Valoarea punctului de pensie ar putea fi majorată cu 5% în 2016. Proiect MFP
Guvernul intenţionează să majoreze în 2016, mai mult decât ar trebui, valoarea punctului de pensie, după ce acelaşi lucru a fost făcut şi în 2015, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat marți în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Dacă măsura va fi aprobată, pensionarii vor avea parte anul viitor de pensii mai mari.
În anul 2016, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 5%, după cum reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat în 8 decembrie de MFP. Practic, asta înseamnă că punctul de pensie va fi de 871,7 lei, faţă de 830,2 lei, cât este în 2015. Pentru ca majorarea să se aplice, documentul are nevoie doar de aprobarea Executivului.
Valoarea punctului de pensie trebuie majorată anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, potrivit Legii pensiilor, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Pentru situaţia de faţă, indicatorii folosiţi pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2016 sunt cei definitivi, cunoscuţi în 2015 pentru 2016 (comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică).
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă este explicat că, în baza prevederilor Legii pensiilor, majorarea punctului de pensie ar trebui să fie de doar 4,31%, însă, prin derogare, s-a propus o creştere de 5%. „Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, punctează iniţiatorii. La fel s-a întâmplat şi în cazul creşterii pentru anul 2015.
În documentul amintit este precizat că majorarea cu cinci puncte procentuale a pensiilor din sistemul public va necesita 252,6 milioane de lei.
Determinarea cuantumului pensiei se face prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, conform Legii pensiilor, „numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.
Valoarea punctului de pensie s-a situat la 790,7 lei în anul 2014 şi la 762,1 lei în anul 2013. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor În fiecare an, în data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare. La fel ca și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, Eftimie se naște din pântece sterp și neroditor. Pavel și […]