Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU
Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU
Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol pe bază de prescripţie medicală ar putea avea un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral, sugerează un studiu făcut de cercetătorii scoțieni, scrie BBC.
Medicii ar trebui să se gândească la riscurile şi beneficiile pacienţilor care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.
Aceştia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap şi febră este sigură.
Alţi experţi spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele.
Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că există puţine dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.
Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială.
În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obişnuită pentru pacienţii cu dureri cronice – sau pastile placebo, timp de alte două săptămâni.
Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.
Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului şi riscul crescut de atac de cord – dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.
Nici alte studii mai mici nu au reuşit să confirme legătura.
Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea creşte tensiunea arterială, dar că descoperirea lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripţiilor de paracetamol pe termen lung.
Sursa: businessmagazin.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 23 aprilie 2025, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, cu 259 de voturi pentru, un vot contra şi 25 de abţineri iar un parlamentar nu a votat. Citește și: Noutăți pensii 2025: […]
OFICIAL: Când intră BANII din alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale în mai 2025
Oficial: Când intră banii din alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale în mai 2025 Chiar dacă începutul lunii aduce mini-vacanța de 1 Mai, toate sumele aferente plății alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor, pensiilor și tuturor celorlalte drepturi sociale vor ajunge la timp la beneficiari, au anunțat, miercuri, 23 aprilie 2025, reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului […]
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12.00, până la înmormântarea Papei Francisc. […]