Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vești bune! Radiografia COVID-19, prin ochii unui medic epidemilog al DSPA Aba: ”Situația este sub control în Alba. Dacă ne ajută și cetățenii, putem trece cu bine peste această perioadă”

Publicat

în

Radiografia Covid-19 în județ, făcută de dr. Daniela Popa Dreghici, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba: ”Situația este sub control în Alba. Dacă ne ajută și cetățenii, putem trece cu bine peste această perioadă”

În actualul context, direcțiile de sănătate publică din țară au devenit, aproape peste noapte, instituții de importanță vitală în coordonarea și monitorizarea situației provocate de răspândirea noului coronavirus.

Existența, la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba a unei echipe sudate, formată din specialiști cu experiență, dedicați meseriei și caracterizați de o înaltă responsabilitate, a făcut ca instituția noastră să pornească din timp și cu dreptul în lupta cu coronavirusul. Decizii prompte, luate fără ezitare, multe ore peste program, petrecute fie pe teren, fie în laboratorul de testare, toate coroborate cu responsabilitate din partea majorității cetățenilor au făcut ca, la ora actuală, situația să fie sub control în județul Alba, iar cifrele o demonstrează: 118 cazuri pozitive, 6 persoane vindecate, 4 persoane decedate, 57 de persoane internate, dintre care majoritatea cu o evoluție clinică bună și niciun caz în stare critică.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aproximativ 7 săptămâni de la primele măsuri întreprinse de DSP Alba, dr. Daniela Popa Dreghici, director adjunct al DSP Alba și fără îndoială unul dintre oamenii momentului, face o radiografie detaliată a situației epidemiologice la nivelul județului Alba, datele fiind valabile pentru data de 14 aprilie 2020, ora 12.00:

”Județul Alba a fost printre primele județe la nivel național care au intrat în alertă, din cauza riscului de apariție a cazurilor de îmbolnavire cu Covid-19, de la întoarcerea în țară din Italia, a autocarului cu elevi ai Liceului de Arte Regina Maria, din Alba Iulia, în noaptea de 24 februarie 2020. Încă de atunci au început primele acțiuni de izolare la domiciliu a tuturor celor reîntorși în țară.

De la începutul acțiunii am realizat importanța testării pacienților suspecți simptomatici, județul nostru fiind arondat Institutului de Boli infecțioase Cluj pentru testare. Colaborarea dificilă cauzată de distanță și supraaglomerare (deoarece în Cluj se lucrau teste recoltate din întreg Ardealul), ne-au determinat să demarăm o acțiune de dotare cu aparatură și testare la nivel local. Astfel am reușit să începem testarea în Laboratorul propriu al DSP-ului, din data de 26 martie 2020, primind un aparat RT-PCR în regim de comodat de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, laborator în care, până la acest moment, au fost testate peste 1800 de persoane.

La acest moment (azi, 14 aprilie 2020), situația îmbolnăvirilor la nivelul județului Alba se prezintă astfel: – 118 cazuri pozitive Covid-19; – 4 cazuri decedate; – 6 cazuri vindecate.

Consider că este important de știut care este procedura ce se aplică la nivelul spitalelor din județ: orice persoană care s-a întors din străinătate sau este contact cu un caz declarat pozitiv și prezintă simptome respiratorii, anunță medicul de familie despre starea de sănătate, iar în cazul agravării simptomelor respiratorii se prezintă la cel mai apropiat spital, unde la cortul de triaj este consultată și se recoltează teste pentru Covid-19. Dacă starea pacienților necesită supraveghere medicală, acesta se izolează în spitalul la care s-a prezentat, urmând ca în cazul rezultatului pozitiv să se interneze în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba. Dacă prezintă o formă severă de îmbolnăvire și pacientul prezintă și alte patologii cronice, se va transfera la Spitalul suport Blaj, cel care deservește cazurile grave din județ. Când capacitatea de internare a Secției Infecțioase din SJU Alba este depășită, pacienții cu forme medii sunt transferați la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, denumit generic spital de linia a II-a. Având în vedere creșterea cazurilor de îmbolnăvire în zona Munților Apuseni, am solicitat Ministerului Sănătății includerea pe lista spitalelor de linia a II-a și a spitalului orășenesc Abrud.

În prezent, 57 de persoane depistate pozitiv cu Covid-19 se află internate în unități spitalicești din județ. Cazurile care sunt pozitive dar asimptomatice sau prezintă forme minore de îmbolnăvire, în număr de 46 la acest moment, sunt izolate în condiții extrem de stricte la domiciliu, și 5 în centrul special amenajat pentru izolarea personalului medical.

O situație mai delicată a apărut la Centrul de Dializă Nefromed din Alba Iulia, unde până la acest moment 11 persoane dializate, un medic și 3 asistente medicale au fost diagnisticați pozitiv. Deși au fost testate toate persoanele dializate și personalul angajat, continuăm reluarea periodică în testare a tuturor pacienților și personalului medical din centru, la cele mai mici simptome, pentru a avea un control foarte strict privind starea de sănătate a acestei categorii extrem de expuse de pacienți.

La nivelul județului Alba, avem la acest moment 358 persoane carantinate, din totalul de 706 de la începutul perioadei, în 16 locații din diverse zone ale județului.

Prin creșterea capacității de testare la nivel județean, după intrarea în funcțiune a aparatului RT-PCR primit de SJU-Alba, putem ajunge la circa 300 persoane testate zilnic. Vom efectua în continuarea testarea persoanelor instituționalizate în centre de asistență socială, precum și a personalului angajat în aceste centre, la apariția celei mai mici suspiciuni de infecție Covid-19, pentru a preveni din timp apariția cazurilor de îmbolnăvire la această categorie de persoane.

”În concluzie, considerăm că la nivelul județului Alba, printr-o muncă de echipă între toate instituțiile implicate în depistarea, izolarea, supravegherea și tratarea cazurilor de îmbolnăvire Covid-19, am reușit până la acest moment să controlăm eficient toate cazurile apărute. Este în primul rând meritul cetățenilor județului, care au înțeles, cu mici excepții, să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin ordonanțele militare, dar și cele suplimentare impuse de autoritățile locale. Insistăm în continuare să se înțeleagă, de către toți locuitorii județului, fie ei tineri sau seniori, că nu este momentul relaxării măsurilor de izolare și distanțare socială, chiar dacă vremea frumoasă și Sărbătorile Pascale ne îndeamnă la socializare.

Avem încredere într-o bună colaborare în continuare, astfel ca printr-un efort comun, depus în primul rând de personalul medical aflat în prima linie, alături de patul pacienților internați, împreună cu autoritățile locale care au acționat prompt la toate recomandările DSP-ului, precum și de înțelegerea dumneavoastră, a cetățenilor că este mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm, vom reuși să depășim această perioadă dificilă pe care o traversăm împreună”, Dr. Dreghici Popa Daniela, Director executiv adjunct Sănătate Publică.

Biroul de presă al DSP Alba

Sursă foto: Arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar

Publicat

în

Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar

Elevii din mai multe localități de pe valea Sebeșului, județul Alba, au intrat în vacanța de vară mai devreme deoarece vor pleca, alături de părinți cu oile la munte, în transhumanța anuală.

Vineri, 13 mai, a fost ultima zi de şcoală din acest an pentru preşcolarii şi şcolarii din Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, respectiv Purcăreţi şi Strungari din comuna Pianu de Jos. În total, este vorba despre mai mult de o sută de copii care au plecat în vacanţă mai repede decât ceilalţi elevi din sistemul de învăţământ, cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. La fel, în toamnă, aceşti copii încep şcoala în data de 1 octombrie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Luni, majoritatea copiilor şi-au făcut bagajele, împreună cu familiile lor, şi au început transhumanţa anuală. Tradiţia se păstrează de sute de ani şi presupune urcarea cu oile în pajiştile montane, unde vor rămâne până la toamnă.

Pentru câteva săptămâni vor poposi într-o zonă semi-alpină, după care vor urca în zonele înalte, pentru tot parcursul verii, la aproape 2000 de metri altitudine. Aproape fiecare familie din aceste sate are cel puţin o sută de oi. Hrănirea acestora ar fi imposibilă în sat, de aceea strămoşii oamenilor de aici au găsit soluţia transhumanţei. Drumul până la prima destinaţie este de 20 de kilometri, care trebuie parcurşi pe jos pentru a putea însoţi animalele.. Stânele înşirate una lângă cealaltă găzduiesc familiile de ciobani.

Viaţa la stână nu este deloc uşoară, iar copiii lucrează cot la cot cu adulţii. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânză. Aşa au trăit şi părinţii, şi bunicii acestora. Rareori un membru al familiei îşi face un rost departe de casă, în alt domeniu decât oieritul. Pentru părinţi, ar fi foarte greu să se descurce fără ajutorul copiilor. ”Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Fac de toate, chiar şi încheagă laptele pentru brânză. Se mai plâng că ar vrea vacanţă, dar aşa s-au obişnuit, cu animalele la păscut pe munte”, spune Ioan Jinar, locuitor din satul Loman.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”

Publicat

în

Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”

Un minor din Alba a fost plasat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia sub măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni de distrugere în concurs real.

Acesta va trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta.

În data de 26.12.2019, în jurul orei 1500, inculpatul s-a deplasat la magazinul mixt din Șibot, pentru a juca la jocurile de noroc, respectiv aparatele de tip slot machine din incinta unității. La un moment dat, în jurul orei 15.38, conform declarației inculpatului, pentru că aparatul nu a oferit suma câștigată, a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla. După aplicarea loviturii, ecranul aparatului s-a fisurat, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 1.500 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu s-a învățat minte prima dată și la data de 02.08.2020, tânărul a mers la același magazin din Șibot, pentru a juca la aparatele de tip slot machine din incinta unității.

Pentru că din nou aparatul nu a oferit suma câștigată, tânărul a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla, fisurându-l, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 2.500 lei.

Instanţa a reţiut că infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului denotă un pericol social mediu prin raportare atât la limitele pedepsei prevăzute în norma de incriminare, cât şi la modalitatea de comitere a acestora, aşa cum s-a expus pe larg mai sus. Instanţa are în vedere că inculpatul a comis faptele sub imperiul unei stări de nervozitate generată de împrejurarea că aparatul de jocuri de noroc nu a oferit suma câştigată.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte

Publicat

în

FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte

Noua sală de sport din comuna Daia Română este aproape gata să-și deschidă porțile. Investiția în valoare de peste 7.5 milioane de lei, făcută prin Compania Națională de Investiții, a fost terminată, urmând ca în cel mai scurt timp să fie făcută recepția lucrării.

Sala de sport este dimensionată pentru suprafață sportivă – joc basket, tenis, volei, cu suprafață de garda aferentă fiecărui sport în parte. Terenul de sport va fi situat la cota intrării și va fi accesibil prin vestiare sau prin legătură directă cu zona de foyer.

Terenul de sport este dotat cu coșuri de basket fixe, cu braț mobil, prinse de structura. De semenea se pune la dispoziție suport pentru montarea fileului de tenis, volei, a porților pentru practicarea minifotbalului. Suprafețele vitarte din jurul suprafeței sportive sunt protejate cu plasa sportivă de protecție, prinsă de structura de rezistență.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul avut în vedere reprezintă o investiție utilă pentru uzul didactic în desfășurarea disciplinelor sportive, pentru organizarea unor activități sportive competiționale specifice și pentru pregătirea elevilor cu înclinație sportivă în vederea participării la diverse concursuri.

Prin realizarea acestui proiect se vor crea o serie de beneficii și avantaje cetățenilor localității Daia Română printre care și:

-Menținerea stării de sănătate
-Evoluția corectă și armonioasă a organismului
-Dezvoltarea aptitudinilor psihomotorice
-Formarea obișnuințelor de exersare independența a exercițiilor de educație fizică
-Educarea sociabilității, colaborării, a spiritului de ordine și acțiune, având la baza respectarea unui sistem de reguli
-Formarea și stimularea activităților intelectuale
-Formarea și stimularea capacității de școlarizare
-Formarea și dezvoltarea calităților morale
-Formarea unor deprinderi și calități necesare în activitatea socială

SPAȚIILE INTERIOARE

PARTER

Teren sport – 754 mp
Foyer – 50 mp
Prim ajutor – 11.5 mp
Depozitare material didactic – 12.0 mp
Vestiar antrenori/profesori – 16.5 mp
Vestiar fete – 63.0 mp
Vestiar băieți – 63.0 mp
Oficiu – 3.0 mp
Hol distribuție – 23.8 mp

ETAJ

Spațiu distribuție (inclusiv zona de bar/ cafetărie)– 82.0 mp
Tribună 102 locuri – 54.6 mp
Grup sanitar – 23.0 mp
Camera tablou electric general – 4.5 mp
Vestiar mecanic – 6.0 mp
Centrală ventilație – 36.5 mp


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare