Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU
Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU
Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol pe bază de prescripţie medicală ar putea avea un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral, sugerează un studiu făcut de cercetătorii scoțieni, scrie BBC.
Medicii ar trebui să se gândească la riscurile şi beneficiile pacienţilor care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.
Aceştia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap şi febră este sigură.
Alţi experţi spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele.
Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că există puţine dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.
Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială.
În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obişnuită pentru pacienţii cu dureri cronice – sau pastile placebo, timp de alte două săptămâni.
Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.
Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului şi riscul crescut de atac de cord – dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.
Nici alte studii mai mici nu au reuşit să confirme legătura.
Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea creşte tensiunea arterială, dar că descoperirea lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripţiilor de paracetamol pe termen lung.
Sursa: businessmagazin.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]
Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece”
Reforma companiilor de stat anunțată de Ilie Bolojan. Mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate și indicatorii de performanță revizuiți: „Cei care nu acceptă, să plece” Premierul Ilie Bolojan şi vicepremierul Dragoş Anastasiu au anunţat azi, într-o conferinţă de presă de la ora 18:00, ce măsuri vor fi luate în cazul companiilor de stat. Premierul […]