Rămâi conectat

Ştirea zilei

Viaţă grea şi salariu de „mizerie” pentru taximetriştii din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

taxi Alba Iulia05„Alege-ţi orice meserie, dar nu te fă taximetrist”, au fost cuvintele unui şofer de taxi din Alba Iulia, cu care am schimbat câteva cuvinte la o cursă de 10 lei. I-am spus că nu am serviciu şi că aş vrea să mă angajez, dar am aflat că „nu merită, pentru 5-600, maxim 700 de lei cât poţi câştiga într-o lună, adică 20-25% procent din ceea ce produci”. 2.2 lei este kilometrul, dar din cauza distanţelor mici, rar se prind curse mai lungi de 15 lei. 

240 de licenţe de taxi sunt în municipiul Alba Iulia, care are aproximativ 60.000 de locuitori. Mult prea multe a spus un alt şofer care s-a plâns la rândul lui de „banii de nimic” pe care îi câştigă. „Am stat şi 3 ore fără să duc pe nimeni, asta e mai grav. Vineri seara, se câştigă mai bine, dar asta e o dată pe săptămână, şi eu mănânc în fiecare zi”.

O altă posibilitate este să faci taxi cu maşina personală, dar „investiţia trebuie amortizată, uleiul şi benzina costă, iar pentru revizii nu-ţi dă nimeni bani. Şi atunci, în cel mai bun caz ieşi cu 1.500 de lei profit, după o lună, în care tragi cel puţin 14 ore pe zi”, a spus altul.

O altă soluţie pe care o au taximetriştii este să închirieze o maşină de taxi, la preţul de 60 de lei, plus 5 lei dispecerul dar „aceasta este cea mai proastă idee, pentru că tragi ca robul. Doar dacă te mai cuplezi cu cineva şi lucraţi câte 12 ore, e cât de cât profitabil”.

Nu lipsesc nici înjurăturile, pe care nu le pot reproduce aici

Înjurăturile, jignirile şi cuvintele colorate sunt la ordinea zilei. „Nu e noapte de week-end fără să fiu înjurat de oameni băuţi sau nemulţumiţi că nu le pun manele. Eu ascult Mozart”.

Ţepe se dau la greu, ciubuc canci!

„Mai luăm şi ţeapă, buletinul nu pot să îl reţin pentru că nu este legal”, a spus un şofer de „maşină albă”, în timp ce şi-a aprins o ţigară. „Dacă mai şi fumezi, nu rămâi cu nimic. Te duci acasă şi te mai şi cerţi cu nevasta. Spune că ai fost la femei”.  Întrebat dacă mai sunt clienţi care lasă ceva în plus pe lângă cursă, acesta a răspuns „doar în minus”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea