Ziarul Unirea

Varujan Vosganian, critică autoconsumul din România: „Oul din coteț, în drumul spre tigaie nu produce bani. Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de cincizeci de bani!”

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru al finanțelor și fost liberal, susține că înclinația românilor spre autoconsum „ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei” pentru că grădinile, cotețele și atelierele din curte produc PIB, nu și impozite.

Iată ce a scris politicianul pe Facebook:

ELIT

„Punguta cu doi bani…

Fiecare ou mancat de la gaina din curte ‘vaduveste’ bugetul de cincizeci de bani ! 🙂

Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.

In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.

Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.

Deputatul a revenit apoi cu o alta postare pe reteaua de socializare in care spune ca reactiile la afirmatiile sale il fac sa creada ca a „fost prea … abstract”:

”Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Duminica Rusaliilor: Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli și întemeierea Bisericii creștine în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru

Duminica Rusaliilor: Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli și întemeierea Bisericii creștine în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru Duminica… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Rika care face ce vrea 7 octombrie 2017 at 20:24

Eu inteleg ca vrea nebunu ala sa punem mana pe el sa il ducem in cimitir de hot corup ca toti din politica !

Va dau un sfat la totii, nu vindeti pe acte, vindeti la negru si nu dati banii la stat ca isi dau legii cu salarii sa se rada de voi !

Gafitanu 7 octombrie 2017 at 21:34

Da dar ce venituri au cei din franta danemarca sau alte state europene? Si sa stiti ca cu toate ca au venituri uriase fata de ale noastre tot tin si ei gaini in curte si cultiva rosii in gradina . Nu spun asta asa aiurea dar am vazut eu personal in Elvetia, Italia,Belgia tari in care am lucrat pentru un trai mai bun ca in romania sunt niste salarii de nimic. Asa ca mai lasati dracu vrajelile cu statele voastre europene ca nu ii chiar asa cum spuneti voi. Ati fi in stare sa ne impozitati si aerul ce il respiram. Mai intqi datine si noua drepturile si salariile ce le au restul europenilor si dupa mai ganditiva pe ce sa ne mai jatmaniti.

ramolismentul 10 octombrie 2017 at 11:16

Unii intineresc cadrele de partid, lasind batrinii in banca lor pina dau in mintea copiilor. Acest batrin ramolit, trebuia lasat pe bancuta din curtea casei, sau la vreun stabiliment, de mai multa vreme.

ciomu 12 octombrie 2017 at 10:06

Dar voi cu cat pagubiti statul ca nu dati legi corecte? bugetul pierde miliarde de euro cu cei care castiga la CEDO? de ce dracu nu dati odata legea raspunderii magistratilor? De ce sa platim noi toti abuzurile si greselile magistratilor???? Pe ei de ce ii ocoliti da vreti ca taranului sa-i impozitati si ouale.Daca ii moare gaina si recolta ingheata il despabubiti ????? Cand pierde munca si banii dati degeaba, nu va intereseaza!!!!!

Comentariile sunt oprite