Rămâi conectat

Curier Județean

UPDATE: STAREA PÂRTIILOR de schi la Arieșeni și Șureanu, în perioada 19-21 februarie

Alexandra Mates

Publicat

în

partii arieseni13Încălzirea accentuată și ploile abundente din ultima perioadă au afectat semnificativ calitatea zăpezii de la Șureanu, precum și a drumului dintre Oașa și pârtii. Cu toate acestea, se poate schia suficient de bine iar zăpadă este, încă, din belșug. În plus, urmează o răcire accentuată a vremii și ninsori, ceea ce poate asigura o bună continuare a sezonului de schi.

La Arieșeni, din cauza ploilor și încălzirii vremii, stratul de zăpadă a scăzut atât de mult încât s-a impus închiderea uneia dintre pârtii (Vârtop 1).

Vă prezentăm mai jos informaţii, valabile în perioada 19-21 februarie 2016, despre căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri, programul instalaţiilor de cablu și câteva sfaturi de buzunar furnizate de Florian-Rareș Tileaga, monitor schi în Munții Șureanu:

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): drumul este în mare parte lipsit de zăpadă. În schimb, există multe porțiuni cu gheață și noroi, cu gropi și șanțuri, așadar este esențială prudența.

Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): drumul a fost vizibil afectat de încălzirea vremii și prezintă gropi adânci, șanțuri pe mijlocul drumului și porțiuni cu fleașcă și gheață. Este esențială montarea de lanțuri, începând cu Luncile Prigoanei.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se va schia pe 6 din cele 8 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (adică A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Datorită încălzirii vremii, stratul de zăpadă de pe pârtii este apătos, greoi, fleșcăit și prezintă pe alocuri porțiuni de pietre, pământ și iarbă. Cu toate acestea, zăpada este practicabilă în bune condiții, este foarte aderentă, așadar se prezintă cu mult mai bine decât în perioadele foarte reci, când pârtiile erau acoperite de gheață. În zona de off-piste, este aproape imposibil de schiat. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo ( http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge slab vineri și Duminică, urmând ca stratul de zăpadă să crească în aceste zile. Temperaturile vor oscila între -9 și -1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu putere în zonele de platou alpin, viscolind zăpada proaspăt așternută. Este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 1 (Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:http://www.todeaturism.ro

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – 

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă a fost puternic afectat de încălzirea vremii din ultimele zile. Pârtia Vârtop 2, singura practicabilă acum, prezintă porțiuni de pământ și iarbă, iar stratul de zăpadă a scăzut vizibil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni va fi vreme caldă în weekend, urmând ca ninsori slabe sau lapoviță să apară doar Duminică. Temperaturile se vor încadra între -4 și 4 grade Celsius, iar vizibilitatea este posibil să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Livezile: Intervin pompierii cu o autospecială

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Livezile: Intervin pompierii cu o autospecială Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, în jurul orei 11:30, în com. Livezile, Valea Răchișului. Au intervenit pompierii cu o autospecială. Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în com. Livezile, Valea Răchișului. Revenim cu amănunte. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea