Rămâi conectat

Actualitate

Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Utilizarea îndelungată a paracetamolului ar putea creşte riscul de atac de cord şi AVC: STUDIU

Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol pe bază de prescripţie medicală ar putea avea un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral, sugerează un studiu făcut de cercetătorii scoțieni, scrie BBC.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile şi beneficiile pacienţilor care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Aceştia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap şi febră este sigură.

Alţi experţi spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că există puţine dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.

Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială.

În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obişnuită pentru pacienţii cu dureri cronice – sau pastile placebo, timp de alte două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.

Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului şi riscul crescut de atac de cord – dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.

Nici alte studii mai mici nu au reuşit să confirme legătura.

Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea creşte tensiunea arterială, dar că descoperirea lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripţiilor de paracetamol pe termen lung.

Sursa: businessmagazin.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea