Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Verdict final! Vizita la mediator nu mai este obligatorie pentru justitiabilii care vor sa inceapa un proces

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mediatorii sunt eliminați definit din parcursul obligatoriu al actului de justiție, după ce Curtea Constituțională a României a decis marți, 25 iunie, că ședinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie. Astfel, cei care vor să inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informatii cu privire la avantajele medierii.

Hotărârea CCR este motivată prin faptul că  obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstitutionala, intrucat reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie.

„Obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituie intr-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional, iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, acest drept este nu doar ingradit, ci chiar interzis”, se mentioneaza in Decizia CCR.

Se dă asfel o lovitură grea miilor de mediatori care au plătit bani grei pe cursurile de formare, în speranța că obigativitatea vizitei la mediator le va oferi șansa unu job.

Persoanele fizice sau persoane juridice pot în continuare recurge la mediere in mod voluntar.

Începand cu 1 august 2013, toate cererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezentau la sedinta de informare puteau fi respinse de instante.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea