Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Un tânăr inginer IT din Alba, la „cârma” unei firme de brânzeturi cu afaceri de circa 2,5 milioane de euro

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marius Bîcu, aşa se numeşte. Are 34 de ani şi este de profesie inginer IT. În 2002 a preluat afacerea cu lactate începută de tatăl său în localitatea Unirea, judeţul Alba şi a ajuns după un deceniu să exporte 20% din brânzeturi în mai multe ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Austria.

Este vorba despre fabrica Unilact Transilvania de unde ies zilnic  între o tonă şi două tone de brânză de burduf, telemea şi caşcaval sub brandurile Unilact şi De La Ferma. Acestea ajung pe rafturile a 600 de magazine din comerţul tradiţional şi mai multe lanţuri de magazine internaţionale de pe plan local.

 „Firma Unilact a fost înfiinţată în 1994 de tatăl meu Marius Bîcu, de profesie inginer chimist, iniţial în domeniul chimiei, iar apoi banii strânşi i-a investit în agricultură şi zootehnie. Din 2002, odată cu construirea fabricii de procesare a laptelui, am continuat eu afacerea. Tata face zootehnie, eu mă ocup de procesare“, spune tânărul antreprenor, care conduce firma cu afaceri de circa 11 milioane de lei ( 2,5 mil. euro).

 Lactatelor făcute la Unirea, zona transilvană care a dat şi numele de marcă al produselor Unilact, li s-a dus vestea în toată ţara. „De ani de zile livrăm produse proaspete celor mai prestigioşi clienţi,  precum Metro, Selgros, Carrefour, Cora, Kaufland, Real sau Univers all. Distribuţia produselor, care s-a extins foarte mult în ultimul timp, se face prin maşini izoterme echipate cu instalaţii frigorifice moderne. Beneficiind de fonduri europene, întreaga tehnologie de care dispunem este de ultimă generaţie, în totalitate din Uniunea Europeană. Nici brevetele de invenţie şi inovaţie nu ne sunt deloc străine”, spune Marius.

 Caşcaval dalia de vacă, caşcaval rucăr, caşcaval brădet împletit afumat, caşcaval dobrogea de oaie, telemea de vacă şi de oaie vid, brânză de burduf de oaie şi vacă, smântână dulce pentru frişcă sau fermentată sunt doar câteva dintre produsele firmei, pe care le puteţi găsi pe rafturile magazinelor.

 Cei mai importanţi jucători de pe piaţa brânzeturilor sunt Lactalis cu brandul LaDorna, Hochland şi Delaco care se luptă pe o piaţă locală unde consumul este de circa 9,4 kg per capita.  Comparativ, media consumului de brânzeturi în Uniunea Europeană este de 17 kg per capita.

 Sursa: Ziarul Financiar


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevi din Blaj și Aiud, în lotul județului Alba la etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi din Blaj și Aiud, în lotul județului Alba la etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat” Etapa județeană a OLIMPIADEI NAȚIONALE DE ARGUMENTARE, DEZBATERE ȘI GÂNDIRE CRITICĂ „TINERII DEZBAT”, ETAPA JUDEȚEANĂ-2024 s-a desfășurat în 23 aprilie 2024, la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia coordonată de inspector Gabriela Anamaria […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea