Rămâi conectat

Actualitate

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: Primii ingineri masteranzi au absolvit cursurile la Alba Iulia

Publicat

în

Flori, emoţii, mulţumiri şi recunoştinţă, robe negre, toci şi eşarfe roşii şi albastre la Casa de Cultură a Sindicatelor, la cursul festiv şi festivitatea de absolvire a celei de-a treia promoţii de ingineri şi prima de masteranzi ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, studenţi şcolarizaţi la Extensia Alba Iulia, care funcţionează din 2006 în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”.

După „Gaudeamus igitur” şi Imnul Universităţii Tehnice, s-a derulat ceremonia propriu-zisă, la care au participat decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, prof. dr. ing. Petru Berce, decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. ing. Liviu Vaida, directorul Extensiei Alba Iulia a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. dr. ing. Sorin Grozav, şefi de departamente şi mare parte a corpului profesoral. Întâmplarea a făcut ca administraţia publică să fie reprezentată de… 3 ingineri: prefectul Dan Simedru, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi primarul Mircea Hava. De asemenea, au fost invitaţi prof. Cornel Sandu, şeful IŞJ Alba şi directorul Colegiului Tehnic „Al. Domşa”, prof. Ioan Corb. În total, au absolvit 175 de studenţi, printre care 3 perechi de fraţi, dar şi o pereche tată-fiu, mulţi dintre aceştia având deja un loc de muncă, unii chiar în domeniu.  Dintre absolvenţi, 46 sunt ingineri din specializarea tehnologia construcţiilor de maşini, 27 de ingineri din specializarea inginerie economică industrială, 21 de ingineri din specializarea sisteme şi echipamente termice şi 81 de ingineri masteranzi în tehnologii avansate de fabricaţie (51) şi managementul energiei termice (30).

„Maestru de ceremonii” a fost prof. univ. dr. ing. Sorin Grozav, care a făcut ca ceremonia să fie o îmbinare între solemnitatea evenimentului şi un moment de destindere, astfel încât toată lumea să rememoreze cu plăcere festivitatea. El i-a felicitat pe absolvenţi şi le-a urat succes, fiind convins că unii îşi vor da în viitor şi doctoratul şi a mulţumit tuturor colaboratorilor care au pus umărul la dezvoltarea acestei filiale la Alba Iulia. La rândul său, acesta a fost gratulat de colegi, deoarece prof. Sorin Grozav „se identifică până la contopire” cu Extensia Alba Iulia, pentru că împreună cu prof. Angela Pleşa şi-a adus aportul la înfiinţarea Universităţii Tehnice, beneficiind de întregul suport al autorităţilor judeţene şi locale. De altfel, el speră ca în viitorul nu prea îndepărtat numărul absolvenţilor să ajungă de la 175 la 1000. Primarul Mircea Hava a spus că o parte dintre absolvenţi vor putea să rămână la Alba Iulia şi să-şi găsească locuri de muncă, având în vedere că la toamnă se vor crea 200 de noi locuri de muncă (n.red. la firma VCST) şi cu siguranţă va avea nevoie de ingineri. La rândul său, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a spus că în afară de Alba Iulia, proaspeţii ingineri se vor putea angaja la Cugir, Blaj, Teiuş sau în alte localităţi în care se dezvoltă industria. Prefectul Dan Simedru a amintit tradiţia învăţământului universitar tehnic în judeţul Alba, care la Cugir datează din 1974 şi crede că cei 11% dintre absolvenţii de liceu care se îndreaptă spre învăţământul tehnic este prea mic pentru nevoile actuale ale ţării. Prof. Cornel Sandu a mărturisit că acum 6 – 7 ani când s-au purtat primele discuţii cu prof. Sorin Grozav despre posibilitatea înfiinţării unei filiale a Universităţii Tehnice la Alba Iulia credea că acest vis nu se va realiza, dar iată că acum, în anul 2012, sunt 175 de absolvenţi înrt-o singură promoţie. Directorul Ioan Corb, copleşit de emoţie, a rememorat clipa când, acum 40 de ani, a absolvit facultatea şi a subliniat colaborarea foarte bună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu care Colegiul Tehnic „Al. Domşa” se completează. Au urmat premierea absolvenţilor, care au primit diplome şi flori, fiecare dintre aceştia fiind caracterizat printr-un catren cu tentă de epigramă, festivitatea decernării plachetelor şi diplomelor de excelenţă profesorilor şi cuvântul şefilor de promoţie: Andreea Şuvaina (inginerie economică şi industrială), Adrian Danciu (sisteme şi echipamente termice), Marinel Hârbea (TCM) şi Viorel Jantea (master), toţi vorbitorii mulţumindu-le membrilor familiilor lor şi dascălilor pentru efortul depus. Festivitatea s-a încheiat cu predarea „Cheii succesului” de către absolvenţi studenţilor din anul III şi frumoasele mesaje transmise de reprezentanţii celor două categorii de cursanţi ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Extensia Alba Iulia. Felicitări şi noroc la examenele vieţii!

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

Publicat

în

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

SPV (Spațiul Privat Virtual), serviciul gratuit de la ANAF, care pune la dispoziția utilizatorilor o serie de activități fiscale și îi scutește pe aceștia de statul la cozi, la ghișeele instituțiilor, se îmbunătățește cu o nouă opțiune pentru cei aproximativ două milioane de cetățeni români care au cont.

Cu ajutorul SPV, românii pot, printre altele, să depună declarații sau cereri, pot solicita documente sau au ocazia de a verifica situația fiscală proprie. Datorită unui proiect de lege proaspăt lansat de Fisc în transparenţă decizională, românii care au conturi în SPV vor beneficia și de funcționalitatea „formular de contact”.

La ce te va ajuta noua funcționalitate, concret

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ajutorul acestei noi opțiuni, pot fi adresate cereri de îndrumare şi asistenţă în domeniul legislaţiei fiscale și în domeniul tehnologiei informaţiei, sesizări, petiţii, reclamaţii, conform documentului consultat de Economica.net.

De notat faptul că pentru multe categorii de contribuabili înscrierea în SPV est încă opțională, dar înregistrarea în SPV a devenit obligatorie, începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Obligativitatea se adresează, conform legii, persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

De reținut că persoanele fizice sau juridice care dețin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora.

Ce alte noutăți mai are ANAF, în această perioadă

O altă noutate pe care ANAF o transmite în această perioadă face referire la persoanele care câștigă venituri din activități independente. 25 mai 2022 este termenul limită până la care se poate depune Declarația Unică. Persoanele care nu depun documentul pot fi sancționate cu o amendă ce poate ajunge până la 500 de lei!

Anul acesta, Declarația Unică vine cu modificări importante. De exemplu, și pensionarii trebuie să depună Declarația în anumite condiții.

„Astfel, aceștia nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declarația Unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%”, explică specialiștii EY România.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

Publicat

în

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

În cursul zilei de luni, 23 mai, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie.

„Prima tranşă se va derula prin distribuirea acestor vouchere pentru persoanele vulnerabile pe o perioadă cuprinsă între luna iunie şi iulie, dar noi încercăm ca în luna iunie să fie distribuite marea majoritate a acestor vouchere şi ce rămâne în prima parte din luna iulie. Îi asigur pe toţi beneficiarii că îşi vor primi dreptul (până la finalul lunii iulie n.r.), în cel mai rău caz se întâmplă acest lucru. Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, iar acest volum este imens, dar aceasta nu ne scuteşte ca să nu ajungă voucherele în timpul pe care îl avem la dispoziţie, respectiv luna iunie şi iulie. Restul care va rămâne la sfârşit de lună iunie, ne mobilizăm, astfel încât în prima parte a lunii iulie toată lumea să aibă aceste vouchere distribuite, dar şi banii”, a precizat Boloş.

El a menţionat că voucherele care se distribuie până în data de 10 iunie se vor încărca în 2-3 zile, conform mecanismului specific de plată a banilor, care presupune deschiderea de credite bugetare şi apoi viramentul pe care îl face unitatea emitentă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Decalajul între data la care e distribuit cardul, să zicem în 10 iunie, încărcăm până în 15 iunie, dar nu aş vrea să avansez termene ci aş vrea să discut încă o dată cu emitenţii de carduri, pentru că munca lor este cea mai grea, aceea de a întocmi ordinele de plată pentru fiecare dintre beneficiarii de pe listă. Dar repet tranşele se vor plăti conform celor stabilite şi anunţate potrivit programului de măsuri economico-sociale”, a mai spus Boloş.

Întrebat despre ceea ce a transmis directorul Poştei Române, respectiv că voucherele vor ajunge la beneficiari abia în luna august, şeful MIPE a răspuns: „Eu nu ştiu ce a declarat directorul Poştei Române, eu ştiu realitatea, şi anume că avem o convenţie încheiată inclusiv cu Poşta Română şi că are acest termen la dispoziţie pe care trebuie să îl respecte, pentru că are o convenţie, termene şi noi îi plătim aceste servicii, deci se va mobiliza astfel încât să îşi respecte convenţia pe care a încheiat-o”.

El a adăugat că Poşta Română nu este în coordonarea MIPE, dar având această convenţie semnată şi un termen asumat, „va trebui să îl respecte”. „Tranşa I este cea mai dificilă, după care tranşele 2 -3 -4 se rezumă doar la a încărca cardurile cu bani, deci va fi mult mai uşor, de aceea fac apel la beneficiarii de vouchere sociale, dacă vor apărea aceste sincope să le sesizeze din timp şi noi încercăm să fim operativi”, a subliniat Marcel Boloş.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 9 mai, măsura referitoare la tichetele sociale care vor fi acordate mai multor categorii de persoane care se află în risc de deprivare materială şi de sărăcie extremă. Aceştia vor beneficia, o dată la două luni, de un voucher social în valoare de 250 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare