VEZI: Ce drepturi au angajații care lucrează continuu 14 zile
Potrivit Codului muncii, salariatul care muncește 14 zile consecutiv are dreptul la 4 zile de odihnă și compensații, Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă amenzi cumulate de până la 6.000 de lei.
”După cum se știe, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbătă și duminică. În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal, după o perioadă de activitate continuă, de maximum 14 zile calendaristice, trebuie acordate cumulat, conform articolului 137, alineat 4 din Codul muncii. Astfel, salariatul aflat într-o asemenea situație are dreptul la 4 zile de repaus, după cele 14 zile de activitate continuă. La acest drept se adaugă dublul compensațiilor care se cuvin, în general, pentru munca suplimentară, potrivit articolului 137, alineat 5 din Codul muncii”, precizează dr. Ana Ștefănescu, expert legislația muncii, pentru avocatnet.ro.
Aceasta precizează că fiind vorba despre o muncă în situație de excepție, care poate afecta sănătatea și securitatea salariatului, este nevoie de autorizare din partea Inspectoratului teritorial de munca și de acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. De asemenea trebuie să fie de acord și salariatul să lucreze continuu o perioadă atât de lungă.
Dacă angajatorul încalcă aceste drepturi, poate fi sancționat pentru următoarele două tipuri de contravenții: nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal.
Potrivit specialistului, pentru fiecare dintre aceste două contravenții, valoarea amenzii variază de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, conform articolului 260, alineat 1, litera i) din Codul muncii. În aceste condiții, angajatorul poate primi, cumulat, amenzi de până la 6.000 de lei.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi