VEZI: Ce drepturi au angajații care lucrează continuu 14 zile
Potrivit Codului muncii, salariatul care muncește 14 zile consecutiv are dreptul la 4 zile de odihnă și compensații, Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă amenzi cumulate de până la 6.000 de lei.
”După cum se știe, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbătă și duminică. În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal, după o perioadă de activitate continuă, de maximum 14 zile calendaristice, trebuie acordate cumulat, conform articolului 137, alineat 4 din Codul muncii. Astfel, salariatul aflat într-o asemenea situație are dreptul la 4 zile de repaus, după cele 14 zile de activitate continuă. La acest drept se adaugă dublul compensațiilor care se cuvin, în general, pentru munca suplimentară, potrivit articolului 137, alineat 5 din Codul muncii”, precizează dr. Ana Ștefănescu, expert legislația muncii, pentru avocatnet.ro.
Aceasta precizează că fiind vorba despre o muncă în situație de excepție, care poate afecta sănătatea și securitatea salariatului, este nevoie de autorizare din partea Inspectoratului teritorial de munca și de acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. De asemenea trebuie să fie de acord și salariatul să lucreze continuu o perioadă atât de lungă.
Dacă angajatorul încalcă aceste drepturi, poate fi sancționat pentru următoarele două tipuri de contravenții: nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal.
Potrivit specialistului, pentru fiecare dintre aceste două contravenții, valoarea amenzii variază de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, conform articolului 260, alineat 1, litera i) din Codul muncii. În aceste condiții, angajatorul poate primi, cumulat, amenzi de până la 6.000 de lei.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii