Ziarul Unirea

Vârstnicii care încasează pensia pe card vor putea primi talonul mov în format electronic. Propunerea Senatului

Cupoane pentru pensie pe care trebuie să le primească cei care au optat să-și încaseze drepturile prin bancă, adică taloanele mov, vor putea ajunge la aceștia inclusiv în format electronic, potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat.

Concret, după cum se arată în cadrul propunerii legislative menționate, se are în vedere completarea Legii nr. 263/2010 în sensul ca toți pensionarii cărora li se achită pensiile în cont curent sau în cont de card să poată solicita Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), printr-o cerere, transmiterea talonului mov în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul CNPP.

ELIT

„Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se mai arată în propunerea legislativă. Așadar, talonul mov transmis pensionarilor în format electronic va putea fi folosit în relația cu toate autoritățile și instituțiile publice, care vor fi astfel obligate să nu condiționeze în niciun fel oferirea de informații sau de servicii de prezentarea acestui talon în format fizic.

Reamintim faptul că, într-un comunicat de presă publicat luna trecută pe site-ul Ministerului Muncii (MM) se menționa că toți pensionarii care încasează pensia prin bancă primesc deja aceste taloane mov prin poștă.

În acest sens, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut “o discuție clară cu Poșta Română, care nu respectă de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”.

Conform legii, toți pensionarii trebuie să primească taloane de pensie, acestea fiind de două tipuri: de culoare roșie și de culoare mov.

Cei care își încasează drepturile de pensie la domiciliu primesc, în acest sens, talonul de culoare roșie, care reprezintă documentul de plată. Pe de altă parte, celor care își primesc pensia prin bancă li se emite talonul de culoare mov, ca document de informare cu privire la sumele ce le-au fost transferate în cont.

În comunicatul de presă emis de MM se indica faptul că între 2 și 10% din taloanele ce trebuiau distribuite la domiciliu pensionarilor care își primesc banii din pensie prin bancă erau returnate caselor de pensii și nu ajungeau la aceștia. Acest lucru se întâmpla cu toate că între Poșta Română și casele de pensii există o convenție-cadru, valabilă de 15 ani, în baza căreia acest serviciu de distribuție a taloanelor era achitat.

Concret, deși CNPP plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov și banii pentru livrarea taloanelor se încasau, Poșta Română lăsa, lunar, aproximativ 30.000 de taloane nedistribuite. În consecință, pentru că nu primeau taloanele la domiciliu, pensionarii erau nevoiți să le ridice ulterior de la ghișeele caselor de pensii.

Astfel, un simplu act adițional semnat între CNPP și Compania Națională Poșta Română la convenția-cadru încheiată în anul 2003 între aceștia a rezolvat problema, simplificând lucrurile pentru pensionari.

Conform site-ului CNPP, la momentul actual, taloanele de pensii se trimit la domiciliul pensionarului, indiferent de modalitatea de plată a pensiei, și nu pot fi înmânate decât titularului, sub semnătură, prin prezentarea cărţii de identitate sau mandatarului desemnat prin procură specială, pentru a se evita astfel folosirea datelor de pe cuponul de pensie sau chiar a cuponului de către alte persoane în scopuri oneroase.

Propunerea legislativă înregistrată la Senat vine să simplifice și mai mult această procedură, în sensul în care pensionarii vor putea intra mult mai ușor în posesia taloanelor mov, întrucât, pe lângă faptul că le primesc prin poștă, aceștia le vor putea primi inclusiv pe e-mail, pentru a le fi la îndemână.

Important! Propunerea legislativă trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului pentru a fi adoptată. Ulterior, preşedintele statului trebuie să promulge legea, iar propunerea să fie publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Talciocul din Alba Iulia NU SE MAI DESCHIDE duminică. Primăria: „Jandarmeria a hotărât să nu se deschidă”

Târgul de vechituri din Alba Iulia, nu se va mai deschide duminică, 16 mai, așa cum era anunțat. Reprezentanții primariei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro