Rămâi conectat

Politică Administrație

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia codașă în topul național al transparenței

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia ocupă un loc codaș, respectiv locul 53 într-o lista de 55, într-un clasament al paginilor web al universităţilor din România cu privire la transparenţă și accesul la informaţiile de interes public.

Studiul realizat de Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) arată gradul de transparență a 55 de universități din România, analizate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român.

universitatea 1 decembrie

„Într-o societate care se vrea a fi democratică, transparența și accesul la informație nu ar trebui restricționate, cu atât mai mult atunci când vorbim despre aceasta în contextul universităților din România. Marea majoritate a universităților nu fac public anumite documente, informații sau hotărâri ale structurilor de conducere, iar informațiile deja existente fie sunt greu de înțeles, fie sunt foarte ascunse, fapt care îngreunează automat accesul oricui la acestea“, se arată în raport.

Studiul a luat în considerare 14 criterii de transparenţă şi a analizat prezenţa unor informaţii şi documente considerate relevante pentru orice instituţie de învăţământ superior care funcţionează după principiile bunei guvernanţe:

  1. Date de contact
  2. Anunţuri pentru licitaţii şi achiziţii publice
  3. Anunţuri pentru angajări şi scoaterea la concurs a posturilor vacante
  4. Anunţuri despre programe de mobilităţi pentru studenţi
  5. Declaraţii de avere şi de interese
  6. Rapoarte de activitate anuale
  7. Detalii despre Comisia de etică şi funcţionarea acesteia
  8. Organigrama şi contactele angajaţilor universităţii
  9. Existenţa Codului drepturilor si obligaţiilor studentului (Statutul Studentului)
  10. Lista cu taxele percepute de universitate
  11. Carta universitară
  12. Hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administraţie)
  13. Procesele verbale ale şedinţelor structurilor de conducere
  14. Rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi

 

Bile negre pentru Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia – extras din raport

 1.Anunţuri pentru licitaţii şi achiziţii publice.

23 de universităţi nu au nicio informaţie pe site despre achiziţiile publice.

9 universităţi au doar informaţii generice despre procedurile de achiziţie, fără a prezenta anunţuri concrete. Doar 5 universităţi (Universitatea din Oradea, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj- Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea de Medicină si Farmacie din Târgu Mureş) publică pe site şi câştigătorii licitaţiilor sau achiziţiilor publice. Majoritatea universităţilor publică pe site doar cererile de oferte, fără a mai anunţa şi cui i-a fost încredinţată achiziţia, astfel transparenţa utilizării fondurilor fiind profund viciată.

2.Anunţuri pentru angajări şi scoaterea la concurs a posturilor vacante 6 universităţi

Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Academia Naţională de Educaţie Fizică si Sport din Bucureşti, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa) nu publică pe site nicio informaţie despre angajări sau concursurile pentru posturile vacante.

 

3.Detalii despre Comisia de etică şi funcţionarea acesteia

5 universităţi de stat din România (Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca) nu au nicio informaţie pe site despre codul sau comisia de etică şi deontologie profesională universitară.

 

4.Organigrama şi contactele angajaţilor universităţii

Marea majoritatea a universităţilor publică pe site organigrama instituţiei, însă de cele mai multe ori găsim doar date de contact pentru conducerea universităţii (rector, prorectori, decani, directori de departamente), nu şi datele de contact ale cadrelor didactice titulare.

 

5.Hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administraţie)

Aproape jumătate dintre universităţile de stat din România nu publică pe site-ul propriu hotărârile pe care le iau structurile lor de conducere (Senatul universitar şi Consiliul de Administraţie).

Doar 7 universităţi (Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj – Napoca, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca) publică pe site-urile proprii hotărârile structurilor de conducere (Consiliu de Administraţie, Senat universitar) împreună cu anexele acestora – adică partea cea mai importantă a unei hotărâri – documentele aprobate.

 

6.Procesele verbale ale şedinţelor structurilor de conducere

Nicio universitate de stat nu publică pe site-ul propriu procesele verbale sau înregistrările şedinţelor structurilor de conducere, lucru care pune sub semnul întrebării transparenţa de care dau acestea dovadă în procesul decizional.

 

7.Rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi

Doar 5 universităţi (Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină si Farmacie „luliu Haţieganu” din Cluj – Napoca, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Medicină si Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea „Alexandru loan Cuza” din lasi) publică pe site-urile proprii rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi, sub formă de sinteză (unele dintre ele includ aceste rezultate în Rapoartele anuale de evaluare a calităţii).

Nicio universitate nu publică aceste rezultate individual, pentru fiecare cadru didactic în parte. Astfel, mare parte dintre studenţii din România nu au nicio cunoştinţă despre rezultatele şi efectele evaluărilor pe care ei le fac.

Reacția Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia

Reprezentanții Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia susțin că evaluarea paginii de internet a instituției în cadrul acestui studiu nu a fost realizată cu atenție, fiind astfel depunctată pentru lipsa unor informatii care de fapt existau pe site. Aceștia au spus că vor transmite o scrisoare celor care au realizat cercetarea pentru a sesiza aceste aspecte. De asemenea, aceștia au mai spus că se lucrează la realizarea unei noi pagini web, care va fi semnificativ îmbunătățită  din toate punctele de vedere, față de cea existentă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea