Unul dintre contractele Primăriei Alba Iulia cu Grup Corint, penalizat de MDRT. ”Nota de plată” este de 40.000 de euro
Pe rolul instanțelor din Alba se află al doilea dosar în care Primăria municipiului Alba Iulia contestă aplicarea unei penalizări în urma controlului efectuat de Direcția Control și verificare utilizare fonduri comunitare din Ministerul Dezvoltării.
De această dată este vorba despre “suspiciuni de neregulă” cu privire la selectarea procedurii de achiziţie pentru atribuirea contractului încheiat între Municipiul Alba Iulia şi S.C. Grup Corint S.A., având ca obiect executarea lucrărilor de amenajare a terenului și lucrărilor pentru protecţia mediului în cadrul proiectului „Reabilitare centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic, fortificaţia de tip Vauban – Alba Iulia – căi de acces, iluminat și mobilier urban specific”. Valoarea contractului este 685.317,86 lei la care se adăuga TVA în valoare de 164.476,29 lei.
După realizarea activităţii de verificare documentară a procedurii de atribuire, care a durat doar 7 zile, MDRT-DCVUFC a emis, în prima fază, Nota de Constatare a neregulilor și de stabilire a corecţiilor fiscale în cuantum de 209.021,94 de lei (aproximativ 46.000 de euro), după care a îndreptat din oficiu presupuse “erori materiale” care s-ar fi strecurat în respectiva Nota de Constatare, penalizarea ajungând la 179.938 de lei (aproximativ 40.000 de euro).
Deşi între Primăria Alba Iulia și MDRT au existat discuţii cu privire la amânarea plăţilor aferente creanţei bugetare până la soluţionarea acţiunii în contencios administrativ, cu toate acestea, ulterior înregistrării acţiunii, MDRT a transmis Nota de Constatare organului fiscal competent în vederea recuperării creanţei bugetare. Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Alba Iulia, a emis Somaţia și Titlul Executoriu prin care anunța că va proceda la blocarea conturilor de trezorerie ale primăriei, consecinţa imediata fiind atât imposibilitatea utilizării acestor sume de bani, respectiv suma de 179.938 lei, în vederea realizării obiectivelor de interes public specifice autoritarii publice locale, cât și posibilitatea ca aceste sume să fie încasate de către MDRT în pofida faptului că Nota de Constatare – titlu de creanţă este considerată nelegală și atacată în justiție.
Cererea de suspendare a respectivului act administrativ a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Alba Iulia care, la termenul din 18 iulie 2012 a stabilit că se impune declinarea competenței către Tribunalul Alba (în litigiu fiind o sumă mai mică de 500.000 de lei). La rândul său, Tribunalul Alba a admis, la data de 21 august excepţia necompetenţei materiale și a declinat în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia. În concluzie, rămâne ca Înalta Curte de Casație și Justiție să stabilească instanța competentă să judece acest dosar.
Reamintim că Primăria Alba Iulia a chemat în judecată MDRT și într-un alt dosar în care contestă corecția financiară de 5% (aproximativ 20.000 de euro), aplicată proiectului ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor”. (Vezi detalii AICI)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]