Rămâi conectat

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite bancare. Ratele ar putea crește cu sume între 100 și 300 de lei pe lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Vești proaste pentru românii cu credite bancare. Ratele ar putea crește cu sume între 100 și 300 de lei pe lună

Pe măsură ce cursul valutar instabil și inflația pun presiune pe Banca Centrală, dobânda-cheie se află în pericol de mărire. În luna noiembrie ar putea avea loc cea mai devreme majorare, iar ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 și 300 de lei pe lună.

În luna iulie, cetățenii s-au împrumutat cu 6,3 miliarde de lei, mai mult cu 2, 1% față de luna iunie. În total, românii au de achitat băncilor 306 miliarde de lei. Cei care au luat credite bancare înainte de primăvara anului 2019 sunt deja afectați întrucât vechiul indice IRCC se află deja în creștere. ROBOR, la trei luni de zile, aduce un plus la rata lunară de 15 lei pentru acești români.

Vești proaste pentru românii cu credite bancare

Amalia este unul dintre cetățenii care, la începutul acestui an, a decis să ia un credit imobiliar în valoare de 85.000 de euro pentru a-și cumpăra un apartament în municipiul București. Dobânda pe care trebuie să o plătească a fost calculată în funcție de indicele IRCC, care, în ultimele trei luni de zile, a înregistrat o valoare fixă – de 1, 25%, însă nu se știe dacă va mai rămâne la același nivel.

„Sunt pe cele trei luni de dinainte, cum s-a calculat dobânda. Dar să vedem de luna viitoare. Sunt îngrijorată că s-ar putea să crească dobânda în următoarele luni şi să sperăm că nu va fi pentru o perioadă îndelungată”, a spus tânăra.

Viitorul nu sună bine deloc. Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile de două ori. Potrivit analiștilor, acest lucru ar putea să aibă loc în luna noiembrie și în luna ianuarie a anului 2022.

Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile. Care este motivul

„Factorii care influenţează întotdeauna dobânda sunt inflaţia, riscul general al pieţei, probleme de lichiditate. Avem şi această dobândă reală care e legată de dezechilibrul dintre cerer şi ofertă de capital de pe piaţă”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie.

„Inflaţia e deja destul de sus. E deja 5,3%. Atunci BNR va majora dobânda-cheie. Ceea ce duce în lanţ la majorarea dobânzilor de către bănci. Ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună” a precizat Adrian Câciu, analist economic, potrivit antena3.

Un român care a luat un credit pe 30 de ani, în valoare de 250 de mii de lei, avea în luna mai o rată lunară de 1.123 de lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni, de 1,5%. În condițiile în care același indice va ajunge la 2, 5%, clientul va plăti mai mult cu 144 lei pentru aceeași rată lunară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea