Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

UPDATE| CREȘTE Numărul grădinițelor și școlilor cu activitate SUSPENDATĂ în Alba: ȘAPTE unități de învățământ au activitatea oprită până luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
UPDATE| CREȘTE Numărul grădinițelor și școlilor cu activitate SUSPENDATĂ în Alba: OPT unități de învățământ au activitatea oprită până luni

Absenteismul în școlile și grădinițele din Alba, datorită faptului că face ca mai mulți părinți au decis să își țină copiii acasă, a făcut ca activitatea mai multor unități de învățământ să fie suspendată, în totalitate sau parțial.

UPDATE2: Grădinița nr. 13, cu activitatea suspendată total, s-a alăturat celor 6 unități de învățământ cu activitate suspendată din cauza absenteismului.

UPDATE: După ce ieri a fost anunțată închiderea mai multor unități de învațământ, astăzi se pare că în urma inspecțiilor DSP Alba, s-a luat decizia suspendării parțiale a cursurilor în alte două școli.

Cele două unități de învățământ sunt:

Liceul de Arte „Regina Maria”: Clasele 0-4

Școala Generala nr. 7:  2 clase de a 6-a, o clasă de a 1-a si una de a 4-a, care funcționează în aceleași săli

Lista unităților de învățământ cu activitatea suspendată:

Grădinița Nr. 7 ”Scufița Roșie” : toată

Grădinița ”Dumbrava Minunată” din Alba Iulia: în întregime

Școala Generală Vințu de Jos: clasele 5-8

Școala Generală Nr. 7 din Alba Iulia: două clase la parter

Grădinița Nr. 13: parter

„Măsura închideri s-a luat pe indicatori de prezență pe cazuri de viroze, o măsură pentru a evita răspândirea la ceilalți copii. Este o măsură prevenitivă, părinții nu trebuie să intre părinții în panică, este spre binele copiilor care sunt sănătoși, să evităm ulterioare îmbolnăviri și sperăm ca de luni, prezența să înceapă să crească”, a declarat pentru Ziarul Unirea, directorul DSP Albă, Alexandru Sinea.

„La Grădinița 12 sunt 2 cazuri confirmate de gripă, dar datorită faptului că erau foarte mulți absenți cu diverse afecțiuni de sezon, am convenit cu DSP-ul, pentru a nu pune în pericol și ceilalți copii, care mai veneau la grădiniță, să se suspende activitatea pentru 4 zile, urmând ca de luni să se reînceapă activitatea normală. În acest timp, grădinița va fi dezinfectată, spațiile vor fi igienizate pentru a nu fi probleme la revenirea la grădiniță a copiilor”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Cornel Sandu, inspectorul școlar general al IȘJ Alba.

Măsuri pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor de sezon. Suspendarea temporară a cursurilor la mai multe unități de învățământ.

Pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor – infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), pneumonii, gripe – Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba face apel la părinți să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a preșcolarilor și elevilor, pe toată durata în care aceștia prezintă simptome respiratorii.

De asemenea, având în vedere contextul epidemiologic și simptomele respiratorii ale unor elevi sau preșcolari, s-a luat decizia suspendării cursurilor, în perioada 5-7 februarie inclusiv, total sau doar la câteva clase, de la următoarele unități de învățământ:

– La Grădinița ”Dumbrava Minunată” Alba Iulia (la toate clasele);
– La Grădinița nr. 13 Alba Iulia (parțial, la câteva clase);
– La Grădinița nr. 7 ”Scufița Roșie” Alba Iulia (la toate clasele)
– La Școala Gimnazială Vințu de Jos (pentru clasele 5-8);
– La Școala Generală Nr. 7 (doar pentru două clase 0).

Triajul în unitățile de învățământ din județ cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii la domiciliu (atât la copii cât și la cadrele didactice) este extrem de important.

Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor școlare, trebuie să  asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie.

Este important să se asigure un stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie. Se vor respecta recomandările de dezinfecție (aerisire frecventă, ștergere suprafețe, dezinfecții jucării și materiale didactice etc.).

Recomandări pentru populație:

–          Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
–          Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
–          Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
–          Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
–          Este contraindicată automedicația cu antibiotice sau antivirale;
–          Pentru persoane vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, recomandăm limitarea deplasărilor și luarea tuturor măsurilor de protecție pentru a evita contactul cu persoane bolnave;
–          Părinții care au copii între 0 și 3 ani, bătrânii și bolnavii cronici, trebuie să evite pe cât posibil deplasările, pentru a nu veni în contact cu pacienți bolnavi.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Măsuri de suspendare a cursurilor în județul Alba în contextul epidemiologic actual

În baza protocolului încheiat între Ministerul Sănătății și MEC, au fost luate măsuri de suspendare temporară a cursurilor, în perioada 05.02.2020-10.02.2020, la următoarele unități:
1.Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 Alba Iulia- suspendare totală
2. Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie”, Alba Iulia- suspendare totală
3. Grădinița cu Program Prelungit și Grădinița cu Program Normal „Dumbrava Minunată” Alba Iulia- suspendare totală
4. Școala Gimnazială (cls. V-VIII) Vințu de Jos- suspendare totală
5. Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 Alba Iulia- suspendare parțială a cursurilor
6. Școala Generală „Mihai Eminescu” Alba Iulia- suspendare parțială a cursurilor, la două clase pregătitoare, 1 clasa I, 1 clasa a IV-a, 2 clase a VI-a
7. Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia- suspendare parțială a cursurilor la clasele din ciclul primar
Măsurile menționate vizează 1350 de elevi înscriși în unitățile de învățământ precizate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca Campionatul Național de Culturism si Fitness s-a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-19 mai, iar albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean a reușit să își apere cu succes titlul de campioană. După ce a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea