Uniunea Europeană a aprobat folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină. Pot fi găsiți în alimente precum biscuiți, paste sau pâine
Uniunea Europeană a aprobat folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină. Pot fi găsiți în alimente precum biscuiți, paste sau pâine
Folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină a fost aprobată de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Larvele gândacului, sau așa cum este numit în popor morar, sau denumit științific Tenebrio molitor va putea fi folosit ca atare sau uscate, că ingrediente pentru curry, în formă de făină pentru prepararea biscuiților, pastelor și pâinii.
Citește și: Antibiotice naturale: Alimentele-minune, aliații noștri în lupta cu infecțiile și bacteriile
Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA.
Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină conform unei reglementări europene privind „alimentele noi”, intrată în vigoare în 2018, conform căreia s-au făcut multe solicitări; cea în cauză a fost prima soluţionată.
„Există un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în industria alimentară privind sectorul insectelor comestibile”, a arătat reprezentantul EFSA.
În multe locuri din lume, inclusiv în Africa, Australia şi Noua Zeelandă există deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri şi diverse alimente pe bază de larve, observă Reuters. Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană.
Unii sociologi consideră însă că barierele psihologice pe Vechiul Continent sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva până când viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor.
„Există explicaţii cognitive derivate din experienţele noastre sociale şi culturale – aşa numitul „yuck factor” (factor de scârbă) care fac ca multor europeni să le repugne ideea de a mânca insecte”, afirmă Giovanni Sogari, cercetător în domeniul social şi al consumului la Universitatea din Parma (Italia). „Cu timpul şi odată cu expunerea, astfel de atitudini se pot schimba”, consideră el.
EFSA a comunicat că începând din 2018 a primit 156 de cereri pentru evaluarea siguranţei unor „alimente noi”, de la unele derivate din alge până la o gamă largă de specii de insecte.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 8 septembrie 2025: Cât mai ține canicula și când se întorc ploile. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 8 septembrie 2025: Cât mai ține canicula și când se întorc ploile. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au anunțat temperaturi peste normalul perioadei în aproape toată țara, mai ales în vest și sud-vest, pentru perioada 11 august – 8 septembrie 2025. Ploile vor […]
Tinerii din generația Z adepții „work from anywhwre”. Clasica muncă la birou nu li se mai pare „cool”
Tinerii din generația Z adepții „work from anywhwre”. Munca la birou nu li se mai pare „cool” În ultima perioadă toți angajatorii au observat un fenomen care continuă să ia amploare. Tinerilor din generația Z, adică a celor născuți în perioada 1997-2012, nu le mai surâde ideea de a avea un birou fix, de unde […]
Pepenele roşu – fructul purificator şi energizant al verii. Cum alegem pepenele și pentru ce afecțiuni poate fi consumat
Pepenele roşu – fructul purificator şi energizant al verii. Cum alegem pepenele și pentru ce afecțiuni poate fi consumat Spre sfârşitul verii şi începutul toamnei, natura scoate din cămările ei cele mai puternice legume şi fructe, pentru a ne ajuta să trecem cu bine vicisitudinile sezonului rece care va veni. În zilele acestea de început […]