Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Valoarea punctului de pensie ar putea fi majorată cu 5% în 2016. Proiect MFP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul intenţionează să majoreze în 2016, mai mult decât ar trebui, valoarea punctului de pensie, după ce acelaşi lucru a fost făcut şi în 2015, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat marți în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Dacă măsura va fi aprobată, pensionarii vor avea parte anul viitor de pensii mai mari.

În anul 2016, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 5%, după cum reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat în 8 decembrie de MFP. Practic, asta înseamnă că punctul de pensie va fi de 871,7 lei, faţă de 830,2 lei, cât este în 2015. Pentru ca majorarea să se aplice, documentul are nevoie doar de aprobarea Executivului.

Valoarea punctului de pensie trebuie majorată anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, potrivit Legii pensiilor, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Pentru situaţia de faţă, indicatorii folosiţi pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2016 sunt cei definitivi, cunoscuţi în 2015 pentru 2016 (comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică).

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă este explicat că, în baza prevederilor Legii pensiilor, majorarea punctului de pensie ar trebui să fie de doar 4,31%, însă, prin derogare, s-a propus o creştere de 5%. „Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parţială a acestui fapt”, punctează iniţiatorii. La fel s-a întâmplat şi în cazul creşterii pentru anul 2015.

În documentul amintit este precizat că majorarea cu cinci puncte procentuale a pensiilor din sistemul public va necesita 252,6 milioane de lei.

Determinarea cuantumului pensiei se face prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual reprezintă, conform Legii pensiilor, „numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.

Valoarea punctului de pensie s-a situat la 790,7 lei în anul 2014 şi la 762,1 lei în anul 2013. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea