate. Un timp extraordinar de bun față de alți ani. Am ajuns la monumentul lui Mihai Viteazul unde am depus o floare și am păstrat un moment de reculegere, în semn de apreciere al efortului depus, al tuturor eroilor, pentru România. Astăzi prețuim tot efortul care cumulează seva țării și a tot ce există în România. Multumesc lor și tuturor românilor care fac cinste României. La mulți ani România!” , a declarat la momentul respectiv pentru ZiarulUnirea.ro ultramaratonistul Polgar Levente.

Așa cum ne-a obișnuit, ultramaratonistul este un monument de ambiție și patriotism, iar anul 2022 nu are să reprezinte o excepție: Levente Polgar Ioan își propune în acest an să alerge fluturând drapelul României, alături de un coleg și un biciclist, fără nici o altă susținere tehnică, din Vama Jimbolia și până în Vama Veche, iar popasurile pe care și le propune sunt doar la monumentele eroilor militari căzuți la datorie pentru a le aduce un respectuos și binemeritat omagiu, toate acestea sub însemnele Invictus România.

Povestea Invictus România începe în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.

Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus.

Începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi. Levente Polgar Ioan este membru Invictus încă din 2014 când spune el: „eram doar o mână de oameni” și „cu toți vom fi INVICTUS până la capăt”.

În 2021 Levente Polgar, ultramaratonistul aiudean, a primit o diplomă de merit din partea ministrului Tineretului și Sportului, pentru toate realizările pe care acesta le-a făcut în numele celor mai puțin norocoși.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare