Varujan Vosganian, critică autoconsumul din România: „Oul din coteț, în drumul spre tigaie nu produce bani. Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de cincizeci de bani!”
Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al finanțelor și fost liberal, susține că înclinația românilor spre autoconsum „ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei” pentru că grădinile, cotețele și atelierele din curte produc PIB, nu și impozite.
Iată ce a scris politicianul pe Facebook:
„Punguta cu doi bani…
Fiecare ou mancat de la gaina din curte ‘vaduveste’ bugetul de cincizeci de bani ! 🙂
Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.
Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.
In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.
Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.
Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.
Deputatul a revenit apoi cu o alta postare pe reteaua de socializare in care spune ca reactiile la afirmatiile sale il fac sa creada ca a „fost prea … abstract”:
”Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii6 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii