Ştirea zilei
Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia îşi exprimă poziţia privind proiectul de reabilitare a Parcului Custozza
Fortificaţia bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a beneficiat în ultimii ani de un amplu şi binevenit proiect de reabilitare, în care rolul administraţiei municipale este unul recunoscut şi apreciat. La momentul de faţă, având în vedere transformările radicale constatate la fiecare pas, sunt îndeplinite premisele ca finalizarea proiectului să reprezinte un succes. Pornind de la statutul şi misiunea sa, înscrise în Carta Universităţii, instituţia noastră s-a poziţionat ca un partener activ pe parcursul desfăşurării acestui proces de revitalizare a Cetăţii, de punere în valoare a patrimoniului cultural pe care îl adăposteşte, în ultimă instanţă de redare a ei cetăţenilor şi oaspeţilor săi.
În prezent, odată cu debutul lucrărilor în perimetre situate în interiorul Cetăţii, proiectul de reabilitare a Parcului Custozza a generat numeroase dezbateri şi o nedorită situaţie conflictuală. În contextul dat, pornind şi de la faptul că ne numărăm printre „locatarii” zonei, universitatea noastră se consideră datoare să-şi precizeze poziţia privitor la această situaţie. De mai bine de un secol, spaţiul public din faţa clădirii principale a universităţii îndeplineşte funcţia de parc. Copacii săi ocrotesc de asemenea şi două importante monumente, Losenau şi Custozza, edificate în a doua jumătate a sec. XIX, respectiv la începutul sec. XX. Proiectul de reabilitare a parcului, aşa cum reiese din planurile şi documentaţiile deja aprobate, presupune transformarea acestuia într-o piaţă şi punerea în valoare a vestigiilor arheologice. Inevitabil, autorii proiectului propun tăierea unui număr considerabil de arbori, proces urmat de o replantare parţială. Opinia unanimă este că Parcul Custozza necesită de mult timp intervenţii. Monumentele sale s-au degradat în timp, aleile s-au distrus în bună măsură, iar copacii nu au beneficiat de îngrijire adecvată. Se impune tăierea arborilor foarte bătrâni care pot prezenta un pericol pentru vizitatori, înlocuirea lor prin plantarea altora, toaletarea arborilor sănătoşi, cu eventuala reducere a dimensiunii coronamentului pe verticală şi regândirea structurii şi a accesului în parc, astfel încât să permită punerea în valoare a întregului ansamblu arhitectonic de clădiri istorice. Menţinerea şi dezvoltarea unei zone verzi, într-o ambianţă istorică deosebită dată de clădiri de patrimoniu şi monumente restaurate, corespunde, credem noi, principiilor de dezvoltare durabilă şi legislaţiei europene în domeniu. Legat de cercetarea arheologică a perimetrului parcului, potenţialul zonei este unul maxim, asta deoarece actualul parc suprapune stratul de cultură aparţinând epocii medievale şi mai apoi vestigiile castrului roman ce a adăpostit efectivele Legiunii a XIII-a Gemina. Plecând de la cercetări asemănătoare şi conştienţi de complexitatea siturilor urbane multistratificate, susţinem mai întâi întocmirea unui proiect arheologic interdisciplinar. Pentru a evita situaţiile în care lipsa resurselor financiare au limitat amploarea şi calitatea cercetărilor, opinăm că demararea proiectului arheologic trebuie să fie condiţionată de asigurarea surselor de finanţare pentru fiecare etapă a cercetărilor, începând cu prospecţiile nedistructive, continuând cu săpăturile sistematice şi având drept finalitate conservarea „in situ” a vestigiilor descoperite. Un atare proces ar putea dura, dacă este corect realizat, 5-6 ani.
Universitatea noastră rămâne fidelă principiului asigurării şi promovării unui spaţiu al dialogului constructiv şi al echilibrului. Considerăm totodată că situaţia actuală impune o abordare raţională şi pozitivă, în care dorinţa de a găsi cele mai bune soluţii pentru revitalizarea Cetăţii implică şi faptul că acest subiect este unul de interes cetăţenesc şi trebuie să rămână în afara sferei politicului. Suntem convinşi că la capătul procesului de restaurare a fortificaţiei Vauban, cetăţenii oraşului vor găsi motivele pentru care să fie mândri că îşi duc traiul cotidian şi îşi primesc oaspeţii de pretutindeni într-o cetate vie, iar instituţiile implicate în implementarea acestui important proiect vor descoperi satisfacţia eforturilor îndreptate în beneficiul comunităţii locale.
Conducerea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
Ştirea zilei
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme
Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe raza localității Câmpeni.
Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un accident rutier produs între două autoturisme.
În cadrul intervenției au fost alocate o autospecială pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.
Reprezentanții IPJ Alba au declarat faptul că „traficul rutier este îngreunat pe centura ocolitoare a orașului Câmpeni din cauza unui accident rutier in care au fost implicate două autovehicule și în urma căruia 2 persoane ar fi fost rănite. Cercetarea la fata locului este in desfășurare.”
UPDATE: Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii accidentului. Este vorba despre 2 auto implicate, 3 persoane aflate in cele 2 auto. Fără persoane încarcerate. 2 persoane necesită îngrijiri medicale, acestea prezentând leziuni ușoare.
UPDATE, IPJ Alba: În după amiaza zilei de 21 septembrie 2023, în jurul orei 20,00, polițiștii din Câmpeni au intervenit pe centura ocolitoare a orașului unde a fost sesizat faptul că s-a produs un accident.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 23 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, la kilometrul 77 + 850 de metri, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din Câmpeni.
În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului primului autoturism și a unui tânăr de 16 ani, pasager în cel de-al doilea autoturism.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ştirea zilei
Tânăr DROGAT la volan, pe străzile din Alba: Șofer de 31 de ani, din Timiș, prins sub influența substanțelor psihoactive
Tânăr DROGAT la volan, pe străzile din Alba: Șofer de 31 de ani, din Timiș, prins sub influența substanțelor psihoactive
La data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 21.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Galda de Jos au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 31 de ani, din localitatea Topolovățul Mare, județul Timiș.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Ştirea zilei
UPDATE FOTO | Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din Crăciunelu de Jos. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 18 septembrie 2023, în jurul orei 23,30, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au fost sesizați de către o femeie din comuna Crăciunelu de Jos, cu privire la faptul că fiica sa minoră a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că POP MARIA VALENTINA, în vârstă de 16 ani, a plecat de la domiciliu, în seara zilei de 18 septembrie, în jurul orei 20,00, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă.
Minora are următoarele semnalmente:
- 160 cm înălțime;
- Constituție atletică;
- Ochi căpriu;
- Păr lung, castaniu;
Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.
UPDATE: Minora de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, care era data în urmărire după ce a plecat de acasă, a revenit, seara trecută, la domiciliu. Din primele cercetări a rezultat că, în perioada în care a lipsit de la domiciliu, minora nu a fost victima vreunei infracțiuni.
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
22 septembrie: Ziua mondială fără maşini
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE FOTO | Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
-
Actualitateacum 22 de ore
Burse școlare 2023-2024: Până la ce dată trebuie depuse listele cu elevi care vor beneficia
-
Ştirea zileiacum 2 ore
FOTO| ALERTĂ în Alba: O fată de 13 ani a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR
-
Ştirea zileiacum 2 ore
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme