Rămâi conectat

Cultură Educație

Urgentarea depunerii proiectelor pe Măsura 1.4.1

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 17 iunie, directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Ioan Stanciu, şi şeful Compartimentului de Dezvoltare Rurală Judeţean al Autorităţii de Management pentru PNDR, Ioan Ursa, au prezentat câteva aspecte legate de aplicarea Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă” în judeţul Alba. Ioan Ursa a arătat că raportul de selecţie al proiectelor depuse în sesiunea din toamna anului trecut a fost pe site-ul www.apdrp.ro.
La nivelul judeţului Alba, au fost depuse în total 1.677 de proiecte, din care 1.634 sunt conforme, iar în urma selecţiei 1.550 de proiecte din judeţul Alba au fost declarate eligibile, ceea ce înseamnă că numai 5 la sută dintre acestea nu au fost eligibile, a declarat Ioan Ursa. CDRJ Alba a început de joi, 16 iunie, să trimită notificări în acest sens celor 1.550 de beneficiari ai Măsurii 141. El a precizat că la 1 iunie a demarat o nouă sesiune de depunere de proiecte pe Măsura 141, iar ultima zi de depunere este data de 30 iunie.
„Fac un apel la consultanţi să ne trimită proiectele din timp, pe măsură ce acestea sunt întocmite, astfel încât în ultima săptămână dinaintea termenului limită să le mai rămână de depus cel mult 25 la sută din numărul total de proiecte întocmite, pentru a exista timpul fizic necesar procesării dosarelor”, a accentuat Ioan Ursa.
Prin Măsura 141, fermierii vor primi câte 1.500 de euro pe an timp de 5 ani, interval în care trebuie să sporească numărul unităţilor de dimensiune economică cu 3 UDE şi să crească producţia cu 20 la sută. În caz contrar, plata celor 1.500 de euro va fi sistată după primii 3 ani, fără însă ca femierii să fie obligaţi să dea înapoi banii primiţi. Totodată, în baza ultimelor reglementări, prin Grupul Român de Investiţii şi Consultanţă vor fi elaborate gratuit la nivel naţional 50.000 de proiecte pe Măsura 141, iar în judeţul Alba există 45 de consultanţi care întocmesc GRATUIT proiectele, lista acestora fiind postată pe site-ul www.rgic.ro.
Directorul Ioan Stanciu a declarat că Direcţia Agricolă Judeţeană l-a înştiinţat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, despre faptul că mai mulţi beneficiari ai Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă” au fost anunţaţi că trebuie să achite anumite taxe şi impozite în calitate de PFA. În urma sesizării făcute, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a constituit o comisie de lucru judeţeană, fiind cooptaţi reprezentanţi ai DAJ Alba, Direcţiei Finanţelor Publice, Casei Judeţene de Pensii şi Casei de Asigurări de Sănătate Alba, pentru a clarifica această situaţie.
În cadrul întâlnirilor, s-a stabilit că veniturile din subvenţiile primate inclusiv ajutorul de 1.500 de euro, ce reprezintă sprijin nerambursabil pentru fermele de semisubzistenţă sunt neimpozabile, în înţelesul impozitului pe venit şi pentru care NU se datorează contribuţia de 5,5% pentru asigurări de sănătate. De asemenea, PFA şi cele care urmează a se autoriza pentru finanţare prin Măsura 141 care realizează venituri sub 8.088 de lei/an (fără însumarea celor 1.500 de euro încasaţi ca sprijin prin proiect) NU au obligaţia să se asigure în sistemul public de pensii.
„În concluzie, categoria de persoane nominalizate mai sus, în condiţiile descrise mai sus, NU datorează impozit pe profit 16%, CAS 10,5% şi Sănătate 5,5%”, a declarat Ioan Stanciu.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea