Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Viața la bloc: Pentru ce pot lua locuitorii amenzi de până la 3.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Viața la bloc: Pentru ce pot lua locuitorii amenzi de până la 3.000 de lei

Conform legislației în vigoare, deținătorii de apartamente care să se hotărască să facă schimbări în acesta, chiar și oamenii care locuiesc cu chirie să inainteze modificări fără a notifica proprietarul și asociațiile de locatari riscă sancțiuni de până la 3.000 de lei. „Făptașii” în cauză pot fi trași la răspundere de lege dacă refuză accesul în apartament, în situații specifice.

În vederea reorganizării administrațiilor de bloc, în anul 2018 a fost introdusă Legea 196/2018 care vizează instituirea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condiminiilor. În cadrul acesteia sunt prevăzute în mod clar și reglementările regulamentului de bloc, de la modalitatea de închiriere și până la multiplele modificări pe care un proprietar/chiriaș își dorește să le facă în apartament.

Aceste reglementări trebuie să fie respectate și de oamenii care au contract de închiriere, și de persoanele găzduite pentru o perioadă scurtă de timp, dar și de persoanele care se află în trecere prin bloc. Oamenii care încalcă aceste prevederi riscă o amendă.

„(5) Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu sau persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată în condominiu sunt obligați să respecte regulamentul condominiului. Responsabilitatea informării chiriașilor și a persoanelor care tranzitează condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului aparține proprietarului.

(6) În cazul nerespectării regulamentului condominiului de către unul dintre proprietari sau chiriași, ceilalți proprietari pot sesiza președintele”, este comunicat în Legea 16/2018.

Un proprietar sau un chiriaș poate primi o amendă în valoare de 3.000 de lei și în eventualitatea în care ia hotărârea de a face modificăro specifice care ar putea afecta tot blocul, fără să anunțe înainte Asociația de locatari, sau în cazul în care „pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor”.

În Legea 196/2018 se precizează și faptul că, în contextul în care sunt anumite situații care ar putea aduce pagube imobilelor, persoana care locuiește în acel apartament este nevoită să permită accesul președintelui sau administratorului de bloc înăuntru. Dacă nu se supune acestei reguli, riscă o amendă.

„Art.31 (1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.”

Dacă Asociația de locatari hotărăște să angajeze firme care să furnizeze servicii de reparație, iar un proprietar este păgubit în orice fel, plata despăgubitilor va fi suportată de Asociație sau de firma care a fost angajată pentru reparații.

„(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii”, conform româniatv.net.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea