Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Vânătorul din Mureș care a confundat ursul cu mistreţul. Cât costă să omori ilegal un urs în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pentru că a împuşcat ilegal un urs, un vânător din judeţul Mureş a fost obligat de către judecători să îi achite Gărzii Forestiere 40.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, în faza de apel.

Legea vânătorii şi a fondului cinegetic stabileşte condiţile în care poate fi practicată vânătoarea în România, dar stabileşte, totodată, şi valoarea despăgubirilor care trebuie achitate în cazul unor fapte ilicite. Astfel, printr-o anexă la lege sunt fixate despăgubirile ce trebuie achitate pentru specii la care vânătoarea este interzisă.

Cele mai mari despăgubiri prevăzute de lege, 40.000 de euro, sunt în cazul ursului. Printr-o sentinţă pronunţată în iulie 2020, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, un vânător din Mureş a fost obligat să achite 40.000 de euro după ce a împuşcat un urs pe care l-a confundat cu un mistreţ.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Cum arată BLANA ursului Arthur, după ce a fost omorât de prințul austriac. A fost depusă la o tăbăcărie din Târgu Secuiesc

Totul s-a întâmplat în noiembrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare autorizată pentru vânarea mistreţului, când a împuşcat un urs. În urma incidentului, pe numele vânătorului a fost deschis dosar penal.

După jumătate de an de anchetă, vânătorul a fost declarat nevinovat, procurorii considerând că „nu sunt apte a proba forma de vinovăţie cerută de lege pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj, respectiv intenţia directă sau indirectă, pârâtul fiind în eroare la momentul în care a făcut uz de armă crezând că este un exemplar din specia mistreţ”.
Dat în judecată pentru a plăti ursul

Chiar dacă a scăpat de acuzaţiile penale, vânătorul a fost dat în judecată de Garda Forestieră, printr-un proces civil, pentru a fi obligat să achite despăgubirea de 40.000 prevăzută de lege pentru împuşcarea ursului.

Judecătoria Târgu-Mureş a admis cererea şi l-a obligat pe vânător să achite despăgubiri de 40.000 de euro. „Pentru angajarea răspunderii civile delictuale este necesară îndeplinirea cumulativă a patru condiţii, respectiv existenţa unei fapte ilicite, a unui prejudiciu, o legătură de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu, precum şi existenţa vinovăţiei, care se apreciază în raport de culpa cea mai uşoară”, a arătat Judecătoria Târgu-Mureş, care consideră că în cazul ursului împuşcat după ce a fost confundat cu un mistreţ sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege.

„Vinovăţia pârâtului a îmbrăcat în cauză forma culpei. Astfel, din declaraţiile martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale rezultă că pârâtul a tras focurile de armă care au dărmat exemplarul de urs. Pârâtul, audiat în calitate de suspect în dosarul de urmărire penală a declarat că a tras două focuri de armă asupra unui mistreţ şi nu a avut intenţia de a trage asupra unui urs, fiind surprins de faptul că a confundat cele două animale.

Pârâtul nu a prevăzut rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă, având în vedere că vânătoarea se desfăşura într-o zonă în care se aflau animale sălbatice, existând posibilitatea să existe şi alte animale decât cele enumerate în autorizaţia de vânătoare”, a arătat judecătorul care l-a obligat pe vânător să achite despăgubiri de 40.000 de euro.

Sentinţa Judecătoriei Târgu-Mureş a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Mureş. După amânarea succesivă a pronunţării, judecătorii au decis să repună cauza pe rol pentru a cere detalii suplimentare despre circuitul unor documente care au legătură cu cazul. Următorul termen din proces a fost stabilit în 15 iunie.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Vorbind despre măsura de compensare voluntară cu 50 de bani a prețurilor la pompă la carburanți, introdusă în data de 1 iulie, premierul Nicolae Ciucă a spus că „ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți și putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie prețul la carburant a scăzut”.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzina standard este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 7,99 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,49 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aceeași stație, prețul la motorina standard este azi la nivelul de 8,61 de lei, ceea ce înseamnă 8,11 lei cu reducerea de 50 de bani.

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.900 mai multe față de ziua anterioară. 1.492 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 354 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.701 cu 274 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 6 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 274 pacienți internați la ATI, 243 sunt nevaccinați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 472 fiind internați în secții, cu 80 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până astăzi, 66.417 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 16.08.2022 (10:00) – 17.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 42 decese (23 bărbați și 19 femei), dintre care 2 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 42 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR ( 3.168 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.868 la cerere) și 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR și 11.038.930 teste rapide antigenice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației în zona Litoralului. Acțiune a Gărzii Naționale de Mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației în zona Litoralului. Acțiune a Gărzii Naționale de Mediu

În urma unor acțiune de control derulate în zona stațiunilor de pe Litoral Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 1,204 milioane de lei.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, în perioada 11- 14 august, controalele au vizat verificarea respectării prevederilor legislaţiei de mediu la nivelul unităţilor de cazare şi alimentaţie publică, al şantierelor precum şi al operatorilor de salubritate care activează în zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

‘Am extins numărul de controale în zona staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, pentru ca turiştii care îşi petrec vacanţa aici să se bucure de plaje şi unităţi de cazare curate şi primitoare. Evident, au fost găsite numeroase nereguli, motiv pentru care am aplicat sancţiuni drastice şi am ajuns până la suspendări de activitate şi sesizări penale pentru cei care nu înţeleg că trebuie să respecte legea. Sperăm că, pe viitor, cei vizaţi vor înţelege că unde-i lege nu-i tocmeală şi vor lua din timp măsuri pentru evita să fie sancţionaţi’, a declarat Florin Bănică, comisar general adjunct al GNM.

Pe durata celor 182 de controale efectuate, comisarii GNM au constatat numeroase încălcări ale legislaţiei de mediu, fapt care a generat aplicarea a 84 de sancţiuni în cuantum de 1,204 milioane de lei, la care s-au adăugat şase suspendări de activitate, o desfiinţare de lucrări cu aducerea terenului la starea iniţială, precum şi confiscarea unui autovehicul.

De asemenea, a fost înaintată o sesizare penală pentru depozitări necontrolate de deşeuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare