Rămâi conectat

Actualitate

Unde se pot recicla medicamentele expirate, în Alba:  Puncte de colectare în județ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Unde se pot recicla medicamentele expirate, în Alba:  Puncte de colectare în județ

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol, ci să fie colectate separat. Însă majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau la chiuvetă.

Sărbătoarea Muzicii 2025

În România, se estimează că 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Începând din anul 2024, medicamentele expirate pot fi duse la orice spital public și privat sau la dispensare în localitățile mai mici.

Citește și: CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraţilor fără să fie necesară imprimarea reţetei

Cum te poți debarasa de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță?

Din ianuarie 2024, când a intrat în vigoare Legea Nr. 269/ 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, medicamentele expirate pot fi duse la orice spital public sau privat din România.

Potrivit normelor de aplicare ale legii, managerii de spitale sunt obligați să monteze containere pentru colectarea deșeurilor de medicamente în locuri accesibile cetățenilor.

În Alba Iulia, punctul de colectare al medicamentelor expirate sau neutilizate se află în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba, iar colectarea medicamentelor se face în zilele de marți și joi, între orele 11.00-12.00.

La Sebeș, punctul de colectare este la Spitalul Municipal Sebeș, str. Șurianu nr. 41, iar programul de colectare este în fiecare sâmbătă, între orele 8.00-10.00.

Spitalele sunt obligate să pună la dispoziție containere de colectare, bine semnalizate și etichetate

Colectarea separată a medicamentelor expirate se face în patru categorii distincte:

  • Containerul albastru – deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  • Containerul verde – deșeuri de medicamente uzuale (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  • Containerul roșu – deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător (fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu medicament sau goale)
  • Containerul portocaliu – deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).

Responsabilitatea păstrării unui mediu curat, nepoluat,  trebuie să fie în conștiința tuturor!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]

Citește mai mult

Actualitate

Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ce taxe se regăsesc în factura de energie: 4 centrale similare cu cea făcută de OMV Petrom la Brazi puteau fi construite din banii strânși din 2011 Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc o colecţie de taxe greu de descifrat, una dintre acestea fiind contribuţia pentru cogenerare, bani care ajung la producătorii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea