Rămâi conectat

Actualitate

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: Primii ingineri masteranzi au absolvit cursurile la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Flori, emoţii, mulţumiri şi recunoştinţă, robe negre, toci şi eşarfe roşii şi albastre la Casa de Cultură a Sindicatelor, la cursul festiv şi festivitatea de absolvire a celei de-a treia promoţii de ingineri şi prima de masteranzi ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, studenţi şcolarizaţi la Extensia Alba Iulia, care funcţionează din 2006 în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”.

După „Gaudeamus igitur” şi Imnul Universităţii Tehnice, s-a derulat ceremonia propriu-zisă, la care au participat decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, prof. dr. ing. Petru Berce, decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. ing. Liviu Vaida, directorul Extensiei Alba Iulia a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. dr. ing. Sorin Grozav, şefi de departamente şi mare parte a corpului profesoral. Întâmplarea a făcut ca administraţia publică să fie reprezentată de… 3 ingineri: prefectul Dan Simedru, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi primarul Mircea Hava. De asemenea, au fost invitaţi prof. Cornel Sandu, şeful IŞJ Alba şi directorul Colegiului Tehnic „Al. Domşa”, prof. Ioan Corb. În total, au absolvit 175 de studenţi, printre care 3 perechi de fraţi, dar şi o pereche tată-fiu, mulţi dintre aceştia având deja un loc de muncă, unii chiar în domeniu.  Dintre absolvenţi, 46 sunt ingineri din specializarea tehnologia construcţiilor de maşini, 27 de ingineri din specializarea inginerie economică industrială, 21 de ingineri din specializarea sisteme şi echipamente termice şi 81 de ingineri masteranzi în tehnologii avansate de fabricaţie (51) şi managementul energiei termice (30).

„Maestru de ceremonii” a fost prof. univ. dr. ing. Sorin Grozav, care a făcut ca ceremonia să fie o îmbinare între solemnitatea evenimentului şi un moment de destindere, astfel încât toată lumea să rememoreze cu plăcere festivitatea. El i-a felicitat pe absolvenţi şi le-a urat succes, fiind convins că unii îşi vor da în viitor şi doctoratul şi a mulţumit tuturor colaboratorilor care au pus umărul la dezvoltarea acestei filiale la Alba Iulia. La rândul său, acesta a fost gratulat de colegi, deoarece prof. Sorin Grozav „se identifică până la contopire” cu Extensia Alba Iulia, pentru că împreună cu prof. Angela Pleşa şi-a adus aportul la înfiinţarea Universităţii Tehnice, beneficiind de întregul suport al autorităţilor judeţene şi locale. De altfel, el speră ca în viitorul nu prea îndepărtat numărul absolvenţilor să ajungă de la 175 la 1000. Primarul Mircea Hava a spus că o parte dintre absolvenţi vor putea să rămână la Alba Iulia şi să-şi găsească locuri de muncă, având în vedere că la toamnă se vor crea 200 de noi locuri de muncă (n.red. la firma VCST) şi cu siguranţă va avea nevoie de ingineri. La rândul său, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a spus că în afară de Alba Iulia, proaspeţii ingineri se vor putea angaja la Cugir, Blaj, Teiuş sau în alte localităţi în care se dezvoltă industria. Prefectul Dan Simedru a amintit tradiţia învăţământului universitar tehnic în judeţul Alba, care la Cugir datează din 1974 şi crede că cei 11% dintre absolvenţii de liceu care se îndreaptă spre învăţământul tehnic este prea mic pentru nevoile actuale ale ţării. Prof. Cornel Sandu a mărturisit că acum 6 – 7 ani când s-au purtat primele discuţii cu prof. Sorin Grozav despre posibilitatea înfiinţării unei filiale a Universităţii Tehnice la Alba Iulia credea că acest vis nu se va realiza, dar iată că acum, în anul 2012, sunt 175 de absolvenţi înrt-o singură promoţie. Directorul Ioan Corb, copleşit de emoţie, a rememorat clipa când, acum 40 de ani, a absolvit facultatea şi a subliniat colaborarea foarte bună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu care Colegiul Tehnic „Al. Domşa” se completează. Au urmat premierea absolvenţilor, care au primit diplome şi flori, fiecare dintre aceştia fiind caracterizat printr-un catren cu tentă de epigramă, festivitatea decernării plachetelor şi diplomelor de excelenţă profesorilor şi cuvântul şefilor de promoţie: Andreea Şuvaina (inginerie economică şi industrială), Adrian Danciu (sisteme şi echipamente termice), Marinel Hârbea (TCM) şi Viorel Jantea (master), toţi vorbitorii mulţumindu-le membrilor familiilor lor şi dascălilor pentru efortul depus. Festivitatea s-a încheiat cu predarea „Cheii succesului” de către absolvenţi studenţilor din anul III şi frumoasele mesaje transmise de reprezentanţii celor două categorii de cursanţi ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Extensia Alba Iulia. Felicitări şi noroc la examenele vieţii!

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea