Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un tânăr din Alba are succes cu o cultură de mure: „Am pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru familie“

Ioana Oprean

Publicat

în

Emanuel Gavrilaş, un tânăr din Aiud, angajat la penitenciarul din localitate, a găsit în timpul liber reţeta de succes pentru a obţine venituri importante dintr-o cultură mai puţin întâlnită la noi în ţară: cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi.

Familia de producători agricoli din Aiud a mizat pe acest  fruct şi a pus bazele unei plantaţi de mure în ideea de a pune pe mesele consumatoriilor fructe naturale ţi de calitate la un pret de producţie cât mai mic.

Plantaţia de mure se afla pe raza localităţii Aiud, cu acces rapid la autostrada Sebeş – Turda. ”Totul a pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru consumul familiei care la scurt timp au furnizat butaşii acestei frumoase plantaţii de mure.

Pentru a furniza fructe de calitate si sănătoase preferăm să ferim plantaţia de substanţe toxice sau îngraşăminte chimice. Fiind la inceput de drum si având foarte puţine surse de inspiraţie (carţi, articole, manuale..)  ne-am lovit de o mulţime de neconoscute dar cu rabdare şi perseverenţă am trecut peste toate obstacolele reuşind sa punem pe picioare aceasta mică afacere de familie”, spune Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt comercializate în stare proaspătă (la caserolă de diferite gramaje şi vrac) sau congelate direct către consumatori. ”Principiile după care ne ghidăm sunt oferirea de fructe sută la sută naturale de o calitate ireproşabilă, deschidere faţă de consumator şi fructe de calitate la un preţ competitiv”, afirmă producătorul agricol din Aiud.

Baza culturii de mure a fost pusă în 2016, iar în prezent a ajuns la mai mult de 4.000 de metri pătraţi cultivaţi cu acest fruct. „Pentru mine, plantaţia reprezintă un al doilea job. Am început iniţial cu o suprafaţa de test, aveam circa 40-50 de plante, însă după un timp mi-am dat seamă că ar putea deveni şi o afacere de familie de viitor. Am ales murele pentru că mi-am dorit să am un fruct mai special, asta pe lângă multitudinea de beneficii pentru sănătate pe care le au”, susţine Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt culese cu atenţie direct in caserole săptămânal, în perioada sezonului de recoltare, şi în decurs de câteva ore sunt livrate consumatorului astfel asigurăm clientului un fruct de calitate si proaspăt. Pe lângă vânzarea angro, fermierul participă şi la târguri de produse agricole. În 2017, acesta a trecut de la producţia de mure şi la cea de vin, respectiv lichior din acest fruct.

Pentru că de la început a mizat pe calitatea fructelor, producţia nu a fost foarte ridicată, dar a compensat prin celelalte componente. „Avand în vedere că nu vând la firme, la angro, ci direct la consumator, m-a interesat să merg pe calitate, în detrimentul, să spunem, al producţiei. În ceea ce priveşte valorificarea, le-am vândut la persoane fizice, prin cunoştinţe, prieteni.

Eu le-am dat la un preţ mai mic, de circa 10 lei/kg, însă în piaţă pot ajunge uşor la un preţ dublu”, mai spune agricultorul. Cei care îşi doresc să înfiinţeze o cultură de mur este important să se asigure că deţin un teren propice dezvoltării acestei plante. Cele mai bune soluri pentru această cultură sunt cele neutre, care au o umiditate constanţa, cu un ph de cel puţin 4,5 – 5.

„Perioada optimă de plantare, din punctul meu de vedere, este primăvara. Alţi cultivatori recomanda şi plantarea de toamnă, însă consider că dacă punem plante de 1 an, ele sunt foarte sensibile, există toate şansele să îngheţe. Murul se plantează oarecum la suprafaţa, la circa 15-20 cm maxim”, a mai precizat fermierul din judeţul Alba. Investiţia iniţială poate ajunge la 10.000 de euro pe hectar.

Sursa fotografiilor: Facebook/ Mure de Cultură Aiud

[nggallery id=5319]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Mega licitație pentru desemnarea constructorului Parcului Alba Iulia Nord din cartierul Micești-Orizont: Pe masă este un contract de peste 16 milioane de lei

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Mega licitație pentru desemnarea constructorului Parcului Alba Iulia Nord din cartierul Micești-Orizont: Pe masă este un contract de peste 16 milioane de lei Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat pe 18 iulie 2025, în platforma SEAP, licitația publică pentru desemnarea constructorului care va executa lucrările de amenajare a Parcului Alba Iulia Nord, în cartierul Micești-Orizont. […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | 201 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu: Momente omagiale la Incești, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Ioana Oprean

Publicat

în

201 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu: Momente omagiale la Incești, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina Cu ocazia împlinirii a 201 ani de la nașterea lui Avram Iancu – vara, la „vremea cireșelor” – și a 240 de ani de la Răscoala din 1784-1785 din Transilvania, numeroși patrioți […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IULIE 2025: 494 de posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ioana Oprean

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IULIE 2025: 494 de posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea