Universitatea „1 Decembrie 1918”, baza dezvoltării ENIEDA

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc Adunarea Generală Anuală a ENIEDA (European Network for Intercultural Education Activities). Au participat cadre didactice universitare şi cercetători dedicaţi activităţilor de cercetare şi predare din domeniul educaţiei lingvistice şi interculturale, cărora li s-a alăturat conf. univ. dr. Mircea Râşteiu, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al universităţii albaiuliene.
În deschidere, lect. univ. dr. Teodora Popescu, coordonatoarea conferinţei, a trecut în revistă activităţile desfăşurate de ENIEDA încă din anul 2008, de la înfiinţarea acestei asociaţii. Ideea creării ENIEDA s-a născut din dorinţa de a realiza activităţi de predare şi cercetare colaborativă la nivel european şi internaţional, prin dezvoltarea de programe de studiu în parteneriat, pe toate palierele educaţionale prin elaborarea de proiecte de cercetare şi schimburi academice. Atunci, toţi participanţii la Conferinţa Internaţională „Conference on Linguistic and Intercultural Education – CLIE 2008”, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918”, au simţit că au ceva în comun, că au o viziune comună, au împărtăşit obiectivele educaţionale şi experienţa lor. În 2009, Alba Iulia a găzdui un work-shop, unde a fost ales primul preşedinte al ENIEDA, prof. univ. dr. Cornelia Ilie, care predă lingvistică engleză în Suedia. Apoi, gazdele celorlalte conferinţe şi work-shop-uri organizate în 2010, în Muntenegru, respectiv în 2011, în  Serbia.
lJurnalul lingvistic al Universităţii „1 Decembrie 1918”, promovat în Portugalia
De asemenea, lect. univ. dr. Teodora Popescu a subliniat contribuţia ştiinţifică a cadrelor ddiactice şi a cercetătorilor asociaţiei la publicarea revistei academice „The Journal of Linguistic and Intercultural Education – JoLIE” – revista oficială a Centrului de Cercetare şi Inovare în Educaţia Lingvistică (CIEL) de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, cea mai importantă publicaţie a ENIEDA. De altfel, în anul 2009, revista a fost realizată de Universitatea din Madeira, din Portugalia, care a promovat apariţia acesteia. Ea a accentuat că ENIEDA doreşte să devină mai activă în domeniul cercetării, acesta fiind obiectivul principal al asociaţiei pentru acest an.
lProfesoarele Teodora Popescu şi Crina Herţeg, în conducerea ENIEDA
Apoi, au avut loc alegeri pentru noua conducere a ENIEDA, atât prin vot prin corespondenţă, cât şi prin vot secret, membrii acesteia fiind aleşi pe listă, nu individual. În total au fost exprimate 16 voturi şi au fost aleşi următorii: prof. Giacomo Ferrari – Universitatea Amedeo Avogadro Vercelli (Italia) – preşedinte ENIEDA, dr. Svetlana Kurtes – Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie) – vicepreşedinte, lect. univ. dr. Teodora Popescu (foto stânga) – Universitatea „1 Decembrie 1918” – secretar executiv,  asist. univ. dr. Crina Herţeg (foto dreapta) –  Universitatea  „1 Decembrie 1918” – trezorier.
Preşedintele Giacomo Ferarri a mulţumit pentru încrederea acordată şi a declarat că vrea ca ENIEDA să fie mai vizibilă, printr-o promovare mai „agresivă” a rezultatelor obţinute în activităţile interculturale. Totodată, intenţionează consolidarea relaţiilor de parteneriat între universităţi şi atragerea acestora în proiecte de cercetare cu finanţarea europeană şi, nu în ultimul rând, promovarea propriului site al ENIEDA.
De altfel, toţi cei proaspăt aleşi şi-au reconfirmat sprijinul pentru acţiunile viitoare ale ENIEDA, promiţând că se vor implica mai mult în activităţile acesteia.

Robert GHERGU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

-bbb- 25 ianuarie 2012 at 17:44

Cine-i „boita” din prima poza ?

daniel 25 ianuarie 2012 at 21:19

exista Universitate in Alba Iulia? Nu stiam…

Comentariile sunt oprite