Rămâi conectat

Ştirea zilei

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia îşi exprimă poziţia privind proiectul de reabilitare a Parcului Custozza

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Fortificaţia bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a beneficiat în ultimii ani de un amplu şi binevenit proiect de reabilitare, în care rolul administraţiei municipale este unul recunoscut şi apreciat. La momentul de faţă, având în vedere transformările radicale constatate la fiecare pas, sunt îndeplinite premisele ca finalizarea proiectului să reprezinte un succes. Pornind de la statutul şi misiunea sa, înscrise în Carta Universităţii, instituţia noastră s-a poziţionat ca un partener activ pe parcursul desfăşurării acestui proces de revitalizare a Cetăţii, de punere în valoare a patrimoniului cultural pe care îl adăposteşte, în ultimă instanţă de redare a ei cetăţenilor şi oaspeţilor săi.
În prezent, odată cu debutul lucrărilor în perimetre situate în interiorul Cetăţii, proiectul de reabilitare a Parcului Custozza a generat numeroase dezbateri şi o nedorită situaţie conflictuală. În contextul dat, pornind şi de la faptul că ne numărăm printre „locatarii” zonei, universitatea noastră se consideră datoare să-şi precizeze poziţia privitor la această situaţie. De mai bine de un secol, spaţiul public din faţa clădirii principale a universităţii îndeplineşte funcţia de parc. Copacii săi ocrotesc de asemenea şi două importante monumente, Losenau şi Custozza, edificate în a doua jumătate a sec. XIX, respectiv la începutul sec. XX. Proiectul de reabilitare a parcului, aşa cum reiese din planurile şi documentaţiile deja aprobate, presupune transformarea acestuia într-o piaţă şi punerea în valoare a vestigiilor arheologice. Inevitabil, autorii proiectului propun tăierea unui număr considerabil de arbori, proces urmat de o replantare parţială. Opinia unanimă este că Parcul Custozza necesită de mult timp intervenţii. Monumentele sale s-au degradat în timp, aleile s-au distrus în bună măsură, iar copacii nu au beneficiat de îngrijire adecvată. Se impune tăierea arborilor foarte bătrâni care pot prezenta un pericol pentru vizitatori, înlocuirea lor prin plantarea altora, toaletarea arborilor sănătoşi, cu eventuala reducere a dimensiunii coronamentului pe verticală şi regândirea structurii şi a accesului în parc, astfel încât să permită punerea în valoare a întregului ansamblu arhitectonic de clădiri istorice. Menţinerea şi dezvoltarea unei zone verzi, într-o ambianţă istorică deosebită dată de clădiri de patrimoniu şi monumente restaurate, corespunde, credem noi, principiilor de dezvoltare durabilă şi legislaţiei europene în domeniu. Legat de cercetarea arheologică a perimetrului parcului, potenţialul zonei este unul maxim, asta deoarece actualul parc suprapune stratul de cultură aparţinând epocii medievale şi mai apoi vestigiile castrului roman ce a adăpostit efectivele Legiunii a XIII-a Gemina. Plecând de la cercetări asemănătoare şi conştienţi de complexitatea siturilor urbane multistratificate, susţinem mai întâi întocmirea unui proiect arheologic interdisciplinar. Pentru a evita situaţiile în care lipsa resurselor financiare au limitat amploarea şi calitatea cercetărilor, opinăm că demararea proiectului arheologic trebuie să fie condiţionată de asigurarea surselor de finanţare pentru fiecare etapă a cercetărilor, începând cu prospecţiile nedistructive, continuând cu săpăturile sistematice şi având drept finalitate conservarea „in situ” a vestigiilor descoperite. Un atare proces ar putea dura, dacă este corect realizat, 5-6 ani.
Universitatea noastră rămâne fidelă principiului asigurării şi promovării unui spaţiu al dialogului constructiv şi al echilibrului. Considerăm totodată că situaţia actuală impune o abordare raţională şi pozitivă, în care dorinţa de a găsi cele mai bune soluţii pentru revitalizarea Cetăţii implică şi faptul că acest subiect este unul de interes cetăţenesc şi trebuie să rămână în afara sferei politicului. Suntem convinşi că la capătul procesului de restaurare a fortificaţiei Vauban, cetăţenii oraşului vor găsi motivele pentru care să fie mândri că îşi duc traiul cotidian şi îşi primesc oaspeţii de pretutindeni într-o cetate vie, iar instituţiile implicate în implementarea acestui important proiect vor descoperi satisfacţia eforturilor îndreptate în beneficiul comunităţii locale.
Conducerea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !

Cezar Lancrajan

Publicat

în

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea