Rămâi conectat

Ştirea zilei

Veteranii de război nu mai pot călători gratuit cu autobuzul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul şedinţei din 29 septembrie a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Instituţiei Prefectului, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I” Alba, g-ral. bg. (r) Ion Radu, a prezentat subprefectului Raul Tudoraşcu (foto) unele probleme cu care se confruntă veteranii de război şi văduvele acestora.
Unul dintre drepturile membrilor AJVR Alba prevăzute de Legea nr. 44/1994 este şi acela de a călători gratuit cu trenul de orice categorie în mediul rural sau urban. Veteranii de război şi văduvele acestora care locuiesc la ţară ar trebui să beneficieze însă şi de transport cu mijloace auto, dacă nu au staţie de cale ferată în localitatea de domiciliu. Potrivit acestei legi, veteranii decoraţi pe front ar trebui să beneficiaze de 24 de bilete CFR (clasa I) şi 24 auto, cei decoraţi cu „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial” ar trebui să primească 12 bilete CFR (cls. II) şi 24 auto. Văduvele de veterani decoraţi pe front ar beneficia de 12 bilete CFR (cls. I) şi 12 auto, iar văduvele veteranilor decoraţi cu „Crucea Comemorativă” şi cei nedecoraţi ar primi 6 bilete CFR (cls. II) şi 12 auto.
În zona Munţilor Apuseni, unde nu există cale ferată, veteranii şi văduvele veteranilor de război nu pot beneficia de călătorii gratuite cu trenul, motiv pentru care au cerut ca în locul biletelor CFR să li se se suplimenteze numărul biletelor gratuite pentru transport cu autobuzul. Nu numai că acest lucru nu s-a aprobat, dar de la 1 aprilie 2011 (fără păcăleală), veteranii de război şi văduvele acestora nu mai beneficiază nici de bilete auto gratuite, motivându-se că acestea bilete nu mai sunt decontate de Ministerul Transporturilor. Conducerea ANVR, a spus g-ral. bg. Ion Radu, a intervenit la toate forurile decizionale, inclusiv la preşedintele Traian Băsescu, dar nici până azi situaţia nu s-a rezolvat.
Subprefectul Raul Tudoraşcu e explicat că s-a ajuns la această situaţie în urma unor controale, când s-au depistat mari nereguli la decontarea biletelor de către unii operatori de transport auto. Pentru că biletele erau necompletate, transportatorii decontau, de exemplu, toate biletele pe ruta Câmpeni – Bucureşti, care este mai lungă (deci şi banii primiţi mai mulţi!), deşi veteranii din Apuseni veniseră doar până la Alba Iulia. Alţi operatori au cumpărat pur şi simplu, pe sume derizorii, biletele de la veteranii de război. Astfel, în urma acestor manevre de tip mafiot sumele care trebuiau plătite de Ministerul Transporturilor, susţine subprefectul Raul Tudoraşcu, au fost de ordinul zecilor sau chiar sutelor de miliarde de lei vechi. Pentru că Ministerul Transposturilor nu mai decontează sumele, operatorii de transport refuză să mai ducă gratuit veteranii şi văduvele de război, aceştia fiind practic cei ce suferă de pe urma afacerilor ilegale ale Mafiei biletelor de călătorie. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea