Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vești EXTREM de PROASTE pentru cei ce au centrală de apartament: Se anunță o iarnă grea, factura la gaz „bubuie”

Publicat

în

Vești EXTREM de PROASTE pentru cei ce au centrală de apartament: Se anunță o iarnă grea, factura la gaz „bubuie”

Centralele termice de apartament devin obiecte de decor. Anunțul năucitor vine din Europa:

Prețurile la gaze urcă îngrijorător de mult la nivel european, iar experţii arată faptul că un scenariu de vreme extremă ar putea cauza probleme uriaşe nu doar la nivelul consumatorilor industriali, ci şi pentru cei casnici, în special cei cu centrale termice de apartament.

Rusia poate ajuta la stabilizarea piețelor globale de energie, spune Putin. Dar ce s-a întâmplat în ultimele două zile la nivel de UE a speriat o lume întreagă, așa că specialiștii au transmis un semnal de alarmă, iar România nu este scutită de această situaţie cruntă.

Electrica Furnizare Discount

Fluxurile mai mici decât anticipate din Rusia au fost o cauză majoră a crizei, potrivit unor oficiali europeni. Dar Gazprom PJSC din Rusia va trimite mai mult gaz prin Ucraina faţă de cât este contractat anul acesta, pe baza primelor nouă luni de aprovizionare, a declarat Putin miercuri. Exporturile către Europa pe o perioadă de nouă luni au fost aproape de un record și ar putea atinge un maxim istoric în 2021 dacă acest ritm este menținut, a spus el.

Să nu uităm că pe 6 septembrie, cotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat la un nou maxim istoric. Această creştere vine în condiţiile în care cantităţile de gaze naturale care ajung în Europa din Rusia printr-o conductă cheie s-au redus, iar asta a afectat livrările pe o piaţă aflată oricum în tensiune, informează Bloomberg.

Cei care au de suferit cel mai mult sunt românii cu centrale de apartament

Toți românii care se încălzesc cu centrale termice o să aibă o prblemă majoră deoarece se vor confrunta cu prețurile uriașe la gaz. Prețul la gaz natural a crecut cu 60% în Europa în ultimele 2 zile, astfel că multe persoane trebuie să se pregătească să scoată mulți bani din buzunar pentru a se bucura de căldură.
Analiștii Bloomberg au confirmat veștile triste, iar oficialii UE au transmis un mesaj de semnal cu privire la scumpirea gazului. Majorarea prețului îi sperie foarte mult pe consumatori, mai ales pentru că, aflați în prag de iarnă, nu pot să nu își încălzească locuințele.

De asemenea, mai multe probleme cu gazele naturale în UE, depozitate umplute parțial, dar și în infrastructura de transport, au fost descoperite în ultimele 7 zile. Producătorii s-au confruntat cu momente de cumpănă, iar noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa s-au atins.

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze şi cum merge piaţa

Gazul olandez din prima lună a scăzut cu 7,3%, până la 107,50 euro pe megawatt-oră la 16:25 la Amsterdam, după ce a sărit mai devreme cu 40% – și cu 20% cu o zi înainte. Echivalentul Marii Britanii a scăzut cu 7,4%, până la 272,76 pence pe term, după ce a crescut mai devreme cu 39%. Ambele contracte sunt încă de aproximativ șase ori mai mari decât media pe cinci ani pentru această perioadă a anului. Contractele futures din SUA pentru livrarea din noiembrie au scăzut cu până la 8,3%.

Creșterea se poate observa și pe piața de acțiuni, ținând cont că la Title Transfer Facility (TTF), din Olanda, cotațiile au ajuns la 161,12 euro pentru 1 MWH, înregistrând o creștere de 40%, după ce, cu o zi în urmă, era stabilită o creștere de doar 20%.

”Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede.”, au transmis analiştii.

„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”

Iarna care bate la uşă ar putea da lumii o lecţie dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi erodarea salariilor lor prin inflaţie, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară.

Unele companii care consumă multă energie au închis, deoarece facturile sunt prea scumpe pentru a continua activitatea. Având în vedere stocurile de gaze din Europa la cel mai scăzut nivel sezonier din mai mult de un deceniu și competiția mondială pentru gazul natural lichefiat intens, stoarcerea va persista probabil pe măsură ce iarna se apropie.

Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale, mai scriu analiştii de la Bloomberg.

Mai mult, analiștii abia își pot explica de ce există creșteri așa de mari, care au loc brusc, luându-i pe surprindere pe toți. „Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus.”, a spus și Tom Marzec-Manser, analist ICIS.

Între timp, mai multe țări așteaptă ajutor. România ce face?
Spania, Italia sau Franța vor să obțină sprijinul UE pentru ca, în special, consumatori să nu aibă de suferit. Totuși, inițiativele cu privire la prețul la gaze ar putea să fie puse în practică abia de anul viitor, chiar dacă iarna este tot mai aproape.

Mulți români vor fi nevoiți să închidă centralele termice de teama facturilor şi din cauza prețurilor care au luat-o razna. Un plan pentru reformarea pieței de gaze a fost promis de către Comisarul european pentru energie, însă acesta ar putea să intre în vigoare abia înainte de finalul acestui an.

Publicitate

Ştirea zilei

Câți pacienți Covid sunt pe secțiile de ATI din Alba: DSP a solicitat suplimentarea numărului de paturi pe fondul creșterii noilor cazuri de infectare

Publicat

în

Câți pacienți Covid sunt pe secțiile de ATI din Alba: DSP a solicitat suplimentarea numărului de paturi pe fondul creșterii noilor cazuri de infectare

Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat unităților sanitare din județ, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19, suplimentarea numărului de paturi destinate tratării pacienților cu forme medii de boală, precum și suplimentarea numărului de paturi ATI în cele trei unități sanitare de nivel I din județ, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Municipal Aiud și Spitalul Municipal Blaj.

Prima unitate sanitară care a răspuns solicitarii a fost Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, care va suplimenta astăzi cu încă cinci paturi ATI.

Electrica Furnizare Discount

Spre deosebire de tulpinile anterioare, pacienții depistați pozitiv cu tulpina Delta, tulpina dominantă în prezent, prezintă forme medii spre severe, cu o înăutățire generală a stării de sănătate într-un timp foarte scurt.

Unitatile sanitare trebuie sa fie pregătite să acorde deopotrivă asistență medicală COVID cât și non Covid.

În cadrul secțiilor Covid se află internați 358 de adulți și cinci copii, iar la ATI se află 37 de adulți, dintre care 13 sunt intubați.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Publicat

în

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării.

Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat miercuri Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că ‘din cei din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online.

Electrica Furnizare Discount

„Lucrăm permanent la susținerea digitalizării Educației, doar că lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Este nevoie de cele 5 condiții îndeplinite simultan:

– disponibilitate echipamente
– conectivitate generalizată – asta excede atribuțiilor Ministerul Educației din păcate. Avem o viteză minimă necesară de 100 Megabiți pe secundă pentru a avea măcar teoretic învățarea online doar în jumătate din teritoriul țării. Subliniez acoperirea cu internet este mai mare la nivelul țării, însă sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online. Se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp. Pentru toți aceia care nu înțeleg nevoia de echitate în sistemul de educație din România fac această precizare. De cele mai multe ori ne gândim că peste tot în țară avem aceeași viteză de transfer precum în București, unde avem 1 Gigabit pe secundă, lucru care nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune.
– al treilea element necesar este formarea cadrelor didactice pentru predarea online și în momentul de față doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare
– al patrulea este conținut digital pentru toate disciplinele
– și al cincilea lipsește cu desăvârșire este vorba de platforme de evaluare online.”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta a susținut că lucrurile s-ar fi îmbunătățit în peste 1 an și jumătate, făcând trimitere la sutele de mii de tablete achiziționate pentru elevi, la acoperirea cu internet care a fost extinsă de operatorii telecom și la formarea unor profesori pentru predarea online.

Întrebat câți elevi ar avea probleme de conectivitate la internet, ministrul a invocat problemele din mediul rural.

‘Din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul

În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

Publicat

în

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

În cursul serii de joi, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a anunţat că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

Electrica Furnizare Discount

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare