Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile

Creștinii ortodocși o prăznuiesc în fiecare an,  la 13 mai, pe Sfânta muceniță Glicheria. Fiica unui guvernator roman, Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Antonin şi a guvernatorului Savin. După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. Refuză şi la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus şi a sfărâmat-o.

Citește și:  Când pică Paștele în 2022

Prefectul a poruncit să fie bătută şi aruncată în temniţă. Dorea ca Glicheria să moară prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer şi îi aducea hrana. Temnicerul Laodicius văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în fata prefectului. Pentru această mărturisire temnicerului i se va tăia capul.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieşit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfântă muceniţă şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaşte curgea mir înmiresmat, care vindeca tot felul de boli grele.

Troparul Sfintei Muceniţe Glicheria

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc şi pe Tine căutându-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Glicheria

Fecioară astăzi…
Pe Fecioara şi de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ţi-ai păzit fecioria ta nestricată, şi din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cunună, te-a încununat pe tine Hristos Dumnezeu.

Astăzi mai pomenim şi pe Sfântul Serghie Mărturisitorul, care a suferit moarte martirică în timpul împăratului Teofil (829-842) pentru că a apărat cinstirea sfintelor icoane, pe Sfântul Mucenic Laodichie, Sfântul Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei; Sfântul Sfinţitului Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei; Sfântul Cuvios Nichifor, preotul Mănăstirii Efes; Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton; Sfântul Cuvios Ioan Iviritul; Sfântul Cuvios Gheorghe Iviritul; Sfântul Cuvios Gavriil Iviritul şi monahii sfinţilor cuvioşi mucenici iviriti.

sursa:crestinortodox.o


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare – credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare – credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii Cele mai vechi superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, din lumea satului românesc. Este săptămâna când credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase rânduieli şi obiceiuri străvechi, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea