Rămâi conectat

Actualitate

Vaccinurile anti-Covid ar putea fi plătite de către medicii de familie, în cazul în care un sfert dintre dozele din cabinete nu sunt folosite sau expiră

Publicat

în

Vaccinurile anti-Covid ar putea fi plătite de către medicii de familie, în cazul în care un sfert dintre dozele din cabinete nu sunt folosite sau expiră

Începând cu data de 1 iulie, campania de vaccinare împotriva COVID-19 se va muta exclusiv în cabinetele medicilor de familie, însă este într-un impas în urma unui Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare de la data de 1 aprilie și care prevede faptul că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, în cazul în care un sfert din dozele ajunse în cabinete rămân nefolosite sau expiră. Până la acest moment, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui.

Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest moment, ei acuză faptul că modul în care Ministerul Sănătății a gândit vaccinarea în cabinetele lor mai degrabă le complică viața și nu îi încurajează să se implice în vaccinare.

Mărul discordiei: Medicii plătesc din buzunar dacă 25% dintre vaccinurile împotriva COVID rămân nefolosite sau expiră

Mărul discordiei este un Ordin al Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Ordinul reglementează normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică.

Prevederea care i-a supărat pe medicii de familie și i-a făcut pe mulți dintre ei să se întrebe dacă merită să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor este cea privind marja de vaccinuri acceptată ca pierdere.

În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, aceasta este de 25%. Peste acest prag, medicii ar putea plăti vaccinurile care se pierd – rămân nefolosite sau expiră – din buzunar. Caz în care mulți dintre ei se întreabă dacă are rost să se implice în campania de vaccinare, dat fiind interesul scăzut din ultimele luni.

Vaccinurile COVID-19 sunt multidoză – în 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt aruncate. Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți.

Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății contestat de medicii de familie:

„Art. 28 Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi şi altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;

b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conţin 2 – 6 doze;

c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conţin 10 – 20 doze;

d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a) – c);

e)25% în cazul vaccinurilor lichide care conţin 10 – 20 doze.

f)25% în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, conform alin. (1) al art. 8 din OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare.”

O altă problemă reclamată este aceea că medicii de familie nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Odată decongelate, acestea pot fi păstrate în frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius, timp de 30 de zile. După 30 de zile, vaccinurile nu mai sunt valabile – încă o posibilă sursă de pierderi pe care medicii le-ar putea plăti din buzunar.

Pierderi au existat și până acum, în centrele de vaccinare COVID, însă nu au fost imputate nimănui.

Medicii de familie spun că și până acum exista prevederea ca medicii să plătească toate tipurile de vaccin care rămân nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au primit de la DSP. Fiind însă vorba despre vaccinuri monodoză, acest lucru a putut fi gestionat relativ ușor, spun medicii consultați de HotNews.ro.

„Toate tipurile de vaccin pe care nu le consumăm sau expiră sunt plătite de medici, dar problema cu vaccinurile pentru COVID-19 sunt că sunt multidoză. Dacă nu ai 6 pacienți de vaccinat, nu mai vaccinezi, practic”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Dacă îmi complici existența, atunci eu, ca medic, de ce să mai fac vaccinări?”, este concluzia medicului Daciana Toma.

Rafila promite o soluție

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis, la insistențele medicilor de familie și ale presei, că Ministerul Sănătății caută o soluție ”care să nu împovăreze medicii de familie”, pe care oficialul spune că îi vrea parteneri în această campanie de imunizare a populației, dar și în altele, care vor urma.

”Până la 1 iulie (data la care vaccinarea împotriva COVID-19 urmează să se mute exclusiv în cabinetele medicilor de familie – n.red.) găsim o soluție”, a promis ministrul Sănătății, într-o conferință de presă organizată la Spitalul de Copii Marie Curie din București.

Surse medicale au confirmat pentru HotNews.ro să Rafila este în discuții de câteva zile cu medicii de familie, în căutarea unei soluții la această problemă.

Vaccinarea împotriva COVID-19 se mută la medicul de familie de la 1 iulie

Toate centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din afara spitalelor urmează să fie închise în perioada următoare – o parte dintre ele deja s-au închis – iar începând cu data de 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea face exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Până la data de 1 iulie ar urma să mai funcționeze doar centrele de vaccinare organizate în cadrul spitalelor, în timp ce restul centrelor, organizate în alte locații, vor fi închise.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cât sunt salariile IT-iștilor în anul 2022. Criza economică, resimțită cel mai puțin de către angajații din acest domeniu

Publicat

în

Cât sunt salariile IT-iștilor în anul 2022. Criza economică, resimțită cel mai puțin de către angajații din acest domeniu

Criza economică este resimțită cel mai puțin de către IT-iști, angajații din acest domeniu fiind în categoriile profesionale cu cele mai mari venituri din România.

Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.

În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.

„Piaţa de IT este în mare mişcare de câţiva ani, iar cei doi ani de pandemie nu au fost o excepţie, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare şi o piaţă încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu.

Pachetele salariale şi tot ceea ce reprezintă modalităţile de motivare şi atragere a candidaţilor din IT sunt complexe şi avansează cu o viteză similară cu cea a tehnologiilor – făcând viaţa specialiştilor în resurse umane solicitantă”, a declarat Oana Botolan, reprezentant Cteq IT&C Solutions şi Cteam Human Capital.

Care sunt cele mai căutate joburi de programatori (IT)

Cei mai mulți angajați din domeniul IT&C lucrează în București, aproape 100.000, deci aproximativ jumătate dintre IT-iștii din România, informează Institutul Național de Statistică (INS). În funcție de limbajul de programare abordat, „scriitorii de cod” pot debuta ca profesioniști cu un salariu care să plece chiar de la 5.000 de lei.

„În urma analizei datelor salariale din Bucureşti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer şi Node.js Developer, cu un salariu net lunar între 12.000 şi 16.000 lei, cu valori chiar mai mari, în funcţie de senioritate.

Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ şi net cu valori cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei net”, arată rezultatele studiului salarial PayTable.

La nivel național există 220.000 de salariați în domeniul IT&C. După București, în funcție de numărul de angajați urmează Cluj, Timiș, Iași, Brașov.

Pentru că interesul față de domeniul IT a crescut fulminant în România, în ultimii ani au fost înființate mai multe școli private de reprofesionalizare, care instruiesc românii pentru a face pasul către o nouă carieră.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE ȘI BAREMELE la Limba Română, primite de olimpici

Publicat

în

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE ȘI BAREMELE la Limba Română, primite de olimpici

Bacalaureatul pentru olimpici, sau sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2022 a început pe 11 mai, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

CLICK PENTRU: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, UMAN

CLICK PENTRU: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, REAL

CLICK PENTRU: BAREME ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, UMAN

CLICK PENTRU: BAREME ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, REAL

 • Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face în zilele de 9 și 10 mai.

În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.

Elit - Gustul Desăvârșit

Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu

Publicat

în

19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu

Ziua pictorilor se marchează în fiecare an la 19 mai. Aceasta este și ziua în care s-a născut Ion Țuculescu (1910-1962), pictor reprezentativ pentru spiritul românesc.

Născut la Craiova, la 19 mai 1910, Ion Țuculescu a fost un pictor autodidact, cu un stil singular, a cărui carieră a avut o traiectorie unică și deosebită de a altor artiști români din epocă. În lipsa unor studii de specialitate, s-a format aprofundând tehnica unor maeștri ai picturii românești sau universale; a făcut dese călătorii de studii în Franța, Elveția, Grecia sau Italia, decisivă fiind întâlnirea cu arta lui Van Gogh, cu prilejul retrospectivei de la Paris, din 1937. Fascinat de arta arhaică autohtonă, s-a inspirat cu precădere din filonul popular românesc, pe care-l interpretează într-o manieră proprie, cu tente expresioniste, care-l înscriu astfel în marele circuit universal al valorilor.

Printre expozițiile personale se numără cele din 1938, 1939, 1941-1943, 1946, 1947, 1965 (retrospectivă) de la București și, în același an, de la Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj și Brașov. În 1960, a participat la Expoziția de Stat a Artelor Plastice, cu lucrarea ”Interior țărănesc”, și la expoziția ”Imagini Dobrogene”, cu lucrarea ”Interior la Mangalia”. Dintre operele reprezentative ale creației sale amintim: ”Interior țărănesc”, ”Portretul bunicului” (expresionism); ”Albăstrele de câmp”, ”Triplu autoportret”, ”Compoziție cu 2 fazani”, ”Drama folclorică”, ”Peisaj cu lac”, ”Autoportret pe fond galben”, ”Turc cu șalvari roz” (perioada folclorică); ”Ochi călători”, ”Pasiune”, ”Metamorfoza”, ”Pană de păun”, ”Răsărit de soare”, ”Totem solar”, ”Ochi verzi”, ”Totem sub copac”, ”Ruginile toamnei”, ”Opoziție”, ”Urme”, ”Copii în grădină”, ”Peisaj cu țărănci”, ”Peisaj din Grecia”, ”Birja la Costinești”, ”Spre larg”, ”Accente negre”, ”Fecioara cu Pruncul”, ”Circuite”, ”Vieți multiple” (perioada totemică).

Elit - Gustul Desăvârșit

A murit la 27 iulie 1962.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare