Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE/ALEGERI ÎN PDL: Democrat-liberalii îşi stabilesc astăzi noul lider

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, la sala Romexpo din București se desfășoară Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, eveniment în cadrul căruia democrat-lieralii își vor alege preşedintele. Candidaţii sunt Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, noul preşedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegaţi ai partidului iar deznodământul competiţiei este imprevizibil.

Deși favorit, pe măsură ce campania electorală internă s-a apropiat de sfârșit s-a dovedit că Vasile Blaga ar putea avea probleme chiar în organizațiile PDL pe care se baza. Astfel, inclusiv în filialele unde președinții și-au anunțat suportul pentru acesta, o parte semnificativă dintre delegați s-ar putea să o susțină pe Elena Udrea.

Alba, de unde au plecat ieri spre București 167 de delegați, este unul din județele care, la nivel declarativ îl sprijină puternic pe Blaga. Președintele organizației, Mircea Hava, împreună cu alți lideri locali marcanți au semnat moțiunea acestuia. Totuși, deputatul Clement Negruț a anunțat că o susține pe Elena Udrea și a declarat că numeroși primari și consilieri județeni și locali merg ”pe mâna lui”, lucru confirmat și de faptul că acesta, împreună cu un mic grup de delegați, s-au cazat la unul dintre hotelurile deținute de Dorin Cocoș.

Convenţia va începe la ora 10.00 şi, conform programului, în jurul orei 13.30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Unii lideri ai partidului declarat totuși că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă.

––––––––––––-

UPDATE 6: Majoritatea delegaților prezenți la Convenția PDL l-au mandatat pe Vasile Blaga să conducă în continuare partidul. Acesta a câștigat din primul tur, cu peste 55% din voturi. ”Scorul” a fost: 2404 voturi pentru Vasile Blaga, 2013 voturi pentru Elena Udrea și 156 de voturi pentru Monica Macovei. Elena Udrea a contestat rezultatul iar după renumărarea voturilor a obținut 2.344 voturi, Udrea – 2014 iar Monica Macovei puțin peste 200 de voturi.

––––––––––––-

UPDATE 5: După ce a votat, președintele PDL Alba Mircea Hava, a declarat că niciodată nu și-a schimbat opțiunea, că l-a votat pe Vasile Blaga și că luând în considerare și reacția delegaților la discursuri, este convins că acesta va câștiga funcția de președinte. Hava consideră că nu vor fi plecări masive din partid, indiferent cine va câștiga alegerile interne. De asemenea, acesta a spus că cel care câștigă trebuie neapărat ”să se așeze la masă” cu ceilalți doi candidați și să discute despre ce va face partidul mai departe: ”Sunt foarte de acord ca în echipa de conducere să se afle și Elena Udrea și Monica Macovei deoarece împreună pot să facă foarte multe lucruri bune pentru partid”.

Dintre greșelile făcute de PDL Hava a dat ca exemplu comunicarea, respectiv faptul că s-au luat măsuri bune dar au fost comunicate prost și astfel nu au fost înțelese de cetățeni. De asemenea, președintele PDL Alba a recunoscut că ”în interiorul partidului liderii PDL nu au fost întotdeauna sinceri unul cu altul”.

––––––––––

UPDATE 4: În așteptarea încheierii votului, câțiva delegați din Alba au încins un ”filcău”, transformând un scaun în masă de joc. Surprinși chiar de Vasile Blaga, care a trecut să-i salute, aceștia au spus: ”Dădeam în cărți, să vedem cine iese președinte”. ”Trebuie să observați că noi suntem niște pacifiști – jucăm cu cărți ungurești!”, a spus fostul primar din Vințu De Jos – Alexandru Danciu. Acesta, alături de Horea Bărdaș le-au explicat cu amabilitate reporterilor care îi filmau, regulile jocului de cărți specific zonei Ardealului. Printre ”chibiți” s-au aflat democrat-liberali din Alba dar și fostul ministru de interne Traian Igaș. Alți reprezentanți ai PDL Alba au ales să-și petreacă timpul stând ”la coadă” pentru a se fotografia alături de candidați. Astfel, viceprimarul Sebeșului, Adrian Bogdan, a obținut o amintire de la eveniment – o poză alături de Vasile Blaga.

––––––––––––

UPDATE 3: După ce candidații și-au prezentat moțiunile iar susținătorii lor au luat cuvântul (câte 5 minute fiecare), în jurul orei 14.00 s-a trecut la vot. La secretariatele Convenţiei Naţionale PDL s-au înregistrat doar 4.359 de delegaţi, din cei 5.009 înscrişi să participe la alegeri. Fiecare delegat primeşte trei buletine de vot, unul pentru alegerea preşedintelui, unul pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii şi unul pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Revizie şi Control.

––––––––––––

UPDATE 2: Spre deosebire de Convenția din 2011, delegații Organizației PDL Alba ocupă un loc foarte bun în sală. În primele rânduri din zona alocată celor 167 de democrat-liberali din județ se află Mircea Hava, Alexandru Pereș, Ion Dumitrel, Nicolaie Moldovan, Sorin Bumb, Clement Negruț, Oana Badea, Dorin Nistor, Ștefan Bardan. Majoritatea reprezentanților PDL Alba și-au exprimat deja susținerea pentru Vasile Blaga însă există și susținători ai celor două contracandidate.

 

––––––––––––

UPDATE 1: Lucrările Convenţiei Naţionale PDL au debutat în prezența a 4.200 de delegați din cei 5.000 așteptați să participe. Cei trei candidaţi au fost invitaţi pe scenă. În julul orei 10.15 în sală şi-a făcut apariţia preşedintele Traian Băsescu, aşteptat cu pancarte pe care scria „I love Băse”. Acesta a declarat că nu a venit la Convenție pentru a susține un candidat ci pentru a vedea dacă există ”puncte comune” cu PDL, care în viitor să ducă la un parteneriat:

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a avea un cuvânt în deschiderea Convenţiei dvs. Vreau să ştiţi că am mai primit invitaţii la alte partide, am participat la evenimentele lor politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul. Ceea ce nu mă va împiedica ca astăzi să vă vorbesc în calitate de preşedinte al României şi nu de membru al partidului PDL, pentru că nu mai sunt membru al acestui partid. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Nu pentru asta am venit aici, opţiunile mele sunt cunoscute, aşa că am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu. Voi fi extrem de cinstit cu voi şi ceea ce vă voi spune este ceea ce cred eu în mod cinstit. Şi asta pentru că sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului, pentru că, în calitate de preşedinte, văd nevoia unui partid de dreapta consolidat şi pentru că, în momentul de faţă, nu există o structură politică pe partea dreapta a eşichierului politic care să ducă România spre progres”, a spus Băsescu.

În încheierea discursului său Traian Băsescu a declarat că se va întoarce în politică pentru a ajuta la construcția unui partid i nu pentru a se ”așeza în frunte” și că va ”masa la care se va așeza” și-o va alege singur. ”Sper ca astăzi să vă găsiţi soluţia corectă!”, a încheiat președintele.

Pe tot parcursul zilei ziarulunirea.ro vă va informa, periodic, despre lucrările Convenției Naționale PDL și, bineînțeles, despre rezultatul votului.

––––––––––––-

La Convenţie este invitat şi şeful statului, care s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea. Deși Băsescu confirmat abia ieri după-masă participarea, democrat-liberalii se aşteaptau ca acesta să sosească la eveniment și i-au programat discursul în deschidere, imediat după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta moțiunile, în faţa delegaţilor, timp de 45 de minute fiecare, a fost stabiliotă prin tragere la sorţi. Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga, aceasta fiind şi ordinea pe buletinele de vot. Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute, ca la Convenţia din 2011, când au fost nemulțumiri deoarece unele organizaţii au fost desemnate să stea în faţă, iar altele în spate sau chiar la etaj.

Organizatorii au pregătit 15 mii de buletine de vot în eventualitatea turului doi, luând în considerare toate variantele, acestea fiind ştampilate şi semnate de câte un reprezentant al fiecărui candidat. Odată cu preşedintele partidului, delegaţii vor vota şi preşedinţii comisiilor interne de integritate şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Pentru funcția de președinte câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea